Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una multitudinària Cantada d’Havaneres amb ‘Peix Fregit’ i ‘Cabotatge’ tanca la Festa dels Copatrons de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/22/2018 11:00:03 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una multitudinària Cantada d’Havaneres amb ‘Peix Fregit’ i ‘Cabotatge’ tanca la Festa dels Copatrons de Blanes

També va intervenir la jove cantant Alba Ortega-Monasterio, néta del conegut compositor d’havaneres. Abans del doble concert van ballar-se sardanes amb la ‘Cobla Ciutat de Girona’

Blanes ha tancat el cicle d’actes de la Festa Major Petita amb una multitudinària Cantada d’Havaneres que va congregar ahir a la nit centenars de persones al Passeig de Mar. A Banda de les 500 cadires disponibles pel públic, una gran quantitat d’espectadors regalimava al voltant de l’escenari del Banc dels Músics: a la platja, als jardins colindants i a les terrasses dels locals de restauració.


'Cantada d'Havaneres' al Passeig Cortils
En primer lloc va actuar el grup de Blanes ‘Cabotatge’ que, conjuntament amb els Departaments de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Blanes, estan treballant per recuperar l’esperit mariner i el gust per l’havanera. Els quatre components de ‘Cabotatge’ van ficar-se el públic a la butxaca des del primer moment, involucrant-los en els diferents temes que van anar desgranant.


Cançons que tant els amants de l’havanera com els neòfits van gaudir acaronats per una nit on la lluna ja comença a mostrar els primers indicis de la plenitud que tindrà el cap de setmana. Així, van interpretar des de ‘La Canya Dulce’ o ‘Mariner de terra endins’ fins a ‘Oreneta gentil’, ‘Tan solo con tu encanto’, la tendra ‘Vestida de nit’ i la trepidant ‘Canó de Palamós’, entre d’altres.

Homenatge a Ortega-Monasterio amb la seva néta, Alba

Precisament aquesta darrera peça va servir per introduir la sorpresa de la nit, ja que un cop acabada la intervenció de ‘Cabotatge’ es va convidar a pujar dalt l’escenari Alba Ortega-Monasterio, néta del conegut compositor d’havaneres. El seu avi, Josep Lluís Ortega-Monasterio, és autor entre d’altres de les arxi-conegudes ‘El meu avi’, ‘La balada d’en Lucas’ o la ja esmentada ‘Canó de Palamós’.


El grup 'Cabotatge' i, al mig de la imatge,
Alba Ortega-Monasterio
Aquest 2018 se celebra el centenari del seu naixement, i per això se’l va homenatjar amb la col·laboració d’ella. Acompanyada del grup ‘Cabotatge’, la jove cantant va oferir dos dels temes de son avi: ‘La Balada d’en Lucas’ i ‘Rosa del Port’. Aquesta ha estat la seva primera actuació en públic cantant havaneres, ja que es mou en el món de la lírica com a soprano. Després d’un càlid aplaudiment del públic assistent, l’Alba també va ser obsequiada amb un ram de flors.

Vibrant actuació del grup ‘Peix Fregit’ i 50 litres de rom cremat

Sense mitja part, a rengló seguit, l’escenari del Banc dels Músics es va omplir amb les veus dels tres integrants de ‘Peix Fregit’, de Calella de Palafrugell, un dels grups de referència en l’àmbit de l’havanera. Al llarg de la seva intervenció van cantar majoritàriament temes inclosos en el seu darrer disc publicat, ‘Tal com sona’. Així, van oferir ‘La Gavina’, “Salió de Jamaica’, ‘Lola la tavernera’, ‘Girona m’enamora’ o bé l’emotiva ‘Paraules d’amor’.


Actuació del grup 'Peix Fregit'
Un cop acabada la seva intervenció, la Cantada d’Havaneres es va tancar amb la interpretació conjunta dels dos grups, ‘Cabotatge’ i ‘Peix Fregit’, acompanyats igualment per Alba Ortega-Monasterio. Tots junts van cantar les dues cançons més emblemàtiques del món de l’havanera: ‘La bella Lola’ –amb la inestimable contribució del públic brandant mocadors al vent- i ‘El meu avi’.


Preparació del rom cremat
Finalment, tothom qui va voler va poder degustar un dolç rom cremat que s’estava preparant des de feia estona: se’n van fer 50 litres. L’anècdota d’aquesta degustació, preparada pels membres d’Acció Cultural Es Viver, amb Ferran Pujadas al seu front, van ser les vistoses i característiques ampolles de dos litres de ‘Cremat Pujol’, que diverses persones del públic van demanar endur-se com a record decoratiu.

Sardanes amb la ‘Cobla Ciutat de Girona’

La darrera jornada de la Festa dels Copatrons, que coincidia amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, també va incloure al vespre, abans que tingués lloc la Cantada d’Havaneres, una audició de sardanes. Els encarregats de tocar van ser els membres de la ‘Cobla Ciutat de Girona’, i el lloc el Passeig Pau Casals, al costat del monument a Joaquim Ruyra.


Sardanes amb la 'Cobla Ciutat de Girona'
Al llarg de la vetllada van oferir nou sardanes de set tirades, començant per ‘75è aniversari’, de Conrad Saló, i acabant per ‘Les ninetes de Blanes’, de J. Vicens ‘Xaxu’. També van sonar ‘Primavera’ de F. Vilaró; ‘Aquell temps’, de R. Viladesau; ‘L’aplec de la nostra vida’, de D.Gasulla; o bé la sardana del compositor blanenc Jordi Molina: ‘Xaloc’.


La propera audició de sardanes tindrà lloc la setmana vinent, i de fet tancarà el cicle estiuenc que s’ha estat fent al llarg de tots aquests darrers mesos. Es farà el diumenge 2 de setembre a les 7 de la tarda a l’escenari del Banc dels Músics del Passeig Pau Casals, i anirà a càrrec de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria.
Data de realització: 08/22/2018 | Data de la darrera actualització: 08/22/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300