Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes ha encetat la Campanya de Poda 2018-2019


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/13/2018 01:09:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Arbre_1L’Ajuntament de Blanes ha encetat la Campanya de Poda 2018-2019

En aquesta nova temporada està previst actuar en més de 3.000 arbres d’arreu de la vila on conviuen un gran nombre d’espècies, principalment moreres, aurons, plàtans i robínies

Cada any, majoritàriament a principis d’octubre, el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes planifica els treballs de poda que s’han de fer en la nova campanya. Comencen al novembre, s’allarguen fins a finals de febrer, i enguany està previst que s’actuï en 3.090 arbres.


Campanya Manteniment Arbrat Públic 2018-2019
Les tasques es fan a través de l’empresa contractada pel consistori blanenc, la Fundació Aspronis. L’empresa destinarà 10 oficials i 15 peons aproximadament durant 40 jornades al llarg dels quatre mesos en què es farà la Campanya de Poda 2018-2019. És una pràctica que es fa cada any, ja que cal tenir cura i anar fent el seguiment del creixement i manteniment de l’arbrat públic.

L’eliminació de branques, el 50% de les actuacions que es fan

Respecte el tipus de feina que duen a terme els operaris, el 50% de les actuacions consisteixen en l’eliminació de branques de les anomenades sense futur, és a dir: branques seques, que creixen malament i poden arribar a molestar o bé que competeixen les unes amb les altres. Pel que fa a la resta de tasques que s’encomanen, el 23% són actuacions de poda de la branca nova de l’any, la brocada.

Aquesta darrera actuació es fa principalment en aurons, plàtans i moreres. Val a dir que, amb el pas dels anys, aquest tipus de poda acaba deteriorant l’arbre. Tot i això, no es pot deixar de fer, ja que les branques joves no poden suportar molt de pes i significaria un risc potencial de trencament, amb els problemes de seguretat pels vianants que suposaria. D’altra banda, segons el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, les tendències actuals de poda desaconsellen fermament la poda en brocada


Per últim, el 8% de les actuacions consisteixen en realitzar una reducció de capçada, que en aquesta nova campanya de poda afectarà sobretot els tamarius que hi ha a la façana marítima del municipi. Sovint tant la brocada com la reducció de capçada són les operacions més aparents, així com les que més se sol·liciten per part de la ciutadania. En aquest sentit, però, des del Departament de Medi Ambient es remarca que, tot i ser les més demanades, també són les que comporten pitjors conseqüències en l’arbrat: malformacions, debilitament i, per tant, més susceptibles a poder patir plagues, fongs i altres conseqüències negatives.

La reacció dels arbres quan se’ls fa una forta reducció de la capçada és recuperar les branques perdudes el més aviat possible, ja que les necessita per viure. Per tant, això provoca que la següent brocada la faran amb més força de manera que, al cap i a la fi, a més de debilitar l’arbre, s’aconsegueix l’efecte contrari del què es desitjava al fer l’operació.

Gran varietat d’espècies d’arbrat

Pel que fa al tipus d’arbres en què s’actua majoritàriament en la campanya, el 15% són moreres, a les quals se’ls practica la brocada en un 71% dels exemplars, seguits pels aurons, els plàtans i les robínies. Respecte el tipus de tasques que es faran durant la campanya, hi ha des de la ja anomenada brocada i l’escapçada de branques sense futur, fins a eliminar i treure soques, reduir les capçades, o bé aixecar branques, entre d’altres.


Del total d’arbres on s’hi hauran fet actuacions quan finalitzi la Campanya de Poda 2018-2019, cal dir que representen una trentena de gèneres: Acer, Aesculus, Ailanthus, Albizia, Alnus, Brachychiton, Catalpa, Celtis, Cercis, Chitalpa, Cupressus, Fraxinus, Gleditsia, Grevillea, Ligustrum, Melia, Morus, Olea, Phytolaca, Pinus, Pistacia, Platanus, Prunus, Pyrus, Robinia, Salix, Sophora, Tamarix i Tilia.


Per evitar en el màxim possible que les actuacions que es fan a l’arbrat públic puguin afectar els llocs on s’efectuen, dies abans que s’hi hagi d’anar es pengen cartells avisant-ho als respectius indrets. Tanmateix, quan s’estan duent a terme els treballs, se senyalitza i acota la zona per a major seguretat.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 12/13/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300