Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 500 escolars han treballat a les aules l’esperit mariner de Blanes a través d’un Taller d’Havaneres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/08/2018 12:12:25 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Més de 500 escolars han treballat a les aules l’esperit mariner de Blanes a través d’un Taller d’Havaneres

Avui al matí s’ha fet la cloenda de la segona edició de ‘Blanes Canta al Mar’, durant el qual s’ha homenatjat Albert Ros, veterà mariner que col·laborava amb el taller, mort aquesta setmana

Aquest matí ha tingut lloc a la plaça exterior de davant la Biblioteca Comarcal la Cantada Final d’una experiència que s’ha fet a Blanes per segona edició consecutiva. Es tracta de ‘Blanes Canta al mar’, un taller educatiu que s’ha impartit durant el curs 207-2018 a tots els centres d’educació primària del municipi, així com al Centre d’Educació Especial Ventijol.


Cloenda 'Blanes Canta al Mar' 2018
Per finalitzar la positiva experiència realitzada a les aules, més de 500 nois i noies han participat en aquest esdeveniment. Eren els escolars que al llarg dels darrers mesos han estat aprenent a les respectives classes les havaneres que avui han compartit plegats. L’experiència s’ha fet als centres educatius blanencs, a càrrec del Taller d’Havaneres i Cançó Popular del Casal La Cooperativa de Blanes.

Homenatge i record molt especial d’Albert Ros, un autèntic Llop de Mar

Durant la jornada s’ha tingut un record molt especial per un dels col·laborador dels organitzadors qui, alhora, també ho era de la Biblioteca Comarcal, l’Arxiu Municipal i un munt d’entitats de la vila. Es tracta d’Albert Ros, un autèntic i genuí Llop de Mar que va morir tot just fa dos dies. Si l’any passat ja se’l va homenatjar amb aquesta coneguda havanera -que ell mateix també va interpretar al costat dels músics i cantants-, aquesta vegada se li ha dedicat tota la sessió, i un llarg i emotiu aplaudiment de tots els assistents.


Aplaudiment d'Homenatge a l'Albert Ros
Albert Ros va ser el darrer mariner de la subhasta de la Llotja de Blanes que fixava els preus a viva veu, cantant els números, i tota la seva vida –com diu la cançó- l’ha dedicat a la mar. Primer com a mariner, i després ajudant a fer difusió d’aquest món a través de publicacions locals, a la revista de l’Arxiu Municipal de Blanes Blanda, o bé amb xerrades que protagonitzava tant a la seva vila de naixement com en d’altres localitats d’arreu de la geografia catalana.

Interpretació col·lectiva de les havaneres apreses a les aules

La festa de cloenda ha comptat amb diversos ingredients, ja que en cada escola se’ls ha ensenyat havaneres diferents, llevat de tres peces que han estat comunes, i que avui divendres han tancat en una impressionant cantada col·lectiva. S’ha interpretat ‘La Bella Lola’, ‘El meu avi’, ‘La canya dulce’, ‘El Llop de Mar’ i ‘El canó de Palamós’, acompanyada de la música dels membres del taller.


L'equip de 'Blanes Canta al Mar': Toni Garcia, Ramon Soto i Ferran Pujadas
Ara bé, l’objectiu del taller ‘Blanes Canta al Mar’ no és tan sols que els nois i noies aprenguin a cantar havaneres. Se’ls ensenya a valorar que Blanes és una vila marinera, que coneguin la gran importància socioeconòmica que això ha tingut en la població, i que recuperin les tradicions i costums que han sorgit d’aquesta relació entre Blanes i el mar.

Els cants populars i de taverna relaten tots aquests fets que els avis i àvies van viure, i que han servit per donar a conèixer una manera de viure de la gent d ela costa. Han participat alumnes de quart d’educació primària, que han fet una hora setmanal durant un mes, de manera que en total se’ls han fet tres sessions a les respectives escoles. Els tres principals eixos han estat: l’havanera, els pescadors i Blanes i el turisme.


Interpretació de l'havanera 'La Bella Lola'
L’alcalde de Blanes, Mario Ros acompanyat de la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament, i les tècniques de l’Àrea d’Educació que s’encarreguen de l’organització, han encapçalat la festa de cloenda. La vetllada s’ha encetat amb diversos parlaments. L’alcalde ha encoratjat la canalla a seguir contribuint a perdurar aquesta mostra de la cultura catalana i blanenca.


Salutació de l'alcalde
Alhora, també ha recordat la figura d’Albert Ros explicant una anècdota personal, i ha agraït la tasca dels impulsors del projecte, el Taller d’Havaneres i Cançó Popular del Casal La Cooperativa de Blanes. Per la seva banda, el portaveu del grup, Ramon Soto, també s’ha adreçat als joves cantaires animant-los a valorar tot el què han après i a fer-ne difusió, així com la directora de la Biblioteca, Gemma Ciuró, qui ha recordat que des de fa temps la primera setmana de juny se celebra La Setmana del Mar, ja que el 8 de juny –avui divendres- és el Dia Mundial del Mar.
Data de realització: 06/08/2018 | Data de la darrera actualització: 06/08/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300