Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es prepara per ser divendres l’amfitriona d’unes Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/11/2018 11:00:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes es prepara per ser divendres l’amfitriona d’unes Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO

La ciutat gironina recupera l’organització de l’experiència després que la darrera jornada es va fer l’any 2012, i aplegarà 125 participants amb el lema ‘Biblioteca, Àgora de Ciutadania’

Aquesta setmana, més concretament el divendres 15 de juny, Blanes acollirà una cita excepcional. Són les Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO, que es presenten amb el lema Biblioteca, Àgora de Ciutadania, i per a les quals s’hi ha inscrit un total de 125 professionals. La Biblioteca Comarcal de Blanes, l’Ajuntament de Blanes i la FCACU –Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO- són els principals responsables de la seva organització, amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.


Reunió preparació Jornades Biblioteques UNESCO a Blanes:
Anna Rosa Bou (Biblioteca Comarcal Blanes), Dolors Reig (FCACU), Mario Ros
(alcalde de Blanes) i Gemma Ciuró (directora Biblioteca)
Per apamar els darrers detalls organitzatius, hi ha hagut una trobada a l’Ajuntament de Blanes que ha aplegat els representants dels tres vèrtexs: Mario Ros, alcalde de Blanes; Dolors Reig, presidenta de la FCACU; i Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal, i membre del Comitè Organitzador de les jornades. Durant la reunió es van tancar tos els aspectes logístics que caldrà tenir en compte.

Amb l’organització d’aquestes jornades, concentrades ara en un sol dia, Blanes recupera l’experiència que la FCACU va deixar de fer al 2012. Ara, amb forces renovades, es posarà l’accent en l’objectiu d’apropar encara més les biblioteques a tothom, perquè esdevinguin en una àgora, i destacar sobretot el seu valor humà, tant del públic com del personal que hi treballa.

Jornades amb el lema ‘Biblioteca, Àgora de Ciutadania’

Des de l’organització s’ha plantejat la realitat que els valors que representen les biblioteques continuen sent vàlids, però cal posar-los al dia, renovar-los per adaptar-los al segle XXI encara més. En l’actualitat les biblioteques públiques esdevenen en espais de trobada i de gran vitalitat ciutadana, i ara el què es pretén a través de les jornades és que hi hagi un espai de reflexió i debat per contribuir a aquesta necessària remodelació.


Per aconseguir-ho, la jornada que tindrà lloc divendres a Blanes combinarà sessions d’especialistes amb tallers pràctics i participatius. Es lliurarà bibliografia als participants per convidar-los a fer una reflexió prèvia a cada taller i posteriorment s’elaborarà un resum de cadascun dels tallers amb les conclusions corresponents, amb l’objectiu de vehicular noves metodologies i maneres de fer.

Promocionar Blanes des del punt de vista patrimonial i literari

Un altre objectiu de les Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO és aprofitar l’oportunitat de donar a conèixer la vila on comença la Costa Brava des d’un punt de vista patrimonial i literari. Per això, la ciutat de Blanes com amfitriona ha volgut oferir als participants tots els seus atractius, distribuint els diferents continguts de les jornades en tres principals espais, a banda –lògicament- de la pròpia Biblioteca: el Teatre de Blanes, l’emblemàtica Casa Saladrigas situada davant del mar, i el Centre Cultural Els Padrets, que amaga al seu interior un autèntic tresor artístic: una fresc pintat al sostre per l’artista Rafel Ferrer.


Celebració 15è aniversari Biblioteca Comarcal de Blanes
El Teatre allotjarà la benvinguda i els actes inaugurals, seguits d’una conferència a càrrec de Jaume Pons Alorda, escriptor, poeta i traductor mallorquí; i la presentació del projecte Biblioteques Inclusives de la Generalitat de Catalunya. Després d’una pausa pel Coffee-Break, a les dotze del migdia es reprendrà l’activitat amb 4 tallers simultanis. Dos d’ells es faran a la Biblioteca Comarcal, un tercer s’allotjarà a Casa Saladrigas, i el quart a Els Padrets.

A la tarda es tornaran a fer els quatre tallers als mateixos indrets per donar l’oportunitat que una persona pugui participar-hi almenys en dos d’ells. Les temàtiques de contingut dels quatre tallers així com els respectius ponents, seran les següents: La Biblioteca i les persones que hi treballen, a càrrec d’Adela d’Alòs Moner, Lluís Agustí i Carme Fenoll (moderadora); Focus Jove, amb Mari Cruz Acín; El valor de la lectura, amb Maria Bohigas; i Històries de vida i la constitució de les identitats locals, a càrrec de Fernando Juárez Urquijo.

Rutes Literàries de Roberto Bolaño i Joaquim Ruyra

Finalment, a un quart de set de la tarda es retornarà de nou al Teatre per assistir a la conferència de clausura La Biblioteca, un lloc on aturar-se, a càrrec de Dolors Reig, i es donarà pas a dues activitats culturals complementàries que, novament, seran una ocasió per seguir coneixent els atractius blanencs a l’aire lliure. Es tracta de sengles Rutes Literàries que transcorren per diferents indrets del municipi, mostrades sota el guiatge de dos joves del territori.


D’una banda, Iker Pascual -guanyador de la 8a edició del Concurs de Relats Breus per a Joves Bolleré, i més recentment el I Premi a l’Excel·lència Comunicativa en Anglès- s’encarregarà d’oferir la Ruta Literària Roberto Bolaño. Per la seva banda, Joana Muñoz farà la Ruta Literària Joaquim Ruyra Quan el paisatge es fa literatura, que inclourà una viatge en catamarà de Blanes a Lloret per gaudir des del mar dels indrets naturals arran de la costa que va descriure a través dels seus relats.
Data de realització: 06/11/2018 | Data de la darrera actualització: 06/11/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300