Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un grup de socis d’Amics de la UNESCO de Girona han visitat avui el Camí de Ronda i el Jardí Botànic de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/17/2018 01:53:21 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

UNESCOUn grup de socis d’Amics de la UNESCO de Girona han visitat avui el Camí de Ronda i el Jardí Botànic de Blanes

L’acció està al dossier d’iniciatives incloses en la candidatura ‘Camins de Ronda de la Costa Brava, Patrimoni Mundial de la UNESCO en qualitat de paisatge cultural’

Els dos trams del Camí de Ronda de Blanes que s’han posat en marxa aquest 2018 estan inclosos en la candidatura perquè siguin declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO com a paisatge cultural. Per això, avui dissabte una vintena de socis i sòcies d’Amics de la UNESCO de Girona han fet una visita in situ a aquest nou atractiu turístic i cultural de la vila blanenca.


L’alcalde de Blanes, Mario Ros, i la primera tinent d’alcalde, Pepa Celaya, els han donat la benvinguda a primera hora del matí abans que comencés una intensa visita al municipi on comença la Costa Brava. El primer tram del recorregut, abans d’anar al Camí de Ronda, ha consistit fer una Visita Guiada al Jardí Botànic Marimurtra, on els ha donat la benvinguda el seu director-gerent, Josep Borrell.


La visita guiada s’ha preparat de manera exclusiva per als membres d’Amics de la UNESCO, ja que tant aquest dissabte com el de la setmana anterior s’han ofert amb taquilla inversa, formant part dels actes de la Setmana de la Ciència. Precisament el cicle d’activitats amb motiu d’aquesta efemèride es tancaran aquest diumenge 18 de novembre amb la segona Jornada de Portes Obertes després que la primera va tenir lloc diumenge anterior.

Camins de Ronda, Patrimoni Mundial de la UNESCO

L’activitat d’avui al matí a Blanes forma part de les diferents accions que fa l’associació des del 2016 per difondre i promoure els camins de ronda amb l’objectiu que puguin constar a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO com a paisatge cultural. Ara fa poc més de dos anys –el 18 d’octubre del 2016- la Diputació de Girona va aprovar en ple, amb la unanimitat de tots els partits, aquesta proposta.


També compta amb el suport dels 22 municipis de la Costa Brava, els tres Consells Comarcals, la Cambra de Comerç de Girona. Des de l’any 1995 Amics de la UNESCO de Palafrugell havia començat el treball per preservar i difondre els camins de ronda. Amics de Tossa-Club UNESCO i Amics de la UNESCO de Girona s’hi van afegir posteriorment. Tots plegats, sota el paraigua de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs de la UNESCO (FCACU) van elevar la petició a la Diputació.


Amics de la UNESCO de Girona organitza recorreguts o activitats per conèixer els camins de ronda ds de diferents punts de vista, bàsicament literari, escultòric o medi ambiental. N’han fet a Portbou, Llançà, Cadaqués, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i enguany a Blanes. Sempre s’han organitzat comptant amb la col·laboració dels respectius governs municipals, com ha estat el cas en aquesta ocasió de l’Ajuntament de Blanes.

Un passeig literari pel Camí de Ronda de Blanes

Després de recórrer el Jardí Botànic, la visita del grup de socis d’Amics de la UNESCO -encapçalats per la presidenta d’amics de la UNESCO Girona-FCACU, Dolors Reig- ha continuat al primer dels dos trams del Camí de Ronda de Blanes que s’han posat en marxa enguany. Ho han fet sota el guiatge d’Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal de Blanes, i gran coneixedor de centenars de detalls d’aquest municipi.


L’experimentat guia ha fet un passeig literari per conèixer la història d’aquest bocí de Blanes i els seus entorns, els personatges il·lustres que l’envolten, i sobretot els escriptors i poetes que s’han inspirat en aquests paisatges: Joaquim Ruyra, Josep Pla, Joan Maragall i Roberto Bolaño, entre d’altres. Aitor Roger ha recitat fragments d’obres inspirades en aquest entorn: la poesia de Joan Maragall Cap al tard en la platja de Sant Francesc, escrita durant el seu estiueig de l’any 1906; Jacobé, de Joaquim Ruyra; o bé les paraules de Josep Pla incloses a la seva Guia de la Costa Brava, on descriu la punxeguda roca de S’Agulla.


Al llarg del recorregut, també ha explicat nombroses anècdotes i dades curioses relacionades amb l’entorn, com per exemple el viver de llagostes que hi havia temps enrere al sud de Cala Bona. Els magnífics exemplars que s’hi criaven servien, per exemple, pel restaurant del luxós Hotel Ritz de Barcelona. Un altre bocí de tradició de Blanes, que encara es conserva avui dia, és l’Aplec de l’Amor, un sopar popular estiuenc que se celebra el 28 de juliol des de l’any 1906.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/17/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300