Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta a Blanes ‘El Tercer Sello’, d’Hermes Prous, una història noir fantàstica en la Barcelona preolímpica


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/29/2018 11:20:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOEs presenta a Blanes ‘El Tercer Sello’, d’Hermes Prous, una història noir fantàstica en la Barcelona preolímpica

La presentació es va allotjar al Club de Vela Blanes, on l’autor treballa com a mariner, i va fer en format d’entrevista amb el també historiador i amic de l’escriptor Josep Lluís Yubero

Les instal·lacions del Club de Vela Blanes van allotjar dissabte passat un acte que, si bé sortia dels esquemes habituals del tipus d’esdeveniments socials que s’hi fan, estava directament relacionat amb aquesta entitat, inclòs dins el cicle commemoratiu dels 75 anys que ha complert. Es tractava de la presentació del llibre El Tercer Sello, l’opera prima d’Hermes Prous Collado, vinculat al CV Blanes perquè hi treballa de mariner.


Hermes Prous i Josep Lluís Yubero
Se’n va encarregar de conduir la presentació l’amic i company de l’autor al Club de Vela Blanes, el Secretari Esportiu Josep Lluís Yubero, que comparteixen també el fet de ser tots dos llicenciats en Història de l’Art. Per fer l’acte més amè, més que una presentació ad hoc es va decidir fer-ho en format d’entrevista de manera que, d’una manera amena i distesa, es va mantenir una conversa per anar rebel·lant mil-i-un detalls del llibre.

Hermes Prous Collado va néixer a Barcelona l’any 1978 i, a banda d’haver estudiat Història de l’Art, també ha exercit d’Arqueòleg. Fa tres anys va començar la seva singladura literària, i des de llavors no ha parat d’escriure. Ha guanyat el 20è concurs en prosa Habla de Mi, i ha estat finalista en d’altres. Compta amb més d’una vintena de relats publicats en diferents antologies, i és membre de l’Associació d’Escriptors PAE, Plataforma d’Addictes a la Lectura.

Una història Noir Fantàstica ambientada en la Barcelona preolímpica

Plantejada com una novel·la negra de terror amb pinzellades i referents fantàstics, la trama d’El Tercer Sello se situa just a les acaballes dels anys 80, quan la ciutat que havia d’acollir els Jocs Olímpics del 1992 es trobava en plena transformació de cara a aquest esdeveniment. La descoberta d’un cadàver que apareix flotant al costat de la caravel·la de Colom que hi havia al port de Barcelona és el punt de partida d’una història que investiguen la parella d’inspectors de la Policia Nacional Garrido i Aguirre.


Presentació del llibre al Club de Vela Blanes
En aquest darrer sentit, es va aprofitar la presentació per puntualitzar que l’Aguirre a què fa referència la trama res té a veure amb la persona real que també treballa en l’actualitat al Club de Vela Blanes, el Director Tècnic Esportiu de l’entitat, Juan Miguel Aguirre. Els dos inspectors encarnen els típics policies de l’època franquista que s’estan intentant adaptar als nous temps de la transició democràtica.

Al llarg de la conversa es van anar desvetllant una gran quantitat de detalls i dubtes, com per exemple la referència al títol de la novel·la, que tant recorda a “El Séptimo Sello”, el llargmetratge signat per Ingmar Bergman de l’any 1957 que ha esdevingut en tot un referent cinematogràfic. També es va preguntar a l’autor sobre el perquè a tantes referències tant concretes a la Barcelona preolìmpica.


Hermes Prous va remarcar que el què va procurar quan el va escriure és introduir el màxim nombre de referents de l’època, però que ja no existissin en l’actualitat, començant per la mateixa caravel·la de Colom, per fer la història més verídica però també pretèrita a l’hora. Com que no es tractava de fer cap spoiler, es van rebel·lar pocs detalls, però el què es va avançar per a tots els qui sí s’han llegit ja la novel·la és que l’autor està treballant en una mena de continuació a base d’spin-offs de personatges principals i secundaris que surten a El Tercer Sello. També s’està treballant en la possibilitat que la trama s’adapti per a un joc de rol.

Proper projecte d’Hermes Prous: ‘El último vuelo del Marauder’

Si la trama i proximitat geogràfica d’El Tercer Sello fa que vingui molt de gust llegir la novel·la, el proper projecte literari d’Hermes Prous també ho és, sense cap mena de dubte. Titulada provisional o definitivament com El último vuelo del Marauder, es basa ens fets reals que van tenir lloc el març de l’any 1944. Un avió B26 Marauder anomenat T for Tara de la RAF (Royal Air Force) de la Gran Bretanya es va estavellar molt a prop de Llavaneras.

Formava part del 14è esquadró de la RAF i la seva base de partida estava a Ghisonanccia, a l’illa de Sardenya. La seva missió era reconèixer el trànsit de vaixells a les costes espanyoles per localitzar els que es dedicaven al contraban de productes amb Alemanya, bàsicament wolframi, també conegut com tungstè, molt necessari per a les fàbriques d’armament germàniques. Els anglesos sospitaven que els alemanys utilitzaven ports catalans per desembarcar aquest material.


Signatures de l'autor
En el diari d’operacions de l’esquadró al qual pertanyia el B26 Marauder-T for Tara va quedar recollit que no havia tornat a la base després que havia sortit de Sardenya a quarts de vuit del matí. Se’l va considerar desaparegut en acció, i uns dies més tard el Ministeri de l’Aire Britànic va confirmar que s’havia estavellat al mar, prop de Llavaneres, recuperant-se els cadàvers de cinc dels sis membres de la tripulació. Eren cinc joves que tenien entre 21 i 28 anys d’edat. Actualment les restes estan enterrades al Cementiri dels Caputxins de Mataró.Data de realització: 05/29/2018 | Data de la darrera actualització: 05/29/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300