Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra els 700 anys (1319-2019) de la fundaciˇ de la Parr˛quia Santa Maria amb un munt d’activitats


CamÝ de tornada


Men˙ principalNoticia publicada a la web el 03/07/2019 10:19:05 AM
ATENCIË: pot incloure informaciˇ no actualitzada !

Blanes celebra els 700 anys (1319-2019) de la fundaciˇ de la Parr˛quia Santa Maria amb un munt d’activitats

Un dels actes mÚs destacats es farÓ el 7 de juny, coincidint amb la fundaciˇ de la parr˛quia al segle XIV, amb un concert de l’Escolania de Montserrat, que actuarÓ per primer cop a Blanes

Hi ha efemŔrides que, per la importÓncia hist˛rica i social que signifiquen, ja demanen amb dret propi que la seva commemoraciˇ tingui el seu adequat impacte al municipi referenciat. Aquest Ús el cas de la celebraciˇ que es viurÓ a Blanes principalment durant aquest 2019: els 700 anys de la creaciˇ de la Parr˛quia Santa Maria, fundada l’any 1319, al segle XIV.


Membres de la "Comissiˇ del 700A" davant la Parr˛quia Santa Maria
Conscients d’aquesta transcendŔncia, ja fa prop de dos anys que hi ha un grup d’homes i dones que treballen en l’organitzaciˇ i coordinaciˇ dels actes commemoratius, l’equip de la ‘Comissiˇ del 700A’. El pes principal recau en la parr˛quia, comptant amb el suport de l’Ajuntament. Per aix˛, entre els seus membres hi ha tŔcnics del consistori, representants del Consell Pastoral, aixÝ com del Grup de Catequistes, el Grup d’Economia, membres d’entitats blanenques i el rector, Enric Roura.

Presentaciˇ dels actes commemoratius del 700 Aniversari

Per donar a conŔixer el gruix d’activitats, que sumen una cinquantena, el vespre d’aquest passat dimecres es va fer la presentaciˇ oficial allotjada a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes. L’alcalde, Mario Ros, acompanyat del rector de la Parr˛quia Santa Maria, Enric Roura, van encapšalar l’acte centrat en avanšar tots aquests esdeveniments, i completat amb la projecciˇ d’un vÝdeo confeccionat fa uns anys sobre l’origen i la importÓncia cultural i artÝstica que tÚ el temple.


Presentaciˇ Actes Commemoratius del 700A
Els membres de la ‘Comissiˇ del 700A’ s’han estat encarregant durant tot aquest temps de rebre les propostes que els anaven arribant, aixÝ com suggerir-ne d’altres a les entitats que des d’un bell principi es van interessar en aportar el seu granet de sorra. En aquest darrer sentit, mÚs enllÓ de les creences religioses, hist˛ricament la parr˛quia ha estat un lloc d’acollida, i sota el seu aixopluc han sorgit des de CÓritas fins a l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, passant per l’Agrupaciˇ Rialles, o l’Esbart Joaquim Ruyra, entre d’altres.

Tanmateix, hi ha hagut altres entitats blanenques que s’han interessat de mutu propi per contribuir igualment en els actes dels 700 anys, un reflex de la importÓncia hist˛rica que la pr˛pia ciutadania i el teixit social li confereixen. Ha estat aixÝ com s’ha pogut configurar un programa d’actes obert a tothom i per a tots els gustos, amb tota mena d’esdeveniments i activitats l˙diques, culturals, per˛ tambÚ religioses, lligades a la pr˛pia naturalesa de l’efemŔride.


L’objectiu tambÚ Ús posar de relleu la importÓncia d’aquest edifici com a monument hist˛ric i cultural. Cal recordar que la parr˛quia estÓ emplašada en l’espai que en el seu temps havia ocupat l’antic Palau Vescomtal dels Cabrera. Per aix˛, l’actual campanar originÓriament era una de les quatre torres de guaita que protegien el Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera. El quŔ no tothom sap Ús que un dels homes mÚs influents del segle XV fou enterrat aquÝ per expressa voluntat seva: Jaume Ferrer de Blanes, el cosm˛graf, navegant, cart˛graf i un dels homes de confianša dels Reis Cat˛lics.

Concert de l’Escolania de Montserrat el dia que es va fundar la parr˛quia

Entre els actes mÚs destacats que formen part del cicle commemoratiu, un del mÚs significatiu serÓ el quŔ tindrÓ lloc el proper 7 de juny, ja que coincideix amb la mateixa data en quŔ fa 700 anys es va fundar la Parr˛quia Santa Maria. Aquell divendres a 2/4 de 9 del vespre hi haurÓ un concert a cÓrrec de l’Escolania de Montserrat que, l˛gicament, s’allotjarÓ al temple.


SerÓ la primera vegada en quŔ la formaciˇ coral actuarÓ en aquest municipi, i estÓ previst que les entrades per assistir-hi es venguin a un preu popular, amb un aforament que abastarÓ entre els 300 i els 350 espectadors. L’endemÓ dissabte, 8 de juny, l’aniversari de fundaciˇ de la parr˛quia es completarÓ amb la inauguraciˇ d’una exposiciˇ commemorativa organitzada per l’Arxiu Municipal.

La mostra fotogrÓfica, que s’allotjarÓ a la Sala GarcÝa-Tornel del Carrer Ample, estarÓ oberta fins a finals del mes de juliol, per donar l’oportunitat que puguin visitar-la el mÓxim nombre de persones. La inauguraciˇ tindrÓ lloc a les 7 de la tarda, i es completarÓ amb una breu audiciˇ de sardanes organitzades per l’Agrupaciˇ Sardanista amb la colĚlaboraciˇ de la Banda i Cobla del ColĚlegi Santa Maria.

Altres actes commemoratius destacats

El cicle commemoratiu que, de fet, ja va comenšar l’any passat amb els primers actes, es concentrarÓ principalment al llarg d’aquest 2019. Els membres de la ‘Comissiˇ del 700A’ han procurat que la major part de les celebracions destacades que hi ha a Blanes facin referŔncia d’alguna manera a l’efemŔride i, d’altra banda, tambÚ s’han creat activitats ex professo per l’aniversari.


Una d’elles Ús cicle de xerrades a cÓrrec de reconeguts historiadors que es farÓ al Centre Cat˛lic de cara a la tardor, aixÝ com l’obra de teatre creada i dirigida per Pep Alum, a cÓrrec del Grup de Teatre El Mirall i el Cor de Cambra Sota Palau. La peša dramÓtica s’estrenarÓ el cap de setmana del 16 i 17 de novembre al Teatre de Blanes, i comptarÓ amb la colĚlaboraciˇ de l’Esbart Joaquim Ruyra, els Manaies de Blanes, el Grup de Teatre Xiroia i altres entitats.

Un altre acte destacat tindrÓ lloc el diumenge 24 de novembre, la vigÝlia de Santa Caterina, amb una baixada de torxes des de les diferents ermites de la vila, confluint tothom a la Plaša de l’EsglÚsia. El cicle culminarÓ l’any vinent, quan es presentarÓ el llibre commemoratiu, que ajudarÓ a descobrir als ne˛fits en la matŔria la importÓncia del Palau Vescomtal, aixÝ com la pr˛pia hist˛ria de la Parr˛quia Santa Maria un acte que clourÓ oficialment el 7Ŕ centenari de la fundaciˇ de la parr˛quia.


Abans el bisbe de Girona, Francesc Pardo, haurÓ encapšalat l’Aplec del Vilar el Dimarts de Pasqua; la Missa en honor a la Patrona de Blanes, Santa Anna, que se celebra el dia central de la Festa Major, el 26 de juliol; i la trobada de l’Hospitalitat de Lourdes del 12 d’octubre. El Concurs de Murals de Sant Jordi, les Catifes de Corpus, el Correfoc de Festa Major, la Cursa Cˇrrer el Cˇs de la Festa dels Copatrons i el Pessebre Monumental de Nadal, entre d’altres, seran altres activitats habituals en l’agenda social i cultural de Blanes que aquest 2019 es vincularan amb la celebraciˇ dels 700 anys.
Data de realitzaciˇ: 03/07/2019 | Data de la darrera actualitzaciˇ: 03/07/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecciˇ de dades | AvÝs Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes TelŔfon: 972 379 300 | Informaciˇ

Inici de la pÓgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | TelŔfon: 972 379 300