Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, ‘Ciutat per la Vida’ contra la Pena de Mort amb Amnistia Internacional


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/01/2018 10:46:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes, ‘Ciutat per la Vida’ contra la Pena de Mort amb Amnistia Internacional

Coincidint amb el 30 de novembre, Dia Mundial per l’abolició de la pena de mort, el grup d’Amnistia Internacional a Blanes va projectar un audiovisual sobre el tema a la façana consistorial

La façana principal de l’Ajuntament de Blanes es va convertir ahir al vespre en una gran pantalla a l’aire lliure on ciutadans i ciutadanes van poder veure un audiovisual contra la pena de mort. L’acte el van organitzar el grup local d’Amnistia Internacional i l’Ajuntament de Blanes amb el suport de l’Associació Cultural La Focal amb motiu de l’adhesió de la ciutat a la iniciativa de la Comunitat de Sant Egido ‘Ciutats per la Vida/Ciutats contra la Pena de Mort’.


Projecció a la façana de l'Ajuntament i lectura del manifest
L’adhesió es va formalitzar dijous al vespre, a través d’una moció aprovada al Ple Municipal, defensada per Amnistia Internacional Blanes, i que va comptar amb el suport unànime de totes les forces polítiques municipals. A partir d’ara, doncs, el compromís de l’administració municipal és que aquesta vinculació es converteixi en un motiu de major responsabilitat i a treballar en tots els àmbits de la seva competència perquè es creïn espais d’informació i sensibilització.

Projecció d’un audiovisual i lectura d’un manifest contra la pena de mort

L’acte ciutadà i reivindicatiu celebrat ahir al vespre va quedar centrat en la projecció d’un audiovisual contra la pena de mort, així com la lectura d’un manifest i la recollida de signatures al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament. El manifest de rebuig a la pena capital va fer referència al motiu pel qual el dia mundial s’escau en aquesta data, el darrer dia de novembre.


El 30 de novembre de l’any 1786 hi va haver la primera abolició de la pena capital al Gran Ducat de la Toscana. Actualment, més de 2.000 ciutats del món s’han adherit a la iniciativa ‘Ciutats per la Vida/Ciutats contra la Pena de Mort’. Al manifest també s’explica que l’any 1977, quan Amnistia Internacional va començar a lluitar contra la pena de mort, només 16 països havien abandonat aquesta pràctica. Ara, 41 anys més tard, la majoria dels països del món, 106, ja l’han abolit per complert.

El passat mes de novembre 123 estats van votar a favor d’una resolució de l’Assemblea General de l’ONU que demana la suspensió de totes les execucions al món com a pas previ a l’abolició global. Es tracta de la major xifra de suport registrada fins avui, per això, des d’AI es conclou que ‘estem guanyant la batalla’.


Amb tot, des d’Amnistia Internacional també tenen clar que queda molt per fer, ja que durant l’any passat es van executar 993 persones: 9 dones i 985 homes, unes xifres que no inclouen els milers d’execucions realitzades a la Xina, on aquestes dades són secret d’estat. D’altra banda, 2.552 persones van ser condemnades a mort en 41 països: 39 dones i 2.552 homes.


Nombrosos països segueixen posant en pràctica la pena de mort sense restriccions, i actualment hi ha gairebé 22.000 persones condemnades a la pena capital. En aquest darrer sentit, Amnistia Internacional ha volgut assenyalar especialment Iran, el segon major botxí del món, que tan sols comptant l’any 2017 va executar almenys 507 persones, de les quals 6 eren dones.

Finalment el manifest conclou: “Avui reafirmem la nostra oposició a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa i de les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat, innocència o altres característiques de la persona i del mètode emprat per l’estat per dur a terme l’execució. Perquè la pena de mort viola el dret a la vida, proclamat a la Declaració Universal dels Drets Humans, i és el càstig cruel, inhumà i degradant per excel·lència”.
Data de realització: 12/01/2018 | Data de la darrera actualització: 12/01/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300