Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes restringeix l’horari d’una discoteca per solucionar els aldarulls nocturns a Els Pins


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/03/2018 01:41:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes restringeix l’horari d’una discoteca per solucionar els aldarulls nocturns a Els Pins

Avui s’ha emès el decret amb una vigència de nou mesos, després que al 2017 ja es va aplicar durant tres mesos a quatre locals de la zona d’oci nocturn, entre ells a la mateixa discoteca

L’Ajuntament de Blanes ha emès aquest dimecres un Decret d’Alcaldia amb efectes de compliment immediat i durant nou mesos, on es demana a la Discoteca Arena que avanci dues hores el seu horari de tancament de l’activitat. Això significa que des d’ara i fins al juny l’establiment d’oci nocturn haurà de tancar a les 4 de la matinada enlloc de l’horari habitual, les 6 del matí.


Exterior de la Discoteca Arena
És la segona vegada en pocs anys que el consistori blanenc aplica aquesta mesura envers la Discoteca Arena. La primera vegada es va fer durant tres mesos, des del gener fins a l’abril del 2017, i va afectar quatre locals: Arena, Kyaneos, Cotton Live i Elephant. L’alcalde, Mario Ros, s’ha reunit avui al matí amb els representants de la Discoteca Arena i els ha comunicat la decisió abans d’emetre el Decret d’Alcaldia.

L’objectiu d’aquesta mesura és aconseguir solucionar els problemes de sorolls, baralles i aldarulls que afecten principalment els veïns dels barris d’Els Pins i La Plantera, anàlogament a com es va fer l’any passat. La decisió de restringir l’horari de tancament s’ha precipitat arran que els problemes de seguretat i convivència ciutadana s’han agreujat els darrers mesos, però especialment la vigília de l’11 de setembre, quan es va haver de fer una contundent intervenció policial.


Aquella nit l’afluència de públic va ser considerablement superior a les previsions inicials, inclús major que les que s’havien registrat els darrers caps de setmana en aquest mateix local. La Policia Local de Blanes va haver d’intervenir en una trentena de casos provocats per diverses molèsties per aglomeració de gent, consum d’alcohol a la via pública, baralles, trencament de vidres, un petit incendi, danys a vehicles, orinar a la via pública, i dues d’especialment greus: càrregues contra agents policials i desobediència.

Reunió de l’Ajuntament amb el Departament d’Interior de la Generalitat

L’alcalde de Blanes, Mario Ros, es va reunir pocs dies després amb el director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta. Ho va fer acompanyat de la tinent d’alcalde de Seguretat i Protecció Civil, Pepa Celaya, i dels caps de la Policia Local de Blanes i de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral, Joan Garcia i David Castro respectivament.

Durant la trobada es va constatar que les problemàtiques més greus de seguretat venien propiciades pel públic que arriba a Blanes procedent d’altres municipis, atret pel tipus d’esdeveniments que s’ofereix en l’esmentada discoteca. L’oferta d’oci i alcohol fins la matinada fa que vinguin joves que es traslladen des de localitats com Badalona, Sant Adrià, el Prat de Llobregat o d’altres municipis del cinturó metropolità i el Maresme, anàlogament a com havia estat passant els darrers anys, abans del decret activat a principis del 2017.


Acció conjunta Policia Local i Mossos d'Esquadra
Novament, es va convenir que l’única mesura que podia aplicar l’Ajuntament de Blanes per combatre els aldarulls i les molèsties als veïns era decretar una reducció horària. Abans de prendre la decisió definitiva, en el decurs de la reunió es va demanar als dos comandaments policials que elaboressin un informe que, en conclusió, recomana que es torni a avançar l’horari de tancament de la discoteca.

Després de la trobada mantinguda amb el representant de la Generalitat, l’alcalde també va convocar els portaveus dels grups municipals per explicar-los la situació, i avui mateix també els ha comunicat la decisió d’aplicar el decret de restricció de l’horari de tancament. Igualment, al llarg d’aquests darrers dies s’han mantingut contactes i una reunió amb les representants de les dues associacions de veïns d’Els Pins i La Plantera.


A diferència de l’any passat, aquest 2018 la restricció horària s’allargarà nou mesos enlloc dels tres mesos que es va fer al 2017. Això s’ha fet d’una banda per donar temps a poder comparar novament quins efectes té la mesura durant un període més llarg de temps; i de l’altra perquè no afecti la temporada estiuenca. Serà doncs la nova composició de l’Ajuntament de Blanes sorgit de les Eleccions Municipals del 2019 qui decidirà si prorroga la mesura o no.

L’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha remarcat: “Ens veiem en l’obligació de tornar a aplicar aquesta mesura, perquè l’increment d’aldarulls i baralles al carrer començava a ser molt preocupant. Agraïm la paciència i comprensió dels veïns i l’esforç que han fet els responsables de la discoteca, però els fets han demostrat clarament que la millor mesura és reduir l’horari, tal com ja es va fer l’any passat”.

Informe policial sobre la situació a la zona d’oci nocturn d’Els Pins

La memòria conjunta dels caps de la Policia Local de Blanes i l’ABP dels Mossos de la Selva Litoral, David Castro i Joan Garcia respectivament, és força eloqüent a l’hora de relatar i enumerar la situació que es viu i s’ha viscut a la zona d’oci nocturn d’Els Pins. La coexistència d’activitats d’entreteniment i els ciutadans que viuen en aquesta zona provoca un elevat nombre de queixes veïnals, amb incidències que afecten la seguretat, la qualitat, salubritat i la convivència veïnal.

També es recorda que durant els anys 2015 i 2016 es van fer diverses reunions per tractar la problemàtica que van derivar a un increment de controls i efectius policials a la zona. Un cop passat l’estiu, es va poder comprovar que la situació no havia canviat respecte el període anterior, ja que continuaven venint gran quantitat de joves en tren procedents de l’Hospitalet, Badalona i poblacions tant del cinturó metropolità com del Maresme.


El setembre de 2016 inclús es van haver de fer un major nombre d’intervencions policials a la zona a causa de baralles, robatoris, actes aixecades per actituds incíviques i fins i tot vandalisme afegit a conflictes amb la seguretat privada. Va ser llavors quan la solució va ser aplicar el primer decret per avançar el tancament de quatre dels locals d’oci nocturn de la zona.

La valoració que fan els cossos policials dels tres mesos de vigència que va tenir la mesura llavors és plenament positiva, ja que es va reduir la problemàtica de la zona, amb una disminució de les actituds incíviques però, sobretot, dels fets delictius. Tot i que un cop finalitzat el decret es va estar en contacte permanent entre les parts implicades –Ajuntament, Policia Local, Mossos d’Esquadra i Discoteca Arena-, durant els darrers mesos s’ha anat detectant una progressiva recuperació de la problemàtica.

Dades comparatives 2016-2017-2018

Una de les dades més eloqüents que es recull a l’informe policial és la comparativa entre el nombre de baralles i aldarulls registrats als carrers de l’àrea d’influència on està situada la Discoteca Arena entre els anys 2016, 2017 i 2018. Les xifres són especialment reveladores sumant el còmput de cada any comprès entre l’1 de gener i el 12 de setembre:

Carrer
2016
2017
2018
Eivissa
22
21
29
Camí dels Olivers
11
7
9
Josep Tarradellas
2
0
4
Josep Trueta
6
2
12
Menorca
9
3
5
Mallorca
1
0
3
Lluís Companys
1
5
7
Antoni Gaudí
5
6
2
Total
57
44
71

En les conclusions de l’informe es recorda que els propietaris de la Discoteca Arena han col·laborat amb la contractació d’autobusos per conduir els clients directament fins a l’Estació de Tren –i així evitar conductes incíviques en el camí de tornada-, increment dels controladors a l’exterior de l’establiment, i major control de les cues al carrer. Ara bé, també s’incideix en què, malgrat això, la problemàtica ha crescut progressiva i exponencialment durant aquest 2018.


Tot i mantenir la presència policial, la pressió efectuada a la zona i la quantitat considerable d’actes aixecades per diverses infraccions, els cossos policials no han pogut observar una quantificada solució de la problemàtica. Per contra, s’ha constatat que tornen a venir a Blanes molts joves conflictius de poblacions del cinturó metropolità de Barcelona i altres indrets atrets per la música i les festes que s’organitzen a la discoteca. Per això adverteixen que es tracta d’evitar que la situació torni a assolir els nivells de finals del 2016.
Data de realització: 10/03/2018 | Data de la darrera actualització: 10/03/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300