Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Nit de Festa Popular al Passeig de Mar de Blanes per celebrar la Revetlla de Sant Joan


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/24/2018 10:25:29 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

RevetllaSantJoanNit de Festa Popular al Passeig de Mar de Blanes per celebrar la Revetlla de Sant Joan

Durant la festa, Acció Cultural Es Viver va fer el lliurament del premi ‘La Flamenta’, que enguany ha reconegut el treball del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Blanes

Blanes ha viscut al llarg la tarda-vespre d’ahir dissabte i les primeres hores d’avui diumenge una de les nits més festives, que conviden a la gresca i a passar una vetllada a l’aire lliure: la Revetlla de Sant Joan. Des de fa uns quants any, el municipi on comença la Costa Brava allotja una festa popular organitzada gràcies a la suma d’esforços de diverses entitats locals, que a més a més compta amb l’al·licient de celebrar-se arran d’aigua, al cèntric Passeig de Mar.


Revetlla de Sant Joan a Blanes 2018
Aquest 2018 no ha estat menys, de manera que des de quarts de set de la tarda i fins ben bé els volts de les tres de la matinada hi ha hagut música i entreteniments per a tots els gustos i edats. La nit més curta de l’any, la celebració del solstici d’estiu, el van encetar els més petits amb una Xocolatada i Tallers Infantils a la tarda amb Creu Roja Joventut i la Colla Gegantera de Blanes, que també oferia l’oportunitat a la canalla de portar gegantons i capgrossos, o de ser empaitats per en ‘Vadó 7 trossos’ i ‘Es Forcaner’.

El CDR de Blanes, guardonat amb el premi ‘La Flameta’ d’Es Viver

Si la celebració de la festa popular pública fa molt temps que forma part de la Revetlla de Sant Joan de Blanes, un dels seus ingredients és igual de longeu, i marca un dels moments culminants de la vetllada. Es tracta de l’acte d’entrega de ‘La Flameta’, una distinció que atorga cada any Acció Cultural Es Viver de Blanes i que, des de la seva instauració, es lliura coincidint amb aquest cicle festiu.

La concessió de ‘La Flameta’ implica el reconeixent en especial de la tasca feta per l’entitat que la rep, ja sigui envers la cultura popular dels països catalans, o bé que hagi significat un benefici per a tot el municipi. Aquest any s’ha lliurat al Comitè de Defensa de la República (CDR) de Blanes. Tal com es va explicar durant l’acte, Es Viver va tenir molt clar a qui s’havia de donar la distinció, per la lluita que encapçala d’ençà dels fets de l’1 d’octubre.


Representants del CDR i d'Acció Cultural Es Viver durant l'acte
de lliurament de 'La Flameta'
Diversos membres d’Acció Cultural Es Viver –Ferran Pujadas, Laia Buixeda i Frederic Tort-, es van encarregar de fer l’entrega de ‘La Flameta’, que van recollir Pepa Gibernau i Núria Llorens en nom del CDR de Blanes, acompanyades d’altres membres. Pepa Gibernau va explicar al públic assistent la funció i el perquè de l’existència del CDR, mentre que Núria Llorens va llegir ‘Els Focs de Sant Joan’, escric per Joan Maragall l’any 1907.

Val a dir que, molt a prop de l’escenari on es va lliurar aquest reconeixement, l’ANC de Blanes havia dibuixat el reconegut llaç groc a base d’espelmes, demanant la posada en llibertat dels presos polítics. Darrera seu hi havia un ‘Photocall reivindicatiu’ amb llaços grocs, que un gran nombre de passejants van aprofitar per immortalitzar-s’hi posant-s’hi al seu davant.


Durant tot aquest temps en què diverses entitats han anat rebent el guardó, la seva forma també ha anat variant força. D’aquesta manera, l’any passat l’escultura es va transmutar en dues meitats, per simbolitzar encara més que es va concedir el guardó ex-aequo a dues entitats unides per un mateix treball: defensar els drets de les persones refugiades. Aquest 2018 la figura l’han elaborat vàries persones membres d’Es Viver.

Encesa de la foguera, sopar popular, balls i música

La segona part de la vetllada la va marcar l’encesa de la foguera, que va ser precedida per la sonora entrada amb la batucada que van oferir els membres de percussió de la Colla de Diables Sa Forcanera. Dos dels seus bufadors de foc van ser els encarregats d’encendre la foguera, entre l’esclat d’aplaudiments del nombrós públic que hi havia al passeig, atret sobretot per l’animació i gresca de la colla.


Poc després, va començar un Sopar Popular –preparat i servit per l’AEiG Pinya de Rosa-, a base de botifarra amb seques, pa amb tomàquet, aigua i vi, així com la indispensable coca de Sant Joan. Altres ingredients amb què va comptar la vetllada van ser una nova Batucada amb la Colla de Diables Sa Forcanera, una sessió de Balls Tradicionals amb membres de l’Esbart Joaquim Ruyra, i música per ballar amb l’animació dels Tropical Roots; Arkadia Sound, el grup guanyador del Sona Baix 2016; i finalment les punxa-discs PD Zitas.


Els dos principals motors organitzatius de la Revetlla Popular de Sant Joan de Blanes han estat l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa de Blanes i la Colla de Diables Sa Forcanera. També s’ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, Creu Roja Joventut, Assemblea Nacional Catalana, Acció cultural Es Viver, l’Esbart Joaquim Ruyra i la Colla Gegantera de Blanes.Data de realització: 06/24/2018 | Data de la darrera actualització: 06/24/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300