Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Biblioteca Comarcal de Blanes, guardonada pel seu compromís social en la integració de les dones immigrants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/14/2018 12:18:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BibliotecaLa Biblioteca Comarcal de Blanes, guardonada pel seu compromís social en la integració de les dones immigrants

Avui s’ha lliurat “Premi Biblioteca Pública i Compromís Social”, atorgat per la Fundació Biblioteca Social, pel projecte “Aixopluga’t” on participen Càritas i l’Ajuntament de Blanes

El matí d’aquest dilluns ha tingut lloc l’acte de lliurament del darrer premi amb què ha estat reconeguda la tasca que, especialment durant aquests darrers anys, s’està duent a terme a la Biblioteca Comarcal de Blanes en diferents àmbits. De manera excepcional Adela d’Alòs-Moner, presidenta de la Fundació Biblioteca Social, s’ha traslladat fins a la Biblioteca Comarcal de Blanes per lliurar in situ el guardó.


Més concretament, en la quarta edició del Premi “Biblioteca Pública i Compromís Social”, la Biblioteca Comarcal de Blanes ha guanyat l’accèssit pel treball desenvolupat al projecte “Aixopluga’t” que s’hi ha estat fent els darrers mesos. Per fer encara més festiva i compartida l’experiència, l’acte s’ha fet coincidir amb el lliurament dels diplomes d’assistència a les dones que hi han participat.


L'equip de la Biblioteca Comarcal rep el premi de la Fundació Biblioteca Social
S’ha encarregat de recollir el premi una representació de l’equip de la Biblioteca Comarcal –Isabel Brunet, Anna Rosa Bou i Conxi Fernández- acompanyades de l’alcaldessa en funcions, Pepa Celaya. També han assistit Salvador Pont, de Càritas Interparroquial de Blanes, ja que ha estat ell qui conjuntament amb la biblioteca han impulsat el projecte guardonat, així com la directora de Càritas a comarques gironines, Dolors Puigdevall, i el tresorer de la Fundació Biblioteca Social, Josep Maria Rodríguez.

Projecte “Aixopluga’t”: lluitar contra el masclisme i integrar les dones

L’objectiu del projecte “Aixopluga’t” consisteix a integrar la població emigrant mitjançant el treball amb les dones-mares, a les quals se’ls dóna poder, en àmbits fora de la llar, en activitats de la biblioteca. Ho fan en companyia dels seus fills, nens i adolescents, per contribuir a normalitzar la visió de les mares per part dels seus fills, combatent a l’hora l’estès masclisme social. Han participat 75 dones, de les quals 52 han rebut el diploma d’assistència.


Actualment Blanes compta amb un 18’6% de població immigrada, de la qual un 29’8% procedeix de Marroc, Gàmbia i Senegal. Des de Càritas Interparroquial de Blanes es van posar en contacte amb la Biblioteca Comarcal per donar sortida a la necessitat de sociabilització del col·lectiu de dones immigrants que utilitzen els seus serveis i que participen del TALCC.

Una altra fita complementària és que, d’aquesta manera, es contribueix a que la Biblioteca Comarcal es percebi com un lloc comú i acollidor per a tothom. Entre les accions més destacades s’hi inclouen les tertúlies amb la cultura d’origen com a focus principal i el treball d’acostament dels fills adolescents. Un dels punts més interessants del projecte és que és perfectament extensible a d’altres biblioteques.


Les dones formen part del TALCC –Taller d’Acollida Lingüística, Cultural i Comunitària- de Càritas. Se’ls ofereix la possibilitat de relacionar-se amb serveis que sobrepassen al seu entorn més immediat i augmentar el seu empoderament utilitzant la biblioteca com eina d’accés a la informació, formació i lleure, augmentant així la qualitat de vida de les seves famílies. Així, la biblioteca esdevé un espai on aquestes persones se senten còmodes per formar-se i informar-se.

Ingredients del Projecte “Aixopluga’t”

El projecte inclou la programació de visites guiades temàtiques a la Biblioteca Comarcal. Durant aquesta experiència les dones poden conèixer els serveis que els oferim i obtenir les eines bàsiques d’accés a la informació. També es cedeixin espais bibliotecaris perquè puguin realitzar algunes de les seves classes d’alfabetització; la participació activa amb els seus fills en els programes de promoció de la lectura en la primera infància (franja 0-3 anys) a través del programa “Nascuts per Llegir”.

Tanmateix, s’organitzen activitats on són elles, les dones-mares immigrants, les protagonistes centrals que serveix d’aquesta manera com un espai de promoció de la seva cultura i l’intercanvi cultural. S’ha iniciat el projecte de foment de la lectura en grups de dones nouvingudes amb tertúlies sobre notícies, intercanvi de llegendes i contes populars, cançons, poesies i jocs de falda. Per últim, també s’apropa els fills adolescents d’aquestes dones a la Biblioteca Jove.


En el projecte “Aixopluga’t” ha comptat amb la col·laboració de Càritas Interparroquial de Blanes, així com del Departament d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes. Justament les protagonistes del projecte, les dones immigrants, han tingut un destacat paper en l’acte de lliurament del guardó que s’ha fet avui al matí a la biblioteca.

Se’ls ha lliurat els diplomes del projecte i després han protagonitzat la festa amb un esmorzar a base d’ingredients culinaris que precisament han estat elles, les dones immigrants, qui s’han encarregat de preparar-los. Tanmateix, per agrair el seu suport esmerçat, també s’ha convidat a membres de Càritas Interparroquial de Blanes que participessin en l’acte festiu.

Premi atorgat per la Fundació Biblioteca Social

El Premi “Biblioteca Pública i Compromís Social” de la Fundació Biblioteca Social ha estat concedit en la seva quarta edició al projecte “Biblioteca de Acogida” de la Biblioteca Pública Municipal Gustavo Villapalos de Purchena (Almeria). En aquest cas, s’implica amb la situació social de la província d’Almeria com a terra d’acollida, on l’emigració és constant. El seu valor diferencial rau en què està dirigit a una població marginal, formada per nens i joves emigrants de diverses procedències, així com per a nens i joves en greu risc d’exclusió.


El què pretén el Premi anual “Biblioteca Pública amb Compromís Social” és impulsar i donar visibilitat a projectes que estan duent a terme les biblioteques públiques, adreçats a persones i col·lectius que viuen situacions de vulnerabilitat i conflicte social en el seu entorn, i que contribueixen a pal·liar els desequilibris socials. La Fundació Biblioteca Social és una institució d’àmbit estatal sense ànim de lucre que es va constituir l’any 2014. El capital és 100% privat, i no accepta cap tipus de subvencions ni finançaments que pugui atorgar cap tipus d’administració.Data de realització: 05/14/2018 | Data de la darrera actualització: 05/14/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300