Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Passejada participativa al barri de La Plantera de Blanes per reactivar-lo socialment: ‘Entre tots i totes fem barri’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/11/2019 12:03:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PEEB_logoPassejada participativa al barri de La Plantera de Blanes per reactivar-lo socialment: ‘Entre tots i totes fem barri’

És una de les mesures que ha posat en marxa un grup de treball pluridisciplinar d’intervenció, arran d’haver-se detectat que és un dels veïnats on s’organitzen menys activitats extraescolars

Diuen que el moviment es demostra caminant, i certament això és el què s’ha fet aquest cap de setmana al barri blanenc de La Plantera per provocar un canvi, la millora d’una de les seves realitats. Diumenge al matí un grup de persones van fer una passejada participativa arreu d’aquest territori, comptant tant amb veïns com amb membres del grup motor que està treballant en un projecte del Pla Educatiu d’Entorn.


Recorregut Participatiu per La Plantera
L’arrel cal anar a buscar-la en els resultats d’un estudi en profunditat realitzat pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes sobre les activitats extraescolars, detectant-se que un dels veïnats on n’hi havia una menor oferta pública i privada era a La Plantera. Va ser així com des d’aquest departament municipal es va plantejar la necessitat d’intervenir-hi per veure com es podia redreçar la situació.

Diagnòstic Participatiu del barri de La Plantera

Aviat es va tenir clar que, per poder ser el màxim d’efectius, interessava elaborar una diagnosis participativa del barri, comptant amb l’activa participació de la gent del territori perquè aportessin informació i expertesa sobre el terreny. El primer pas va ser crear un grup motor per fer el seguiment del procés, un equip del qual en formen part professionals vinculats al territori, representants de l’Associació de Veïns de La Plantera i l’equip dinamitzador d’educadors i sociòlegs.


El què es vol aconseguir és desenvolupar col·lectivament -entre el veïnat, els professionals que actuen al territori (comunitat educativa, professionals de la salut, etc) i les entitats del barri- elaborar una anàlisi de les necessitats i problemàtiques socials, econòmiques i urbanístiques. En aquest sentit, els objectius són conèixer la realitat social, establir una eina de treball que ajudi a orientar accions futures que es puguin dur a terme a La Plantera, millorar la qualitat de vida del barri i avançar en la democràtica participativa.

Amb tots aquests factors, s’elaborarà un document que serà l’eina de treball per generar unes respostes tècniques i polítiques que contribueixin a alterar i millorar la realitat del barri. Per això, s’està implicant la ciutadania en l’anàlisi de la realitat i en l’orientació de propostes; consensuar situacions i definir conjuntament reptes de futur; promoure treball transversal i xarxa entre els agents que actuen sobre el terreny i donar cabuda a diversitat de visions i percepcions.


En el grup motor hi ha professionals municipals vinculats al barri com ara les respectives tècniques d’Educació, la coordinadora del Pla Educatiu d’Entorn, Acció Social, Participació Ciutadana, Joventut, Medi Ambient i Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes. També en formen part professionals i responsables d’equipaments i agents actius que treballen en aquest barri: les directores de l’Escola Napoleó Soliva i l’Escola Bressol, treballadores del Centre Obert Municipal, una infermera del CAP 2 i, finalment, agents de la Policia Local de Blanes i dels Mossos d’Esquadra.

Accions ‘Entre Tots i Totes Fem Barri’

Per seguir fent camí plegats, després que ja es va establir la definició de qüestions prèvies en base a les anàlisis estadístiques i entrevistes realitzades a persones clau, actualment s’està encara en la fase de diagnòstic, on s’han establert diverses accions. Després d’una nova reunió del grup motor, s’han implementat diverses activitats presentades genèricament sota el lema ‘Entre Tots i Totes Fem Barri’.


Una d’elles ha estat la passejada participativa realitzada ahir diumenge, que va finalitzar al Centre Obert Municipal per establir un anàlisi DAFO dels punts forts i febles. La següent activitat serà una sessió ciutadana que tindrà lloc aquesta setmana, un taller amb dones per dibuixar el mapa del barri, on es parlarà sobre com es mouen pel territori, assenyalant els espais on se senten més segures, on juguen els infants, etc. Les primeres conclusions es volen acabar de definir de cara al proper mes de març, quan està previst presentar-les al barri de La Plantera.Data de realització: 02/11/2019 | Data de la darrera actualització: 02/11/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300