Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica les seves arrels pioneres a l’estat espanyol amb l’exposició ‘Laviret: 100 anys de cava blanenc’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/05/2019 12:46:23 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes reivindica les seves arrels pioneres a l’estat espanyol amb l’exposició ‘Laviret: 100 anys de cava blanenc’

La mostra recupera la història de la centenària i mítica cava blanenca fundada al 1919 per Joan Josep Vieta i Vilaret, ara recuperada com a marca per l’enòleg Antonio Membrives

La cèntrica sala municipal Maria Luisa García-Tornel allotjarà fins el proper 16 de febrer una exposició que reivindica les arrels pioneres en el món del cava que té Blanes arreu de l’estat espanyol. Presentada amb el títol Laviret: 100 anys de cava blanenc, l’exposició s’emmarca dins la celebració del centenari de la marca blanenca i recupera la història de la mítica cava blanenca.


Exposició '100 anys de Cava Blanenc'
La mostra compta amb fotografies i material publicitari inèdit recopilat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes; maquinària i estris centenaris de la col·lecció personal de l’enòleg Antonio Membrives. Tots aquests elements ajuden a fer-se una idea de tot aquest univers, especialment la recreació de l’interior d’una celler que hi ha en un dels seus espais.

Inauguració de l’exposició ‘Laviret: 100 anys de cava blanenc’

Els visitants poden fer un recorregut des de l’inici de les vinyes fins arribar al producte final. El disseny i concepte de l’exposició cerca oferir una experiència didàctica i divulgativa del passat, present i futur del cava a Blanes. Precisament en aquest darrer sentit, durant la inauguració de l’exposició –que va tenir lloc el darrer cap de setmana-, el director de Cava Laviret va obsequiar als assistents amb un tast del seu nou producte, Laviret 1919, un cava extra brut de 5 anys de criança, els mateixos que fa que es va rellançar la marca.

Amb motiu de la jornada inaugural, Antonio Membrives va parlar d’aquests primers cinc anys d’experiència al front de Cava Laviret. També va donar a conèixer detalls curiosos, com per exemple el logotip que identifica la recuperada marca, inspirada en els dos dofins simètrics entrellaçats per la cua que decoren la Font de la Mina Cristal·lina del Passeig de Dintre.


També va intervenir l’historiador local Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal. A través de les seves paraules, el públic va poder conèixer un bocí de la història agrícola contemporània de Blanes, amb la crisi de la fil·loxera que va significar un retrocés. Tanmateix, va explicar que parlar de Cava Laviret és fer un viatge als orígens del cava, endinsant-se en biografies de prohoms arrelats a la vila, però també de la feina ben feta que durant tants anys porta a terme Antonio Membrives.


Antonio Membrives i Aitor Roger durant la inauguració
La inauguració de l’exposició va comptar amb la participació d’una nodrida representació d’amics, familiars i empresaris del municipi. També va assistir-hi l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i altres regidors i regidores del consistori. La mostra es pot visitar de dilluns a dissabte d’11 a 13 h, així com de 17’30 a 20’30 h, i els diumenges d’11 a 13 h.

Una mítica cava blanenca centenària fundada per J.J. Vieta i Vilaret

La originària Cava Laviret ser fundada l’any 1919 per Joan Josep Vieta i Vilaret, nét d’Agustí Vilaret, conegut sobretot per haver fundat les Caves Mont-Ferrant al 1865, el primer cava que llavors s’anomenava xampany de l’estat espanyol. Joan Josep Vieta va aprendre l’ofici de xampanyista al costat del seu avi, adquirint uns coneixements que posteriorment duria a la pràctica.


Uns anys més tard que morís el seu avi, i després que la família s’havia venut el celler, Joan Josep Vieta va decidir crear la seva pròpia marca Laviret, que va sorgir al combinar les dues síl·labes del cognom familiar Vilaret. Va construir un petit celler a la seva finca, al costat de l’antic Hospital Sant Jaume de Blanes i va estar elaborant xampany fins l’any 1935. L’època de major esplendor de la marca va ser durant la dècada dels anys 20.

Antonio Membrives recupera Laviret, una marca guardonada

Finalment, l’hospital va comprar la finca de Caves Laviret per ampliar les seves instal·lacions mèdiques, i va ser llavors quan la marca va quedar aturada. Gairebé un segle més tard, l’any 2013, Antonio Membrives va decidir recuperar-la, després que durant 35 anys havia estat treballant a les llegendàries Caves Mont-Ferrant, de les quals va esdevenir l’enòleg i director.

Pocs anys abans, Caves Mont-Ferrant havien estat venudes i tancades –fins i tot podria dir-se que espoliades-, deixant un buit incommensurable en el cor de molts blanencs i blanenques, que les sentien molt seves. Tant, que hi havia la frase popular que deia que, quan tocava brindar, es feia amb ‘aigua de Blanes’, en referència a Caves Mont-Ferrant.


Per això, la decisió d’Antonio Membrives de recuperar una marca tant nostrada va ser aviat molt ben rebuda. L’enòleg blanenc, recolzat per la seva família, va continuar fent cava pel seu compte perquè seguís arrelat al municipi, evitant així la tradició cavista quedés orfe. Així és com ha donat continuïtat a una marca ara de nou revaloritzada, tal com demostren els nombrosos premis conreats fins el moment per Cava Laviret: Mealla de Plata i Medalla de Bronze en el concurs de Vins i Caves de Catalunya, Giroví 2015 i 2016.
Data de realització: 02/05/2019 | Data de la darrera actualització: 02/05/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300