Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El delegat del Front Polisari a Catalunya, Mah Yahdih, encapçala un acte de la ‘Quinzena per la Pau’ a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/30/2019 12:33:18 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El delegat del Front Polisari a Catalunya, Mah Yahdih, encapçala un acte de la ‘Quinzena per la Pau’ a Blanes

Ahir es va projectar el documental ‘Fusells o pintades. La lluita no violenta del poble sahrauí’. El cicle culminarà dijous amb la lectura d’un manifest i divendres amb la 2a Marxa per la Pau

Blanes és una de les primeres poblacions catalanes que va començar a acollir nens i nenes sahrauís durant l’estiu, una experiència coneguda com Vacances en Pau. Es fa des del 1999, a través del Col·lectiu de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís, i per aquest motiu Blanes és un dels municipis on, des de fa molt temps, hi ha una especial sensibilitat envers la problemàtica d’aquesta nació que lluita per la seva independència.


Projecció documental 'Fusells o pintades'
Fruit d’aquest lligam, ahir al vespre la Sala de Plens de l’Ajuntament va allotjar un nou acte dins del cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ 2019, relacionat amb aquesta temàtica. Es tractava del visionat del documental Fusells o pintades. La lluita no violenta del poble sahrauí, que es va completar amb les aportacions del delegat del Front Polisari a Catalunya, Mah Yahdih; el director i realitzador del treball videogràfic, Jordi Oriola; i la presidenta d’ACAPS (Associació d’Amics del Poble Sahrauí) a Catalunya, Núria Salamé.

Un documental filmat clandestinament en territori ocupat

L’acte es va encetar amb una benvinguda a càrrec de l’Alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, qui va destacar precisament l’especial lligam que uneix Blanes amb el poble sahrauí. Abans de la projecció del documental el seu director, Jordi Oriola, va posar en situació als espectadors, entre els quals s’hi comptaven famílies que han acollit infants sahrauís.


Núria Salamé (ACAPS), Mah Yahdih (Front Polisari),
Jordi Oriola (director docu) i Mario Ros (alcalde de Blanes)
El poble sahrauí viu dividit en dues territoris: unes 150.000 persones són als camps de refugiats d’Argèlia, on porta 43 anys esperant un referèndum promès per l’ONU que mai no acaba d’arribar. L’altra part, unes altres 150.000 persones, viuen al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc. Hi ha molts documentals que s’han permès rodar als campaments d’Argèlia, en canvi en territori ocupat si es vol fer un treball rigorós cal fer-ho de manera clandestina.

Aquesta segona opció és la que va triar Jordi Oriola, qui va viatjar fins al Marroc com a turista tot sol, i per arribar fins territori ocupat va haver de travessar 7 controls policials amb l’ajuda d’activistes independentistes. Va estar tres setmanes reclòs en una casa on acompanyaven als entrevistats. A diferència d’un rodatge convencional, aquí el director va haver de fer-s’ho tot –càmera, àudio, producció, etc-, llevat de casos puntuals en què un activista l’ajudava amb una altra càmera.


Enregistrat de manera precària però fidedigna, doncs, Fusells o pintades. La Lluita del poble sahrauí va tardar encara dos anys en veure la llum, perquè el procés de postproducció també va ser lent i laboriós. Ara bé, un cop va estar enllestit, ha començat el seu visionat arreu del món. Traduït a diversos idiomes, ja s’ha pogut veure a Itàlia, França, Eslovènia, Portugal, Austràlia i el juny del 2017 al 35è Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra, en una sessió dedicada a la resistència pacífica en territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Lògicament, on més rodatge ha tingut ha estat arreu de Catalunya i l’estat espanyol, el govern del qual és qui tindria a la seva mà la possibilitat de forçar l’única cosa que reclamen els activistes de la no-violència pel Sàhara lliure: un referèndum. L’inevitable paral·lelisme amb la situació actual a Catalunya també va sorgir al llarg del col·loqui que va tancar l’especial sessió d’ahir al vespre, amb una intensitat de sentiments que va fer oblidar al públic assistent el fred que regnava a la sala.

Manifest i Marxa per la Pau, propers actes ‘Quinzena per la Pau’ 2019

El cicle d’actes organitzats per la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, la Taula de Comunitats Interreligioses, i l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament finalitzen aquests propers dies. Dijous a 2/4 de 7, mitja hora abans que comenci el ple, tindrà lloc la lectura del Manifest per la Pau 2019 al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial.


La lectura del manifest es completarà amb la interpretació de dues peces en viu i en directe a càrrec de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. D’altra banda, l’endemà divendres finalitzarà el cicle de la Quinzena per la Pau 2019 amb dues darreres activitats. A 2/4 de 7 la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal acull la presentació del llibre Los crímenes de hambre, amb la presència del seu autor, Miguel Pajares.


Tot seguit, a partir de les 8 del vespre, tindrà lloc la 2a Marxa per la Pau de Blanes, que sortirà de la Biblioteca Comarcal i farà un recorregut fins arribar davant l’Ajuntament de Blanes. Al llarg de la marxa hi haurà dues aturades per llegir sengles intervencions de membres de la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes, que co-organitza l’esdeveniment. La cloenda que tancarà la marxa i, per afegit, la Quinzena per la Pau de Blanes, es comptarà amb una intervenció musical a càrrec del Centre Cristià FEAM.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/30/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300