Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Pla de Seguretat i Emergència del 48è Concurs Internacional de Focs mourà cada nit 250 policies, sanitaris, bombers i altres efectius


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/17/2018 01:19:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLEl Pla de Seguretat i Emergència del 48è Concurs Internacional de Focs mourà cada nit 250 policies, sanitaris, bombers i altres efectius

Redactat per Protecció Civil, dos dels principals cossos implicats són Policia Local i Mossos d’Esquadra, que implementaran mesures antiterroristes. El pla garanteix la seguretat de més d’un milió d’espectadors que hi assistiran sumant les sis nits

Amb motiu del 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que tindrà lloc a Blanes del 21 al 26 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Santa Anna, Policia Local, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra implementaran un complet operatiu que, com cada any, garantirà la seguretat i la mobilitat circulatòria al municipi. Des de fa tres anys, també s’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista que hi ha actualment a Catalunya.


David Castrso (Mossos), Joan Garcia (Policia Local), Mario Ros (alcalde),
Josep Lluís Pouy (P.Civil) i Pepa Celaya (regidora)
Les principals característiques d’aquest pla, s’han presentat avui en roda de premsa al Despatx a l’Ajuntament de Blanes. L’ha encapçalat l’alcalde, Mario Ros, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Seguretat, Pepa Celaya. També han assistit el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy; el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; i el cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra amb seu a Blanes, David Castro.

Operatiu de 250 efectius per garantir la seguretat durant sis nits

Una de les principals novetats del 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava en relació al 2017 és que s’ha augmentat un dia més, de manera que enguany n’hi haurà sis. Sumant les sis nits, Policia Local i Protecció Civil calculen que es concentren a Blanes més d’un milió d’espectadors, sobretot el cap de setmana. Per garantir la seguretat de tot el contingent es redacta el Pla d’Autoprotecció (el PAU, d’àmbit nacional) i el Pla de Seguretat i Emergència (d’àmbit estatal, ja que inclou la manipulació d’explosius).


Pla de Seguretat i Emergència 2017
El pla multidisciplinari mobilitza cada nit més de 250 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris i equips de suport, emergència, intervenció i logística. Es tracta de tenir el màxim de possibles incidències previstes, i no deixar res a la improvisació. Es delimiten diverses zones de seguretat on l’accés del públic està restringit al llarg de tots els dies del concurs, mentre que en d’altres la prohibició és durant unes hores.


Hi ha quatre grups d’actuació. El Grup d’Ordre està format per Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada. El Grup Sanitari compta amb el comandament del SEM, Transport Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Sanitaris Mòbils i la col·laboració de SERVIMED. El Grup d’Intervenció es circumscriu als Bombers de la Generalitat; el Grup Logístic l’encapçalen les Brigades Municipals; i al Dispositiu Marítim hi ha el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra i el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE).

Mesures de mobilitat i restriccions de trànsit coordinades per Policia Local

Perquè totes aquestes mesures siguin efectives, cal tenir les principals vies d’entrada i sortida de la població expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l’accés dels vehicles d’emergència en cas que fos necessària la seva intervenció. La Policia Local de Blanes s’encarrega d’implementar diverses mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d’Artifici.


El dispositiu compta diàriament amb un important contingent d’agents, per aplicar les mesures des les 7 de la tarda fins les 12 de la mitjanit, aproximadament. Es pot avançar o retardar en funció de la densitat de trànsit que hi hagi, o bé si s’ha previst algun esdeveniment que així ho requereixi, com per exemple un correfoc, una cercavila, etc. El tancament i obertura de la circulació es fa a través de cercles concèntrics amb destacaments de la Policia Local situats en diversos punts.

Noves mesures implementades en matèria de lluita antiterrorista

El pla de seguretat és un document viu, que s’adapta en funció dels canvis que poden haver-hi, per complir normatives supra-municipals inherents a espectacles d’aquestes característiques. En aquest sentit, des del 2016 ja es van haver d’incorporar actuacions més exhaustives a càrrec de diverses branques operatives dels Mossos d’Esquadra, comptant a Blanes amb el suport de la Policia Local i les Brigades Municipals per implementar-les.


S’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista que hi ha actualment a Catalunya, sobre el màxim de 5 que preveuen els nivells d’alerta antiterrorista. El POE afecta tots els esdeveniments d’alta participació com és el cas del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes.

Les mesures incorporades tenen a veure sobretot amb la circulació de vehicles i camions, i reforçar la seguretat policial especialment al voltant de la zona de llançament dels artificis pirotècnics. Són els mateixos dispositius que els darrers anys es posen en marxa en grans ciutats, així com en poblacions on s’organitzen actes de diferent caire que mobilitzen un gran nombre d’espectadors.


Es tradueix principalment en un augment dels controls d’accés, així com un major nombre d’unitats de policia realitzant el servei amb arma llarga. També s’instal·len barreres d’accés en diversos punts, alguns de manera fixe i d’altres movent-se en funció de les hores, i es reforcen les brigades mòbils. Del què es tracta és d’augmentar la seguretat.

Crida a utilitzar itineraris alternatius

Cada any Policia Local i Protecció Civil de Blanes fan una crida a la ciutadania perquè utilitzin itineraris alternatius d’arribada als domicilis particulars, ja que coneixen abastament les mesures circulatòries que s’implementen. Quan es tracta dels conductors d’altres poblacions que venen per veure els focs, se’ls recomana que arribin amb prou temps a Blanes i no esperin a darrera hora per no trobar-se amb retencions.

Un cop finalitzen els espectacles pirotècnics –quan falten pocs minuts perquè siguin les 11 de la nit- també s’aconsella que no es faci una sortida de cop i que esperin un temps prudencial per facilitar que el flux de vehicles per marxar de Blanes sigui esglaonat i no hi hagi aglomeracions. Enguany el concurs de focs d’artifici es farà del 21 al 26 de juliol, per tant els dies que s’espera que registrin una major afluència seran el dissabte 21 i el diumenge 22.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/17/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300