Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El col·lectiu Lletraminúscula de Blanes ret un doble homenatge a un dels seus creadors: Ramon Freixenet


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/20/2018 09:08:08 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El col·lectiu Lletraminúscula de Blanes ret un doble homenatge a un dels seus creadors: Ramon Freixenet

El grup d’homes i dones per la cultura han ofert un original recital teatralitzat amb textos de Freixenet, mort l’any passat, recollits majoritàriament al llibre presentat avui

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, que ja havia acollit en el passat un bon nombre d’actes organitzats per Lletraminúscula -el col·lectiu d’homes i dones per la cultura-, ha allotjat avui al vespre una darrera acció cultural d’aquest grup. Es tractava d’homenatjar precisament un dels dos motors de Lletraminúscula, l’agitador cultural Ramon Freixenet, mort sobtadament a finals de l’any passat.


Els integrants de "Lletraminúscula" i els
participants en l'acte d'homenatge a Ramon Freixenet
Freixenet i un dels seus amics més proper, el també escriptor blanenc Joan Adell, van ser els impulsors de Lletraminúscula, que va aplegar un bon nombre d’amics i coneguts units per la seva estimació pel món de la literatura, les arts escèniques i, per afegit, a la cultura en general. Justament per aquest motiu, a l’hora de pensar un nom que titulés el doble homenatge dissenyat, la opció va ser prou clara: LLETRAMAJÚSCULA, ramonfreixenet.

Lletramajúscula, ramonfreixent: una doble acció cultural d’homenatge

La major part d’homes i dones que han participat en algun dels actes de Lletraminúscula han construït amb les seves veus un viatge literari amb guió d’Elisa Sola i direcció artística de Pere Box. S’han recitat i declamat d’una manera teatralitzada relats premiats de Ramon Freixenet, així com textos africans del seu primer llibre publicat: Hermano Negro. Ho han fet a estones filant amb la força de la veu nua, i en d’altres acompanyats de música i altres sons.


Hugo Martínez i Francesc Saura durant l'homenatge
A l’hora, l’acte ha servit per presentar el llibre que du el nom de la mateixa acció cultural. Co-editat per l’Ajuntament de Blanes i l’esforç personal dels homes i dones del col·lectiu Lletraminúscula, amb aquesta publicació han volgut que els escrits de Freixenet deixin de ser inèdits i passin a ser llegits i gaudits per tothom, després que tots els que s’hi ha inclòs van guanyar en el seu moment algun premi literari.

Així, hi ha els seus relats breus Detuhosétot; Alegria; M’agradaria dir-me Bradpitt; Nonfuture2.0; Nonfuture; Perversiones, literatura y cintas de vídeo; La mirada del temps; Inéditus; Mediterrània; Paris era una festa –ho va dir Hemingway- i tu i jo hi érem convidats; El navegador de fons de mirall; La incisión convexa; Shanghai exprés; i Passatgers al paradís. El llibre el completen una nota dels editors, així com un pròleg a càrrec del seu amic Joan Adell. Tant a la presentació com al llibre, van lluir amb especial força les il·lustracions que ha creat expressament per a la ocasió el jove dibuixant rus Eduard Kryga, perfectament submergit en l’univers freixenetià.


Pel que fa a la declamació de textos i acompanyaments musicals i sonors que hi ha hagut, han anat a càrrec d’Aitor Roger –qui ha actuat com a conductor i presentador de l’acte-, Pere Box, Arabi Jaiteh, Elisa Sola, Joan Adell, Núria Baldrich, Mercè Maresma, Toni Mañach, Alba Lupiáñez, Santiago Gorgas, Xavier Puidemont, Francesc Saura, Hugo Martínez i Isabel Brunet. S’han editat 200 exemplars del llibre, que es ven al preu de 10 €. Tant l’encapçalament del llibre com l’acte d’aquest vespre ha comptat amb la participació del regidor de Cultura i alcalde de Blanes, Mario Ros, qui dóna la benvinguda a la publicació i avui ha tancat l’homenatge.

Ramon Freixenet, un selfmademan imprevisible i tenaç

Nascut a Castell d’Aro el 23 de juliol de 1939, tot just dos anys després es va traslladar a Blanes amb la seva família, on va regentar una empresa d’electricitat industrial. Al 1971, juntament amb la seva esposa Carme Santacatalina, van fundar VIP Àudio Electrónica, empresa especialitzada en sonorització acústica i difusió musical.


Una de les seves primeres aventures literàries que va publicar va ser Hermano Negro (2002), on ell i la seva dona explicaven el viatge que van viure per diferents països d’Àfrica. Amb els seus relats breus va quedar finalista o guanyador d’un bon grapat de certàmens literaris. Li agradava molt el teatre, la xerrera i les reunions d’amics i coneguts, i era un selfmademan imprevisible i tenaç quan es tractava de dur endavant algun dels seus projectes.

Va col·laborar en els mitjans de premsa escrita local Celobert, Actual, i Recvll, així com a la publicació que edita anualment l’Arxiu Municipal de Blanes, Blanda. De manera conjunta amb l’escriptor Joan Adell va impulsar el col·lectiu Lletraminúscula, des d’on van promoure una gran quantitat d’actes per difondre la cultura i la literatura a Blanes, sempre des d’un punt de vista tan particular com singular era la seva persona.

Potser la millor manera de definir com era Ramon Freixenet és recollint les mateixes paraules que han manllevat el col·lectiu lletraminúscula al seu llibre LLETRAMAJÚSUCULA, extretes del seu relat Inèditus: “Aspiro a molt poc, seria feliç de ser llegit per algun jurat desvagat encara que fos del premi més petit, mestresses de casa, funcionaris, porteres, taxidermistes... En definitiva, per algú més que no fos jo sol”.
Data de realització: 04/20/2018 | Data de la darrera actualització: 04/20/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300