Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Camins de Ronda de Blanes, un pas més per ser reconeguts Patrimoni Mundial per la UNESCO


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/25/2018 10:01:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els Camins de Ronda de Blanes, un pas més per ser reconeguts Patrimoni Mundial per la UNESCO

Representants de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, i d’ICOMOS han visitat els nous trams del municipi on comença la Costa Brava acompanyats de l’alcalde de Blanes

Els dos trams del Camí de Ronda de Blanes que s’han posat en marxa durant aquests darrers mesos s’han inclòs a la candidatura perquè siguin declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO com a paisatge cultural. És per això que una representant de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU) i un membre d’ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics) han conegut de primera mà aquests dos espais. ICOMOS, amb seu a París, és una associació civil no governamental vinculada amb l’ONU a través de la UNESCO creada l’any 1965.


L'alcalde de Blanes acompanya els representants de la FCACU
i d'ICOMOS durant la visita als dos nous trams del Camí de Ronda de Blanes
En la candidatura per ser declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO s’hi inclouen els 130 quilòmetres de camins de ronda de la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou. El projecte compta amb el recolzament no tan sols dels respectius ajuntaments involucrats, sinó també dels Consells Comarcals de la Selva, i de l’Alt i Baix Empordà, la Cambra de Comerç de Girona, el Patronat de Turisme Girona Costa Brava, i la Diputació de Girona. La feina conjunta de tots aquests actius s’espera que doni fruits ben aviat.

Un projecte posat en marxa des de fa més de 20 anys

La feina per posar en valor els camins de ronda del litoral gironí va sorgir de l’associació Amics de la UNESCO de Palafrugell el 1995, i durant tots aquests anys ha continuat amb la suma d’esforços per anar rescatant alguns trams de l’abandonament. Els 22 municipis de la Costa Brava han donat suport a la candidatura, a banda dels respectius consells comarcals de la Selva i l’Alt i Baix Empordà. Un moment important en aquest treball per aconseguir la nominació per part de la UNESCO va ser l’aprovació per unanimitat del ple de la Diputació de Girona, al 2016 d’assumir la preparació del dossier per a la candidatura.


En el cas de Blanes, el ple de l’Ajuntament celebrat l’octubre del 2014 ja va aprovar amb la unanimitat dels 21 regidors i regidores la proposta per sol·licitar la declaració de la Costa Brava i dels seus Camins de Ronda Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ja llavors, es considerava que aquest reconeixement era una oportunitat excel·lent que no es podia desaprofitar, per al desenvolupament d’un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, així com amb el seu entorn.

Ara, en haver posat en marxa els dos nous trams, s’hi afegeix un nou valor afegit a la candidatura. Segons la convenció de la UNESCO sobre la protecció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural, el terme ‘paisatge cultural’ abraça una gran varietat de manifestacions interactives entre l’home i el seu entorn natural, i es considera que els Camins de Ronda de la Costa Brava en són un exemple clar.

Dos nous trams al Camí de Ronda de Blanes

Aquest estiu una representant de la FCACU i un membre d’ICOMOS han visitat els dos trams acompanyats de l’alcalde de Blanes, Mario Ros. Tots tres van iniciar el recorregut pel nou espai posat en marxa a principis del passat mes de juliol. Es tracta d’un tram fins ara inèdit, i al qual s’accedeix per la part posterior del Jardí Botànic Marimurtra, i ressegueix l’antic accés al Viver de Llagostes que hi havia hagut a la caleta.


Les obres es van enllestir en poc més de quatre mesos, però van significar la culminació de gairebé dos anys de treball abans no es van poder complimentar els necessaris tràmits per obrir l’accés. Han significat un cost de prop de 166.500 €, i van ser cofinançades en un 50% per l’Ajuntament de Blanes i pel Pla de Foment Territorial de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

Aquest nou tram enllaça amb l’accés a Cala Bona per la seva part sud, i li dóna una sortida exterior que no tenia fins ara. Si es volia sortir de Cala Bona des de la platja en direcció a Blanes, estava barrat per una porta. Un extrem del nou tram connecta amb Cala Bona, mentre que l’altre arrenca al costat de l’entrada posterior al Jardí Botànic Marimurtra, al Carrer de l’Ermita.


Per la seva banda, l’altre tram del Camí de Ronda de Blanes es va posar en marxa a mitjans del passat mes de març, després que portava 11 anys tancat pel perill que comportava passejar-hi. El mal estat en què es trobava, amb esllavissades, forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts i la barana de protecció malmesa en alguns trams o inexistent en d’altres, va fer aconsellable barrar el pas amb portes metàl·liques el maig de l’any 2007, ara fa més d’11 anys.


El tram recuperat permet continuar resseguint el perfil del litoral des de Cala Bona fins arribar a unes escales que pugen per connectar amb el Carrer Fragata i després fins al Mirador de la Cala. Properament està previst reprendre la recuperació del Camí de Ronda més enllà de la tanca on ara acaba. En aquest nou tram hi ha un túnel excavat a la roca i una passarel·la que contribueixen a afegir-li un especial encant –sobretot apreciat per les persones amants de la fotografia- a la bellesa salvatge i natural que té la Costa Brava.
Data de realització: 08/25/2018 | Data de la darrera actualització: 08/25/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300