Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Cap víctima mortal per 11è any consecutiu al Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 09/12/2018 12:46:50 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ProteccioCivilCap víctima mortal per 11è any consecutiu al Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme

S’han invertit gairebé 12.000 hores de servei del 8 de juny a l’11 de setembre, i s’han realitzat més d’un miler d’assistències, de les quals tan sols 21 van necessitar un trasllat a l’hospital

Aquest passat dimarts, 11 de setembre, va marcar la finalització del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme a les platges de Blanes. Per això la tarda-vespre d’ahir, després que va plegar el darrer torn de l’estiu 2018, tocava fer balanç i valoració de tots els serveis realitzats. Se’n va encarregar de fer-ho amb els seus efectius el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, Josep Lluís Pouy, ja que es tracta d’un servei gestionat directament des del consistori blanenc a través d’aquest departament.


Balanç Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme 2018
De fet, enguany ha estat l’11è consecutiu en què ha estat així, després que inicialment ho feia Creu Roja, i després ho va fer una empresa especialitzada durant un curt període de temps. Una de les dades més destacades a l’hora de fer balanç d’aquests 11 anys de gestió directa és que no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal en tot aquest temps. Josep Lluís Pouy ho resumeix d’una manera prou eloqüent: “Tots els qui aquest estiu han anat a les platges de Blanes, ja siguin d’aquí o de fora, han tornat a casa”.

I és que una de les qüestions cabdals que cada any remarca el cap de Protecció Civil als efectius que treballen per garantir la seguretat a les platges de Blanes és que han de ser proactius. No es tracta tan sols que el servei compleixi els més alts nivells de qualitat i amb professionals competents en la matèria: han d’estar constantment alerta per prevenir, per actuar abans que sigui massa tard.

Per això, des del primer dia en què s’entra en servei –enguany va ser el 8 de juny- fins ahir mateix s’han estat fent periòdicament simulacres sobre com cal procedir en cas que es trobin amb situacions d’emergència. Majoritàriament s’entrenen per atendre persones que es trobin amb dificultats quan són a l’aigua, però també estan preparats per atendre en primera instància situacions que després passen a mans dels especialistes als centres sanitaris, com per exemple atacs de cor que han remuntat amb la seva actuació.


Una altra dada significativa és que durant tot l’estiu no s’ha hagut d’hissar la bandera vermella a cap de les platges. Aquesta bandera, que indica prohibició del bany, pot haver d’alçar-se perquè hi ha mala mar, però també per l’excessiva proliferació de meduses, o bé per algun tipus de vessaments que –igual que la mala mar- posaria en perill les vides de qui es banya.

Més d’un miler d’assistències i 12.000 hores de servei l’estiu 2018

Aquest 2018 s’han fet un total de 1.046 assistències del 8 de juny a l’11 de setembre, havent invertit gairebé 12.000 hores de servei, incloent actes com ara el Concurs de Focs d’Artifici, el Festival de Música Jove Ensorra’t o la Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós. El gruix més destacat, d’unes 11.600 hores han estat les invertides en el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme en horari ordinari, és a dir, 10 hores de servei diari.

Hi ha hagut 22 efectius en servei durant tot aquest temps, patrullant a peu per les platges del municipi, vigilant des de les torres i cadires alçades, i atenent el tres Llocs de Socors. N’hi ha un per a cadascuna de les tres principals zones de bany de les quals en tenen cura: Cala Bona, la Platja del Centre i la Platja de S’Abanell.


Lloc de Socors Platja S'Abanell
Particularment destacables han estat els serveis amb la cadira amfíbia, que permet poder banyar-se a mar obert les persones amb mobilitat reduïda. S’han fet un total de 118 serveis, dels quals 112 han estat amb assistència. Hi ha una cadira amfíbia per a cadascun dels tres llocs de socors, tot i que cal destacar que tant sols en un d’ells, a la Platja de S’Abanell, es pot fer amb el suport dels efectius del servei de vigilància i salament. En els altres dos llocs és de lliure utilització, però sense acompanyament, i el servei ha funcionat des de l’1 de juliol i fins el 2 de setembre.

Nombre d’assistències en cada Lloc de Socors

De tots tres llocs de socors, on hi ha hagut més assistències ha estat a Cala Bona, amb un total de 444, tot i que comprengui una superfície més petita comparativament amb els altres dos. Al lloc de socors de la Platja de S’Abanell se n’han fet 336, i al de la Platja del Centre de Blanes 266. La raó per la qual s’han fet més assistències a Cala Bona és perquè, per les seves característiques, té una major presència de roques i pedres.


Respecte el tipus de serveis realitzats, de les 1.046 assistències que s’han fet en total només 21 han estat trasllats a centres hospitalaris. A banda de diversos tipus de serveis, que sumen un total de 562, hi ha hagut 223 atencions relacionades amb la presència de meduses i 122 provocades per garotes.

Els nombres totals i estructurats en cadascun dels tres llocs de socors han estat els següents:

Total Assistències
Nombre
Trasllats
21
Meduses
223
Garotes
122
Cadira Amfíbia
118
Altres tipus de Serveis
562
Total Assistències
1.046

Lloc de Socors Platja S’Abanell
Nombre
Trasllats
8
Meduses
76
Garotes
13
Cadira Amfíbia
112
Altres tipus de Serveis
127
Total Assistències
336

Lloc de Socors Blanes Centre
Nombre
Trasllats
9
Meduses
70
Garotes
23
Cadira Amfíbia
5
Altres tipus de Serveis
159
Total Assistències
266

Lloc de Socors Cala Bona
Nombre
Trasllats
4
Meduses
77
Garotes
86
Cadira Amfíbia
1
Altres tipus de Serveis
276
Total Assistències
444



Data de realització: 09/12/2018 | Data de la darrera actualització: 09/12/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300