Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El SAI, Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva de Blanes, ha atès en gairebé un any 21 persones


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/01/2019 11:55:03 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El SAI, Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva de Blanes, ha atès en gairebé un any 21 persones

Aquesta dada s’ha donat a conèixer coincidint amb una xerrada de l’Associació Chrysallis organitzada amb motiu del Dia Mundial de la Visibilitat Transsexual, celebrada ahir diumenge

L’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb la col·laboració de l’Associació Chrysallis, van organitzar fa uns dies una xerrada informativa per celebrar el ‘Dia Mundial de la Visibilitat Transsexual’, que es va celebrar ahir diumenge, coincidint amb el 31 de març. De fet, el títol triat de la conferència va ser justament aquest, ‘Per la Visibilitat TRANS’.


Xerrada 'Per la Visibilitat TRANS'
La xerrada va comptar amb dos ponents. En primer lloc la tècnica d’Igualtat, Laura Tejada, qui va parlar del SAI, el Servei d’Atenció Integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. El seu objectiu és desenvolupar polítiques contra la discriminació per motiu d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Durant el primer any de funcionament s’han atès 21 persones al SAI

Des de juny de 2018, quan el SAI de Blanes es va posar en marxa, s’han atès 21 persones tant de Blanes com d’altres poblacions. Principalment s’han adreçat al servei en demanda d’informació sobre qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere, o també per fer els tràmits necessaris per fer el canvi de nom sentit a la Targeta Sanitària.

D’altra banda, el SAI impulsa polítiques contra la discriminació, que s’engeguen a través de projecte de sensibilització, com per exemple amb cursos sobre diversitat sexual i de gènere per al personal de l’Ajuntament de Blanes. En aquest darrer sentit, s’han format 55 treballadors i treballadors a través de sengles cursos que es van fer al llarg del 2018.


Laura Tejada, tècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Blanes
Paral·lelament, el SAI realitza xerrades als centres d’educació secundària de Blanes en matèria d’igualtat de gènere. Aquest 2019 també s’estan fent xerrades sobre diversitat sexual i de gènere, havent-se’n realitzat 17 per a uns 350 alumnes i els respectius docents; i s’han fet 5 xerrades sobre diversitat amb els grups del Servei d’Acollida i Interculturalitat.

La realitat de la transsexualitat a càrrec de l’Associació Chrysallis

La segona part de la xerrada va quedar centrada en la intervenció que a càrrec de Jaume Ulldemolins, secretari de Chrysallis, l’Associació de Famílies de Menors Transsexuals. Abans de la seva intervenció, va projectar un vídeo centrat en el cas d’un infant transsexual i la lluita que cal fer per canviar la mirada social i familiar.

Chrysallis va néixer el juliol de 2013 justament per la necessitat de poder trobar un referent que treballés amb famílies amb fills i filles transsexuals. Els seus pares i mares no estaven disposats a què visquessin una infantesa i una joventut sense que la seva identitat sexual fos reconeguda, i per això es van plantejar crear l’entitat, que aviat arribarà als sis anys de recorregut.


Jaume Ulldemolins, secretari de Chrysallis
Jaume Ulldemolins va donar als assistents una guia ràpida sobre paraules clau per entendre les diferències entre persones cisexuals, identitat sexual i persones transsexuals. Les persones cisexuals són les que al néixer se’ls va assignar un sexe registral que coincideix amb la seva identitat sexual; la identitat sexual és el sentiment íntim de ser home, dona, les dues coses o ninguna; i finalment les persones transsexuals són aquelles a qui al néixer se’ls va assignar un sexe registral que no coincideix amb la seva identitat sexual.

El secretari de Chrysallis també va ajudar a desfer falsos mites, com ara que les persones transsexuals estan ‘atrapades en un cos equivocat’. No es tracta tampoc d’homes/nens que volen ser dones/nenes; ni de dones/nenes que volen ser homes/nens. En conclusió: no pateixen cap incongruència. Potser tot plegat es resumeix en una eloqüent frase: ‘Ser Trans* no és cap drama!’.

Dia per a la Visibilitat Trans*: 31 de març

Aquest passat diumenge, coincidint amb el 31 de març, es va celebrar el ‘Dia per la Visibilitat Transsexual’, una iniciativa que va néixer fa 10 anys de la ma de l’activista transsexual Rachel Crandall, com a reacció pels pocs dies festius LGBTI. Fins aleshores, la única commemoració que es coneixia era el Dia Internacional de la Memòria Transsexual, que recordava a les persones trans* víctimes de crims d’odi.


La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General d’Igualtat, s’ha sumat a aquesta iniciativa de continuar reivindicant els drets i la igualtat de les persones trans*, perserverant en la lluita contra tota mena de discriminació que aquest col·lectiu pugui patir. L’objectiu és que les realitats trans* estiguin cada dia més presents en tots els àmbits de la vida, donant reconeixement, escoltant, veient, sensibilitzant i, en aquesta ocasió, celebrant el Dia per la Visibilitat Trans*.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/01/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300