Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes edita per primera vegada un Calendari Interreligiós amb les festes de les diferents comunitats


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/16/2019 10:11:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

COOPERACIO PROJECTESBlanes edita per primera vegada un Calendari Interreligiós amb les festes de les diferents comunitats

La presentació ha significat l’inici dels actes organitzats amb motiu de la ‘Quinzena per la Pau de Blanes’, que culminaran amb una ‘Marxa per la Pau’ nocturna el divendres 1 de febrer

Des d’aquest 2019 Blanes compta per primera vegada amb un ‘Calendari Interreligiós’, que recull les festivitats assenyalades que hi ha al llarg de l’any, celebrades per les diferents comunitats religioses de la vila, així com dates assenyalades de festes civils, com per exemple Sant Jordi o el Dia Internacional de la Dona. La presentació del calendari es va fer ahir a la nit a la Biblioteca Comarcal de Blanes, i l’acte el va encapçalar l’alcalde, Mario Ros, acompanyat dels representants que formen part de la Taula de Diàleg Interreligiós.


Presentació del 'Calendari Interreligiós' 2019
L’Ajuntament de Blanes ha editat aquest almanac amb el compromís de seguir fent-ho cada any, fruit de la feina que es du a terme a través del Departament d’Acció Social municipal amb els representants de les comunitats presents a la Taula de Diàleg Interreligiós. Els membres d’aquest òrgan van considerar que una de les millors maneres de donar a conèixer quins són els seus dies senyalats era aplegar-ho sota un mateix marc de referència.

Un calendari comú a totes les religions

Les comunitats que formen part de la Taula de Diàleg Interreligiós són: les Parròquies de Santa Maria, de la Sagrada Família i de Santa Teresa; les Comunitats Islàmiques de la Mesquita Rahma, i de la Mesquita Annour; l’Església Evangèlica Baptista; la Parròquia Ortodoxa Romanera de Santa Cecília Màrtir; el Centre Cristià Feam; l’Església Evangèlica de Filadelfia; l’Assemblea de Dios Koinonia i els Testimonis de Jehovà.


Presentació del 'Calendari Interreligiós' 2019
Hi 62 dates assenyalades, i la major part s’apleguen al voltant del desembre i gener, així com a l’abril, quan se celebra la Setmana Santa catòlica. La intenció és justament aquesta, fugir dels calendaris que s’utilitzen de manera més habitual, gregorians o cristians, i fer una mirada polièdrica al temps mesurat des d’una perspectiva diversa. L’inici de les festivitats depèn de la visió directa de la lluna com el Ramadà, del qual no es pot determinar el dia exacte fins a unes hores abans.

El calendari ofereix uns coneixements bàsics de les festes i celebracions més emblemàtiques de cada tradició religiosa i del pensament no religiós, amb la voluntat de promoure l’empatia i el respecte envers aquells que tenen unes creences diferents de les pròpies. També ha nascut amb la vocació de ser una eina per apropar tots els veïns i veïnes a la diversitat i realitat religiosa que hi ha a Blanes, reflectint la seva rica pluralitat.


L'alcalde i regidor d'Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania,
Mario Ros, va encapçalar l'acte de presentació
Justament aquests aspectes els va destacar ahir al vespre durant la presentació del calendari l’alcalde i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. Mario Ros va recordar que, quan fa tres anys va assumir aquesta regidoria, una de les seves principals fites va ser reactivar la Taula de Diàleg Interreligiós. El van acompanyar durant l’acte representants de les comunitats que han contribuït a fer-lo realitat, així com Josep Maria Blanco, membre d’AUDIR i moderador de la Taula Interreligiosa de Blanes.

Inici del cicle d’activitats de la ‘Quinzena per la Pau de Blanes’

La presentació del ‘Calendari Interreligiós’ ha significat l’inici de tot uns seguit d’activitats que tindran lloc durant aquests propers dies en aquest municipi amb motiu d’una nova edició del cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ de Blanes. L’acte es va fer a la Biblioteca Comarcal, on ahir també es va inaugurar l’exposició ‘Raimon Panikkar. Viure l’Aventura Intercultural’, que s’hi estarà fins l’1 de febrer.


Josep Ma Blanco, membre d'AUDIR, durant la presentació
de l'Exposició sobre Raimon Panikkar
Raimon Panikkar va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals. La seva filosofia té com objectiu transformar la civilització determinada per un sistema occidental imposat com a única alternativa. Per a Panikkar la realitat és sempre més rica que qualsevol teorització o conceptualització.

Una ‘Marxa per la Pau’ nocturna finalitzarà el cicle d’activitats l’1 de febrer

Els actes de la ‘Quinzena per la Pau de Blanes’ continuaran el 25 de gener amb una sessió especial de l’’Hora del Conte’ i amb el lliurament dels Fons Econòmics als Projectes de Cooperació amb el Tercer Món corresponents al 2018. El dilluns 28 de gener hi haurà una sessió formativa: ‘Del Rumor a la Xenofòbia. Estratègies per combatre el racisme’, i l’endemà dimarts es presentarà el documental ‘Fusells i Pintades. La lluita no violenta del poble sahrauí’ amb el seu director, Jordi Oriola Folch, a la Sala de Plens de l’Ajuntament.


El dijous 31 de gener, mitja hora abans del Ple Municipal, es farà la lectura del Manifest per la Pau 2019 davant l’Ajuntament de Blanes, i el divendres 1 de febrer els dos darrers actes. Primer, a les 7 de la tarda, es presentarà el llibre ‘Crímenes del Hambre’, de Miguel Pajares. Després, a les 8 del vespre, començarà la segona edició de la ‘Marxa per la Pau’ promoguda per la Taula Interreligiosa de Blanes, que sortirà des de la Biblioteca Comarcal i finalitzarà davant l’edifici de l’Ajuntament.

Data de realització: 01/16/2019 | Data de la darrera actualització: 01/16/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300