Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Calçats Sagrera de Blanes, del 1891, guardonat Establiment Històric per la Cambra de Comerç de Girona


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/19/2018 09:01:06 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Calçats Sagrera de Blanes, del 1891, guardonat Establiment Històric per la Cambra de Comerç de Girona

L’acte de lliurament es va fer aquest passat dimarts a la seu de la cambra, comptant amb la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ma Àngels Chacón, com a convidada d’honor

El ric teixit comercial que hi ha arreu de Blanes ha propiciat que al llarg dels anys diversos establiments amb una llarga trajectòria, que ultrapassa sovint més d’una generació, hagin estat reconeguts per la seva constància. Se n’encarrega de distingir-los la Cambra de Comerç de Girona, que va instaurar els Guardons als Establiments Històrics fa 39 anys amb la idea de premiar l’esforç que representa mantenir una trajectòria i consolidar un projecte durant molt temps.


Lliurament dels XXXIX Guardons als Establiments Històrics
El vespre d’aquest passat dimarts va tenir lloc a la seu de la Cambra de Girona el lliurament de la XXXIX edició dels premis, que enguany ha seleccionat 10 establiments d’arreu del territori gironí. A Blanes ha estat reconeguda la trajectòria de Calçats Sagrera, amb més de 125 anys d’història, ja que ha pogut acreditar una dedicació que arrenca a finals del segle XIX, l’any 1891.


L'alcalde de Blanes, Mario Ros, i Francesc Sagrera
L’alcalde de Blanes, Mario Ros, va assistir a l’acte que va ser encapçalat pel president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènech Espadalé, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenes, comptant com a convidada d’honor amb la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Maria Àngels Chacón. També van assistir el delegat del govern de la Generalitat a comarques gironines, Pere Vila, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, així com els presidents de les cambres de comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres.

Calçats Sagrera, més de 125 anys d’història

L’establiment situat al Carrer Ample, ha pogut demostrar una longevitat que ultrapassa els 125 anys d’història. La documentació més antiga que fa referència al comerç que, amb el pas del temps, s’havia de convertir en Calçats Sagrera de Blanes data del 1891. Aquell any, Pere Sagrera Carles, de 25 anys, ja figura en el Padró de Cèdules Personals de Blanes juntament amb la seva dona, Maria Bou Tresserres.


Calçats Sagrera en una imatge antiga (AMBL) i en l'actualitat
El domicili es mantindrà al llarg d’aquests més de 100 anys al mateix cèntric Carrer Ample de Blanes, i a partir del 1926 es troben referències de la segona generació de al Família Sagrera que es dediquen a la feina d’espardenyers. Així, apareixen els seus tres fills: Francesc Sagrera Bou i la seva dona Àngels Gallart Vieta; Josep Sagrera Bou i Joaquim Sagrera Bou. Dels tres, serà el primer l’encarregat de donar continuïtat a l’establiment, com demostren les Contribucions Industrials acreditades dels anys 1928 i 1955.

La següent generació familiar va ser la del fill petit de Francesc Sagrera Bou i Àngela Gallart Vieta, en Francesc Sagrera Gallart qui, amb Maria Perpinyà Pujol, no només mantingueren el negoci, sinó que també li donaren un aire nou. El van modernitzar físicament, i van destinar-lo a la venda d’articles diversos, sobretot en els anys dels inicis del turisme, però sempre prioritzant el calçat com a producte estrella.


Fotografia: Arxiu Municipal de Blanes
Amb el temps, la sabata de qualitat s’ha acabat convertint en el seu principal objectiu. La darrera generació és la de Francesc Sagrera Perpinyà, fill petit dels anteriors, que segueix actualment l’empresa familiar dedicada al calçats i als complements, juntament amb la seva dona, Rita Goded Cardona. Precisament va ser Francesc Sagrera Perpinyà l’encarregat de recollir ahir al vespre la placa que acredita el reconeixement com Establiment Històric.

Establiments premiats en els XXXIX Guardons als Establiments Històrics
  - Calçats Freixa – Banyoles, 1818
  - Calçats Sagrera – Blanes, 1891
  - Taller de Forja Josep Hubach – Pardines, 1891
  - Forn Ca la Carme – Campdevànol, 1918
  - Ocine – Girona, 1943
  - Estació d’Esquí La Molina – La Molina, 1943
  - Casa Alegrí – Figueres, 1868
  - Can Paliro – Mata (Porqueres), 1959
  - Càmping Castell Park – Vall-Llobrega (Palamós), 1962
  - Patates Xips de Sarrià de Dalt – Sarrià de Ter, 1968


Data de realització: 12/19/2018 | Data de la darrera actualització: 12/19/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300