Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes aprovarà un Pla d’Actuació contra les Agressions Sexistes en Esdeveniments Festius al juny


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/24/2018 06:41:28 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes aprovarà un Pla d’Actuació contra les Agressions Sexistes en Esdeveniments Festius al juny

Avui s’ha fet una sessió informativa per explicar les mesures de prevenció i acció, que començaran amb la Festa Major de Blanes d’aquest 2018 i es desenvoluparan al llarg d’aquest any

Aquesta tarda s’ha fet la primera sessió informativa pública del Pla d’Actuació contra les Agressions Sexistes en Esdeveniments Festius a Blanes. S’està elaborant des del Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament blanenc amb la col·laboració de diferents departaments del consistori, i compta amb tota una sèrie de mesures de prevenció i acció que es desenvoluparan al llarg de l’any i que començaran a implementar-se amb la Festa Major 2018.


Presentació del Pla d'Actuació contra les Agressions Sexistes
Després de la sessió d’avui, està previst que es faci una reunió específica adreçada als grups polítics municipals i, ja de cara a finals de juny, el pla es porti per a l’aprovació del Ple Municipal d’aquest proper mes. El consistori blanenc sempre ha manifestat la seva voluntat d’avançar cap a una societat igualitària, així com el seu rebuig a la violència masclista i la discriminació per motius d’identitat/expressió de gènere i orientació sexual. D’aquí neix la voluntat de crear el pla.

Espais lliures de sexisme i sumar esforços per aturar les agressions

Es volen construir espais lliures de sexisme, alhora que es fan visibles i s’aborden les agressions que posteriorment legitimen i reprodueixen les violències sexuals més severes. El Pla d’Actuació inclou tota una sèrie de mesures de prevenció i actuació com ara la difusió de materials de conscienciació sobre les agressions sexistes, així com formar sobre els procediments de resposta cap a les víctimes i les persones agressores per al personal responsable d’esdeveniments i d’establiments.


Laura Tejada, tècnica del Servei de Polítiques d'Igualtat
Les agressions sexistes poden ser constitutives de delicte i, per tant, es poden perseguir penalment. Tenen diferents graus d’intensitat, però absolutament totes reprodueixen la violència masclista i les discriminacions per motiu d’identitat i/o expressió de gènere i orientació sexual. L’objectiu és que, entre tota la ciutadania, s’aconsegueixin aturar les agressions sexistes. S’ha de poder comptar amb tothom sense exclusió, però especialment aquells i aquelles qui estan directament relacionats amb llocs més proclius a què es puguin donar casos més extrems.

Els comentaris degradants, la invasió de l’espai personal o el contacte físic no desitjat són accions que sovint arriben a quedar normalitzades i amagades, perquè la societat no les acaba de considerar prou greus. Al no assumir-les com agressions en el ple sentit de la paraula, no són prou subjectives per ser eradicades, i per això mai no es pot acabar de posar en pràctica mesures reals i efectives de prevenció i actuació perquè no es produeixin més agressions.


Festival Ensorra't de Blanes - Festa Major 2017
L’experiència en d’altres localitats ha demostrat que, en ambients festius, aquestes accions es produeixen amb més facilitat i impunitat cap a les dones, així com contra les persones LGBTI, perquè s’emmarquen en el procés de socialització heteropatriarcal i es normalitzen fins al punt que les persones que cometen les faltes no ho admeten i/o no les conceben com una agressió. Malauradament, sovint tampoc ho fan les víctimes, l’entorn i la societat en general, perquè accepten aquestes conductes com a part inevitable de l’oci nocturn.

Principals objectius del Pla d’Actuació contra Agressions Sexistes

Amb el desplegament del Pla d’Actuació contra Agressions Sexistes en Esdeveniments Festius al municipi de Blanes es volen aconseguir complir quatre principals objectius. El principal és crear consciència col·lectiva i sensibilitzar la població davant aquest tipus de conductes. També es tracta de generar dinàmiques socials actives de rebuig contra les agressions sexistes i l’LGBTIfòbia.

Una altra fita és construir espais segurs i lliures d’agressions sexistes en els esdeveniments festius que hi ha al llarg de l’any al municipi de Blanes. I per últim, però no menys important, articular un circuit per protegir la persona agredida i evitar que les agressions quedin impunes. Entre tots i totes cal treballar plegats per aturar les agressions sexistes.


Des del Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes fa temps que s’està treballant en la creació de materials de sensibilització, així com en l’objectiu que el Pla d’Actuació contra Agressions Sexistes s’incorpori en el futur al Protocol d’Activitats a la Via Pública de l’Ajuntament de Blanes. També s’ha creat i editat un vídeo de sensibilització sobre el tema elaborat per la tècnica d’aquest servei, Laura Tejada, i accessible a través de la xarxa pel canal de televisió de l’Ajuntament de Blanes: https://youtu.be/jSvH2uJsdKU

Data de realització: 05/24/2018 | Data de la darrera actualització: 05/28/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300