Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Balanç positiu de l’Assemblea Anti Patriarcal Sa Pedra Foguera de Blanes en la lluita contra agressions sexistes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/02/2018 12:58:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Balanç positiu de l’Assemblea Anti Patriarcal Sa Pedra Foguera de Blanes en la lluita contra agressions sexistes

Enguany ha estat la tercera edició en què el col·lectiu ho ha treballat especialment coincidint amb el Festival de Música Ensorra’t, donant suport al ‘Punt Lila’ i al Pla d’Actuació

Coincidint amb l’acabament del Festival de Música Jove ‘Ensorra’t’, diversos col·lectius han fet balanç del seu resultat des de diferents punts de vista. Un d’ells ha estat l’Assemblea Anti Patriarcal Sa Pedra Foguera. Per tercer any consecutiu, el col·lectiu ha treballat especialment en la lluita contra les agressions sexistes, una feina que ja va liderar els anys 2016 i 2017 amb diverses accions, implementades especialment coincidint amb l’’Ensorra’t’.


'Punt Lila' a l'Ensorra't 2018
Enguany, en què des de l’Ajuntament de Blanes es van implementar diverses accions, l’Assemblea Anti Patriarcal Sa Pedra Foguera s’ha encarregat de coordinar els nois i noies que van col·laborar com a voluntàries, una desena. Es tractava majoritàriament de gent jove, tot i que també van estar donant un cop de mà gent gran. Des de Sa Pedra Foguera s’aplaudeix la idea de posar en marxa el Pla d’Actuació Contra Agressions Sexistes, sobretot perquè feia temps que l’estaven reivindicant, però també es vol recordar la feina feta al 2016 i 2017.


Aquesta dos darrers anys, en la mesura de les seves possibilitats, van encarregar-se d’editar adhesius, cartells i pancartes amb el conegut lema de ‘No és No’, visitble al Festival de Música a la platja. L’’Ensorra’t’ d’aquest 2018 ha estat el primer esdeveniment festiu destacat on el Pla d’Actuació Contra les Agressions sexistes aprovat per l’ajuntament s’ha aplicat amb mesures concretes i accions directes, comptant amb un pressupost de 4.000 €.

L’empoderament de les víctimes d’agressions sexistes

Una de les més destacades ha estat la posada en marxa d’un ‘Punt Lila’, una carpa identificada amb el color de lluita feminista ubicada prop de l’escenari on, a banda d’un professional en la matèria, els voluntaris i voluntàries també van estar donant informació i suport a les persones que van adreçar-s’hi per denunciar algun tipus d’agressió. Sortosament no van ser greus, i en cap d’elles hi va haver violència física envers les dones.


Per contra, el què s’ha valorat de maner més positiva és l’empoderament que hi ha hagut de les víctimes, que se sentien més segures amb la presència del Punt Lila a peu de platja. Les noies que van patir alguna agressió van actuar de manera proactiva, encerclant l’agressor per facilitar que s’actués contra ell o, en alguns casos, fins i tot se’ls va perseguir fins que va fugir.

En aquest darrer sentit, cada nit es va denunciar algun cas d’agressió, que majoritàriament eren de tipus verbal o per tractar de manera despectiva i masclista inclús les noies que atenien la barra de l’Ensorra’t. Una nit en concret, se’n van denunciar quatre, i potser la més extrema va ser la persecució que van fer un grup de noies d’un exhibicionista que les havia increpat. D’altra banda, s’ha coincidit en assenyalar que la mateixa presència del ‘Punt Lila’ va actuar també com una mesura de dissuasió pel sol fet d’estar formant part del recinte.


Al ‘Punt Lila’ no tan sols es va informar i/o atendre sobre agressions sexistes. Es va informar igualment al voltant d’altres temes, com per exemple la identitat sexual. El lema ‘No és no’ va ser present als diferents cartells que es van editar durant la Festa Major, però també ho va ser de manera més explícita a través de les 1.500 polseres liles amb la inscripció ‘Ensorra el Masclisme’ que es van repartir, així com els coneguts vasos per fer consumicions a la barra, on es podia llegir el lema ‘Ensorrem el Masclisme’.
Data de realització: 08/02/2018 | Data de la darrera actualització: 08/02/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300