Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Mor l’advocat i polític blanenc Joan Sureda Casamor


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/15/2019 12:10:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CRESPÓ NEGREMor l’advocat i polític blanenc Joan Sureda Casamor

Dissabte vinent 19 de gener es farà una cerimònia mixta en memòria seva a la Parròquia Santa Maria a les 12 del migdia, i la vetlla tindrà lloc al Tanatori de Blanes divendres a la tarda

Diumenge passat, 13 de gener, va morir l’advocat i polític blanenc Joan Sureda Casamor a l’edat de 68 anys. La cerimònia mixta en memòria seva es farà dissabte vinent 19 de gener a les 12 del migdia a la Parròquia Santa Maria, i la vetlla s’allotjarà al Tanatori de Blanes el dia abans, divendres 18 de gener a la tarda, des de les 3 fins les 8 del vespre.

Joan Sureda Casamor va néixer a Blanes el 2 de setembre de l’any 1950, i era llicenciat en dret, farmàcia i antropologia. Des de molt jove va participar en la lluita contra la dictadura franquista, i en aquest sentit l’any 1977 es va afiliar al Partit Socialista de Catalunya-PSC. Aquell any el PSC-Congrés i la Federació Catalana del PSOE van crear la coalició ‘Socialistes de Catalunya’ per anar a les eleccions generals del 15 de juny.


Joan Sureda durant un acte públic al Teatre de Blanes
Autor Fotografia: Aitor Roger
Es va integrar a l’Assemblea de Catalunya, va exercir com a advocat laboralista i penalista, i l’any 1979 va ser escollit com a regidor a l’Ajuntament de Blanes, on va ser responsable de les àrees de Sanitat i Participació Ciutadana. A causa de tota una sèrie de problemes interns, a principis dels anys 80 va deixar els seus càrrecs al consistori blanenc, així com la seva militància amb el PSC després que al 1982 va ser també candidat al Congrés dels diputats per Girona.

Al deixar les files socialistes es va incorporar a l’òrbita comunista, militant amb el PCC, Partit Comunista de Catalunya, i passant posteriorment a integrar-se al PCPC, Partit Comunista del Poble de Catalunya. Durant el mandat 1987-1991 va ser regidor per Unitat d’Esquerres de Blanes-Iniciativa per Catalunya, al 1991 va ser cap de llista pel PCC a Blanes.

Les seves conviccions d’esquerres el van moure a ser membre actiu de Defensem Cuba i del Comitè Europeu de Solidaritat amb la Revolució Popular sandinista, i a mitjans dels anys 90 va contribuir a la creació de l’associació ‘Lluita, Memòria i Resistència’. També va ser impulsor i president de Pharos, una entitat nascuda al 2009 per transformar la societat a través de la cultura.

Article pòstum de Joan Sureda en la propera edició de la revista ‘Blanda’

En el proper número de la revista ‘Blanda’ que edita l’Arxiu Municipal de Blanes, hi ha inclòs l’article que va escriure Joan Sureda en record del desaparegut Josep Bota-Gibert, amb qui compartia amistat i idearis polítics. Joan Sureda encapçala el seu article amb un títol prou explícit: ‘Militants socialistes i poetes’.

Josep Bota-Gibert i Joan Sureda es van conèixer a finals de la dècada dels anys 70, quan el primer era professor de català i el segon advocat i farmacèutic. Els unia el seu objectiu comú de voler transformar la societat capitalista en un model de societat més equitatiu. Durant la seva època com a regidor, Sureda va compartir responsabilitats de govern amb Bota-Gibert, que encapçalava les àrees de Cultura i Ensenyament. El proper número de la revista ‘Blanda’, que s’edita anualment, es presentarà en un acte públic a principis del proper mes de febrer.Data de realització: 01/15/2019 | Data de la darrera actualització: 01/15/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300