Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes es presentarà com acusació popular en el cas de la dona assassinada el 9 d’abril


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/25/2018 09:35:37 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Violència de Gènere - LlaçL’Ajuntament de Blanes es presentarà com acusació popular en el cas de la dona assassinada el 9 d’abril

El ple extraordinari celebrat el mateix dia de l’homicidi ja es va pronunciar rebutjant el crim de violència masclista, i ara s’ha inclòs aquesta nova acció a l’ordre del dia del ple del 26 d’abril

La sessió plenària del mes d’abril, convocada per aquest proper dijous dia 26, inclourà la proposta que l’Ajuntament de Blanes es presenti com acusació popular en el procediment penal que s’està portant a terme en relació a l’assassinat d’una dona veïna de Blanes comès el passat 9 d’abril. La CUP de Blanes i l’Assemblea Antipatriarcal van fer arribar aquest suggeriment tant a l’alcalde com a la resta de grups polítics amb representació municipal pocs dies després, acceptant-se des del primer moment de manera unànime.


Concentració de rebuig a la violència masclista i en
senyal de dol per l'assassinat - 9 d'abril
Dies més tard, en la Comissió Informativa General d’Urbanisme i d’Hisenda on representants de tots els grups polítics tracten els temes que s’inclouran a l’ordre del dia del ple, ja es va dictaminar favorablement, de nou amb la unanimitat dels vuit grups municipals. Per això, s’ha inclòs a l’ordre del dia del ple ordinari d’abril, amb la seguretat que el punt sigui aprovat amb el recolzament dels 21 vots dels regidors i regidores.

Representació de l’acusació popular a través d’un advocat penalista

Per poder exercir l’acusació popular, l’Ajuntament de Blanes nomenarà un advocat penalista que es faci càrrec dels tràmits judicials necessaris, i que representi al consistori fins arribar al judici amb Tribunal Popular que jutjarà els fets. També col·laborarà amb el ministeri fiscal per ajudar en el compliment de la bona marxa del procés, amb l’objectiu comú de vetllar perquè a l’autor dels fets li sigui aplicat tot el rigor de la llei que sigui possible.

La Llei 5/2008 d’Enjudiciament Criminal del dret de les dones a eradicar la violència masclista preveu que tant particulars com institucions puguin comparèixer en determinats processos penals exercint l’acció popular, formant part del procediment i exercint l’acusació. Justament per aquest darrer motiu, l’Institut Català de les Dones (ICD) es va adreçar a mitjans d’aquest mes a l’alcalde de Blanes demanant-li que, en cas que el consistori no tingués previst personar-se al procés com acusació particular, ho faria aquesta institució. Un extrem que l’ICD ja ha descartat al conèixer la decisió de l’Ajuntament de Blanes.


El tràmit que caldrà seguir administrativament després que s’aprovi aquest punt en el ple del 26 d’abril tindrà dues possibles vessants. D’una banda es podria incloure l’acord a la Junta de Govern Local per a la seva execució, o de l’altra es redactarà un Decret d’Alcaldia per nomenar l’advocat penalista. Fins ara, ja hi ha hagut d’altres municipis arreu de Catalunya que, anàlogament a com farà Blanes, ja han exercit l’acusació popular en casos d’assassinat de violència masclista, com ara Santa Perpètua de la Mogoda, Badalona, Calella, Terrassa, Sabadell i Barcelona, entre d’altres.

Suport i recolzament de l’Ajuntament de Blanes a la família de la víctima

Un altre franc en què s’està treballant des del consistori blanenc és fer encara més evident el què ja es va aprovar de manera unànime en el ple extraordinari i la concentració celebrades el mateix dia de l’assassinat, el dilluns 9 d’abril. No tan sols en senyal de dol en solidaritat amb els al·legats a la víctima, sinó també per rebutjar de manera explícita la violència masclista, i per donar suport a la família.


Per això, des d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes s’ha estat col·laborant activament amb els corresponents serveis d’atenció i protecció que corresponen a la Generalitat, així com directament donant suport a la família blanenca. Paral·lelament, des d’Alcaldia també s’estan implementant tasques de suport i gestions directes per ajudar en qüestions puntuals per atendre els familiars.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/25/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300