Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, guardonat a la Nit de la Pesca Catalana


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/18/2018 05:32:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, guardonat a la Nit de la Pesca Catalana

Esgleas va rebre el guardó de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà

Eusebi Esgleas, l’actual Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes i fins al 2017 president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, va ser guardonat la nit d’aquest passat dissabte amb la màxima distinció: la Medalla de la Pesca Catalana. El veterà pescador de Blanes va rebre el guardó de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà.


XIX i XX Nit de la Pesca Catalana
L’acte, a més a més, es va allotjar en l’incomparable recinte de les Drassanes Reials de Barcelona, on hi ha el Museu Marítim. Enguany el lliurament de premis ha estat doble, ja que a banda dels guardons corresponents al 2018, també es van entregar els de l’anterior edició del 2017. Així va haver de ser després que l’any passat es va suspendre la cerimònia a causa de la situació política que travessava Catalunya llavors.

Eusebi Esgleas, premia pel seu compromís i implicació

Tal com va explicar el mestre de cerimònies de l’acte, el conegut meteoròleg Francesc Mauri, la Medalla de la Pesca Catalana corresponent a l’edició del 2017 li ha estat atorgada a Eusebi Esgleas pel seu treball i defensa del sector pesquer, de les confraries de pescadors i llurs federacions. També s’ha volgut distingir la seva tasca de representació institucional i participació en organismes internacionals, així com el seu compromís i implicació que han possibilitat l’entesa entre els diferents sectors involucrats en l’activitat pesquera.


Eusebi Esgleas, Teresa Jordà i Quim Torra
Ha estat pescador i patró de diferents embarcacions des que tenia 17 anys, i des del 2006 és Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes. L’any 2009 va ser nomenat president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, càrrec que va deixar al 2017. Va ser escollit vocal del Comitè Executiu del MEDAC l’any 2013, i ha treballat intensament en la creació i consolidació de la Interfederativa de Confraries de Pescadors del Mediterrani.

Crit d’alerta perquè no es continuï malmetent el medi ambient

En el seu discurs, Eusebi Esgleas va agrair la distinció que li ha estat atorgada, i també va deixar clar que cal un esforç de tot el sector per poder solucionar els reptes que encara hi ha pendents. En aquest sentit, el Patró Major de la Confraria de Blanes va enumerar la manca de nutrients, els danys colaterals negatius que provoquen les plantes dessaladores, la presència de metalls pesants a l’aigua i, sobretot, l’alarmant presència de plàstics arreu del món.


El Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes va lamentar les impressionants quantitats de plàstic, tant de grans dimensions com micropartícules, que actualment es poden trobar en mars i oceans d’arreu del planeta. Per això, va recomanar la lectura del llibre Un mar sense peixos, del biòleg francès Philippe Curry, on s’explica que a meitat del segle XXI les espècies que es pesquen més freqüentment avui dia desapareixeran si la pressió humana continua al ritme actual.

Això és perquè s’han exhaurit recursos pesquers que en el passat s’havien considerat inexhauribles i cada vegada s’ha de pescar més lluny i a major profunditat peixos més petits. En aquest mateix sentit, Eusebi Esgleas va remarcar que els pescadors han de treballar plegats per ajudar a canviar l’actual desolador panorama: “Hem de cuidar els recursos i el medi marí. I també és molt important tot el relacionat amb el medi natural. Sempre he cregut que hem de procurar la sostenibilitat sòcio-econòmica del nostre sector pesquer, i considero primordial continuar treballant-hi”.

Durant la cerimònia dels XIX i XX Guardons de la Pesca Catalana lliurats dissabte passat també es va entregar la Placa de Pesca Catalana al Col·lectiu de Dones titulars de les secretaries de les Confraries de Pescadors. A les secretaries de confraries els correspon la direcció i la coordinació general tècnica i administrativa dels òrgans, els serveis i les dependències de la confraria. En un món molt masculinitzat com és la pesca professional, la presència de les dones en les secretaries s’ha incrementat en els darrers temps, i de les 36 confraries i federacions de pescadors actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs.
Data de realització: 12/18/2018 | Data de la darrera actualització: 12/18/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300