Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Traslladen des de Blanes al Centre de Recerca de Bellaterra la balena morta que va ser trobada a Tossa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/20/2019 11:13:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AGENTS RURALSTraslladen des de Blanes al Centre de Recerca de Bellaterra la balena morta que va ser trobada a Tossa

Avui al matí s’ha fet l’operatiu al Port Pesquer de Blanes. Es tracta d’una ‘Balena de Cuvier’, que s’ha dut al Centre de Recerca en Sanitat Animal per practicar-li la necròpsia

A primera hora del matí d’avui dissabte s’ha muntat un operatiu al Port Pesquer de Blanes per traslladar al Centre de Recerca en Sanitat Animal de la Facultat de Veterinària de Bellaterra l’exemplar marí que va ser trobat mort ahir divendres a Tossa. S’han encarregat de supervisar-ho dos Agents Rurals de Santa Coloma de Farners, conjuntament amb els responsables de la Direcció General de Ports de la Generalitat a Blanes.


L’animal és un ‘Zífid Comú’, una ‘Balena de Cuvier’, coneguda també com ‘Balena amb Bec de Cuvier’. Precisament per la forma que té el seu bec, se la confon sovint amb un dofí, ja que tenen una forma molt similar, i per aquest motiu ahir divendres les primeres informacions que van circular apuntaven que s’havia trobat un dofí mort i no una balena. Les seves dimensions, però –mesura 6 metres de llargària- ja indiquen que es tracta d’un zífid.


Fa dos dies es va veure aquest exemplar que nedava desorientat prop de Tossa, i finalment ahir divendres va aparèixer mort a la platja de Santa Maria de Llorell, en aquest municipi selvatà. Amb l’ajuda d’una embarcació de Salvament Marítim es va traslladar la balena fins el Port Pesquer de Blanes, on ha estat custodiada durant tota la nit fins que avui al matí s’ha fet el seu trasllat. Aquesta operació ha estat necessària, ja que Blanes és l’únic port proper a Tossa on es podia dur a terme amb tota seguretat i, perquè cap persona s’hi pogués acostar durant la nit, s’ha barrat el pas a la zona on restava amarrada la balena amb tanques.

L’únic representant de la família dels zífids a Catalunya

Per traslladar l’animal mort fins a Bellaterra ha estat necessari un camió provist de ploma, amb l’ajut del qual s’ha hissat des del mar fins l’interior del calaix del vehicle. La necròpsia que se li practicarà al Centre de Recerca determinarà quines han estat les causes de la seva mort però, pel forat que presentava l’animal i les nombroses rascades que tenia, es pensa que probablement va rebre un fort cop a alta mar amb alguna embarcació, i per això va dirigir-se fins la costa per anar a esperar la mort arran de platja.


Segons els Agents Rurals, la ‘Balena de Cuvier’ (Ziphius Cavirostris) és l’únic representant de la família dels zífids que es pot veure a les costes dels Paísos Catalans. Es tracta d’un animal de silueta robusta i cap acabat en bec, i la seva dieta es basa primordialment en cefalòpodes que es troben a una gran fondària i crancs. Per aquesta raó, el zífid de Cuvier és un bon capbussador i s’han enregistrat immersions d’aquesta espècie de més de 30 minuts.Data de realització: 04/20/2019 | Data de la darrera actualització: 04/20/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300