Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes commemorarà aquest cap de setmana el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/23/2019 04:23:30 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes commemorarà aquest cap de setmana el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Diumenge hi haurà un acte institucional, i dissabte es comptarà amb Dory Sontheimer, qui parlarà sobre la seva família fugitiva del règim nazi, i amb el periodista Eduardo Martín de Pozuelo

La ONU va escollir el 27 de gener perquè es commemorés el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb motiu que aquell dia va tenir lloc l’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau (1940-1945). L’Ajuntament va aprovar amb la unanimitat de les vuit forces polítiques que composen l’arc plenari una moció per declarar Blanes ciutat compromesa amb la difusió de la memòria històrica i l’holocaust.


Infants en un Camp d'Extermini Nazi
Fotografia: New York Post
Tanmateix, la proposta d’acord presentada pel grup municipal de Ciutadans incloïa que, a partir d’ara, cada any se celebri pels volts del 27 de gener el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. A Blanes aquesta jornada es commemorarà enguany precisament el proper cap de setmana, tant el dissabte dia 26 com l’endemà diumenge, coincidint amb el dia internacional.

Dory Sontheimer parlarà de l’Holocaust viscut per la seva família

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes allotjarà dissabte a les sis de la tarda la presentació del llibre ‘Las siete cajas’ a càrrec de la seva autora, Dory Sontheimer, acompanyada d’Eduardo Martín de Pozuelo, coordinador de l’Àrea Informativa de Terrorisme al diari La Vanguardia. Dory Sontheimer va néixer a Barcelona i va ser educada com a catòlica en l’Espanya de Franco sense saber la veritable història de la seva família.


Dory Sontheimer, amb un exemplar del seu llibre a les mans
Quan va morir la seva mare, l’autora –que llavors tenia 56 anys- va descobrir a l’altell de casa seva les set caixes que donen títol al llibre, i que amagaven una identitat i un passat tant desconeguts per a ella com dramàtics. Ordenant aquesta memòria en forma de fotografies, cartes, passaports i altres documents, Sontheimer va reconstruir les seves veritables arrels, que l’han dut durant 12 anys a recórrer mig món: Alemanya, Israel, Estats Units, Canadà i Txèquia.


Familiars de l'autora del llibre en un vol de Lufthansa
Va ser així com, seguint les petjades dels seus ancestres, va saber que la seva família es va aixoplugar a Barcelona fugint del nazisme. Els pares de Dory Sontheimer van començar una nova vida negant el seu mateix origen, i van adoptar una llengua, unes creences religioses i un ofici que no eren els seus. Fins i tot es van canviar el seu nom, i van passar a dir-se Conrado i Rosa enlloc de Kurt i Rosl.

La relació entre el nazisme i el franquisme

Per la seva banda, el periodista Eduardo Martín de Pozuelo, qui també participarà en l’acte de dissabte, coneix de manera molt fidedigna els lligams del franquisme amb el nazisme. L’any 2005 va iniciar una via d’investigació periodística basada en l’estudi de documents secrets desclassificats per les administracions dels Estats Units i la Gran Bretanya, principalment, i quatre anys més tard va rebre el Premi Internacional de la Fundació Raoul Wallenberg per desvetllar la relació real i desconeguda del franquisme i l’Holocaust mitjançant documents secrets que va trobar a Londres.Eduardo Martín de Pozuelo
Fotografia: Ajuntament de Girona
Al 2012, va publicar El Franquisme, còmplice de l’Holocaust, un assaig que entrava en la línia del seu anterior treball, Els secrets del franquisme. Aprofundint en les mateixes fonts documentals d’arxius secrets desclassificats, Eduardo Marín va abordar la complicitat del dictador Francisco Franco amb l’extermini de jueus per part del III Reich, així com el control nazi de la premsa espanyola que acaba amb el difícil camí de la transició vista des dels ulls de la resta de països occidentals.

Lectura d’un manifest en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Els actes organitzats a Blanes amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust culminarà l’endemà diumenge, coincidint justament amb la jornada commemorativa que s’escau el 27 de gener. A les 12 del migdia tindrà lloc un acte institucional centrat en la lectura d’un manifest.


El contingut del manifest el donaran a conèixer diversos joves que, amb les seves intervencions, donaran veu simbòlicament a alguns dels col·lectius perseguits pel règim nazi per les seves creences religioses, polítiques, sexuals i d’origen ètnic. La lectura del manifest tindrà lloc al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes, i es completarà amb un acompanyament musical.Data de realització: 01/23/2019 | Data de la darrera actualització: 01/23/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300