Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Audiència Pública de Blanes ha debatut avui sobre els Pressupostos 2018, de 53’23 M€, 7’3 M€ més que al 2017


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/24/2018 09:13:36 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Audiència Pública de Blanes ha debatut avui sobre els Pressupostos 2018, de 53’23 M€, 7’3 M€ més que al 2017

S’han incrementat les inversions als 5’65 M€, mentre que al 2017 van ser d’1’35 M€, i hi ha un augment del 33% en les partides destinades a Serveis Socials

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha allotjat aquest vespre la quarta Audiència Pública convocada pel consistori per tractar bàsicament dues qüestions en dos grans blocs: els pressupostos del 2018 i la situació econòmica municipal. Igual que en l’anterior edició de l’Audiència Pública, per fer-la més àgil i entenedora, s’han anat presentant els trets més destacats a través d’un Power Point projectat a la sala, i una entrevista conduïda pel periodista Marc Romero.


Audiència Pública Pressupostos 2018
El seu interlocutor ha estat el tinent d’alcalde d’Hisenda, Nicolás Laguna. Abans d’entrar en matèria l’alcalde de Blanes, Mario Ros, s’ha encarregat de donar la benvinguda i introduir l’acte que també ha comptat amb la participació de la resta de membres de l’equip de govern: Pepa Celaya i Blai Vinaixa, així com regidors i regidores dels grups a l’oposició. Al finalitzar cada torn, s’han fet torns de preguntes al públic assistent, que podia intervenir mitjançant una pregunta escrita o bé alçant la mà i formulan-la.

Pressupostos 2018: 53’23 M€, 7’3 M€ més que al 2017

Per primera vegada des que Nicolás Laguna és tinent d’alcalde d’Hisenda en aquest i en l’anterior mandat, els pressupostos no es van portar a l’aprovació del ple en l’any anterior a la seva vigència. Aquest retard ha venir provocat a causa de la situació política que hi va haver al darrer trimestre del 2017, amb el relleu a l’alcaldia. Els pressupostos per aquest 2018 sumen 53.230.814 €, més de set milions d’euros incrementats en relació a les despeses de l’any passat.


La projecció de les despeses pel 2018 van condicionar haver d’augmentar els ingressos principalment recollits a les ordenances fiscals aprovades al ple del novembre passat. Prop del 70% de les despeses de l’Ajuntament de Blanes (el 67’53%) estan cobertes per ingressos tributaris. D’altra banda, en aquest mateix capítol d’ingressos destaca l’increment dels diners procedents de la Taxa Turística, que passen dels 70.000 € rebuts l’any passat fins els 200.000 € d’enguany, destinats íntegrament a despeses d’aquest sector econòmic.

Millorar les polítiques d’atenció a la ciutadania

En l’àmbit de les despeses, les majors quanties corresponen a béns i serveis, amb 25’04 M€, i personal, de 14’92 M€. En aquest darrer concepte, Nicolás Laguna ha remarcat l’important increment en el nombre de persones que s’han pogut contractar a través dels Plans d’Ocupació temporals, amb una seixantena de llocs de treball; així com l’increment de l’IPC pactat a nivell estatal, la continuïtat del Pla de Carrera Professional, o bé totes les millores pactades amb els sindicats representants de la plantilla municipal.


Marc Romero i Nicolás Laguna
D’altra banda, en el capítol de Despeses Generals el tinent d’alcalde d’Hisenda ha explicat el gran esforç esmerçat per reforçar totes les partides relacionades amb els Serveis Socials, havent-les incrementat en gairebé el 33% més respecte al 2017 per cobrir necessitats d’habitatge, assistència domiciliària, atenció a la dona, etc. Tanmateix, també ha destacat l’increment substancial que hi ha hagut en general a totes les àrees de govern municipal.


Nicolás Laguna, tinent d'alcalde d'Hisenda
Així, en Joventut es podrà donar compliment a un projecte de dinamització doblant la partida del 2017; en Educació la implantació del Pla Educatiu d’Entorn i el manteniment de totes les escoles; i en Cultura i Festes s’incrementa la dotació econòmica per millorar la programació i s’augmentarà en un dia més el Concurs Internacional de Focs d’Artifici, entre d’altres. Igualment, s’han atès diverses necessitats per millorar el servei de la Policia Local de Blanes.

Augment de les Inversions pel 2018: 5’65 M€

Pel que fa al capítol d’inversions, els pressupostos d’aquest 2018 registren un sensible augment respecte l’any passat, ja que les d’enguany seran de 5.659.000 €, i en canvi al 2017 van ser de 1.350.000 €. La partida més destacada es destinarà a renovar l’enllumenat públic, amb 3.745.000 €, una millora que es cobrirà a través d’un crèdit de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) de 3’74 M€ a retornar sense interessos.


La resta d’inversions estan repartides en altres millores d’infraestructures que tenen a veure amb diversos àmbits. Així, hi ha des d’instal·lacions de clavegueram (pluvials i residuals) fins a seguretat, passant per vies públiques, reformes al cementiri, parcs i jardins, vies públiques i talussos, gestió del patrimoni i dependències, esports, biblioteca comarcal, etc.

Situació Econòmica Municipal i Aprovació dels pressupostos

En la segona part de l’Audiència Pública dedicada a la situació econòmica municipal s’han repassat les dades més destacades, com per exemple que actualment per pagar trimestralment als proveïdors de l’Ajuntament de Blanes la mitjana de temps que es tarda és de 36’58 dies. Respecte l’endeutament, s’ha fet una distinció de la projecció prevista del 1999 fins al 2020 sense incloure el préstec a l’ICF, relacionat amb la dissolució del Consorci Portal de la Costa Brava-Illa de Blanes i la construcció de la Ciutat Esportiva.


Si es comptabilitza l’endeutament fins al 2020 sense incloure el crèdit de l’Institut Català de Finances, d’aquí a dos anys serà de 12’45 M€, un 26’85%. Per contra, en cas que sí que es contempli, el saldo comptable al 2020 serà de 27’72 M€, un 59’79%. Sigui com sigui, el tinent d’alcalde d’Hisenda ha remarcat que l’Ajuntament està dins la ràtio de solvència tècnica, dins els límits marcats pel govern estatal.

Els pressupostos del 2018 es portaran al ple d’aquest dijous 26 d’abril

Tot i que els pressupostos per aquest 2018 encara no estiguin aprovats, Nicolás Laguna també ha explicat que l’Ajuntament de Blanes està funcionant amb normalitat, i ha recordat que es portaran a l’aprovació inicial en el ple que tindrà lloc aquesta mateixa setmana, el dijous 26 d’abril. Per aconseguir que prosperin, cal que l’equip de govern sumi majoria simple.

Això vol dir que necessiten que la suma de vots negatius sigui inferior als cinc vots positius de què inicialment disposa l’equip de govern. Per això, ja fa setmanes que s’està negociant amb la resta del total de vuit grups polítics que conformen l’arc plenari per aconseguir bé el recolzament de suficients vots positius, o bé que enlloc de votar en contra s’abstinguin.


El tinent d’alcalde d’Hisenda ha expressat la seva confiança que la negociació amb la resta de grups pugui ser fructífera, i fins i tot plantejar-se la possibilitat que s’ajornessin pel ple del mes de maig. Ara bé, Nicolás Laguna també ha remarcat que aquests dies l’equip de govern seguirà buscant el consens a través de la negociació, ja que es considera que encara hi ha marge de treball abans del ple d’aquesta setmana.

En última instància, si això no és possible, l’única opció que quedaria seria prorrogar els pressupostos, utilitzar les mateixes partides de l’any passat. Ara bé, si això és així, tot el seguit de despeses i inversions previstes en relació als números del 2017 no serà possible dur-les a terme, ja que s’haurà de treballar amb les mateixes partides amb què es va funcionar l’any passat.


Per a l’organització d’aquesta quarta edició de l’Audiència Pública dedicada als Pressupostos Municipals s’ha comptat novament amb el suport de l’equip de periodistes que s’encarreguen mensualment del programa Es Dijous a Ràdio Blanes, que s’ofereix el primer dijous de cada mes al punt de les 8 del vespre. A més a més de Marc Romero, l’equip el completen Jordi Grau i Valentí Hinarejos. L’Audiència Pública s’ha emès en directe per Ràdio Blanes, així com per streaming a la plana de l’Ajuntament de Blanes: http://blanes.videoacta.es/Data de realització: 04/24/2018 | Data de la darrera actualització: 04/25/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300