Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El ple de l’Ajuntament de Blanes aprova el següent pas per transformar NORA en empresa 100% pública


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/30/2019 08:24:32 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El ple de l’Ajuntament de Blanes aprova el següent pas per transformar NORA en empresa 100% pública

L’empresa del servei de neteja deixarà de tenir l’únic soci privat que té, CESPA, i passarà a estar únicament formada pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Blanes

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Blanes celebrat avui dimarts, ha aprovat els principals requisits perquè NORA, l’empresa de neteja i recollida d’escombraries, passi a ser 100% de capital públic. Perquè això sigui possible, el plenari ha acordat l’adopció de diverses mesures amb l’objectiu que se separi de NORA el seu soci privat, CESPA, quedant únicament el consistori blanenc i el Consell Comarcal de la Selva. El punt s’ha aprovat per 18 vots a favor de pràcticament tot l’arc plenari, llevat de la CUP, que s’ha abstingut


L’acord de ple inclou bàsicament tres mesures. Una d’elles és proveir la tresoreria que permeti pagar la cancel·lació de crèdits de Nora avalats per CESPA, per a la qual cosa l’Ajuntament de Blanes aportarà 4.579.942’15 € amb càrrec al Romanent de Tresoreria de 31/12/2018. D’altra banda, el consistori blanenc autoritza la compra de 524 accions del total de 3.152 que té el soci privat. Amb la compra d’aquestes accions, per un preu màxim de 103.490 €, la participació de l’Ajuntament de Blanes passarà del 10% actual fins al 16’65%.


Votacions a favor en el punt relacionat amb l'empresa NORA
Per últim, la tercera mesura aprovada al ple d’avui ha estat proporcionar a l’empresa NORA els mitjans necessaris per assumir els costos de funcionament dels serveis a la població blanenca i, especialment, les necessitats de la nova etapa que vindrà, posterior a la separació del soci privat. Així, el consistori concedeix a NORA un préstec a reintegrar en un màxim de 24 mesos. L’import d’aquest préstec equival com a màxim a 2 mesos de la facturació mitja prevista a Blanes per a 2018.

Beneficis d’estalvi per a l’Ajuntament de Blanes

Aquestes operacions financeres significaran un estalvi per a l’economia blanenca, amb una reducció propera al milió d’euros anuals en les factures que paga l’Ajuntament a NORA. Aquesta menor despesa de funcionament revertirà en una disminució del Capítol II del pressupost municipal. Aquesta reducció, quan sigui efectiva, obligarà al consistori a revisar a la baixa l’Ordenança Fiscal reguladora de la taxa d’escombraries per a 2020.

D’altra banda, cal tenir en compte que l’empresa, que s’encarrega de diversos serveis relacionats amb la recollida de residus i neteja en un total de 19 municipis selvatans, destina íntegrament els seus resultats anuals a reserves de la societat i també revertiran en un 16’65% al consistori al haver augmentat la seva participació.


Per últim, dues qüestions més: la primera és que l’acord adoptat no modifica la capacitat d’endeutament del consistori i això és positiu per les inversions que decideixi iniciar la nova Corporació del 2019-2022. La segona és que, quan finalitzi la transformació de NORA en 100% pública, els 2 socis -Consell Comarcal de la Selva i Ajuntament de Blanes-, podran declarar-la mitjà propi i aquest fet suposa legalment un nou tractament de l’Impost sobre Valor Afegit (IVA), que suposarà una nova reducció de l’esforç que han de fer els contribuents.

L’octubre passat CESPA S.A., el soci privat de l’empresa, va manifestar la seva voluntat de marxar, però abans calia resoldre diversos compromisos, que finalment s’han concretat per a totes dues bandes. Actualment Nora està integrada en un 50% pel Consell Comarcal de la Selva, un 40% per CESPA, i un 10% per l’Ajuntament de Blanes.

Altres temes debatuts al darrer ple del mandat 2015-2019

El darrer ple de l’actual mandat 2015-2019 –a manca que es convoqui el que tancarà administrativament l’etapa, per aprovar l’acta d’avui-, també ha inclòs un altre destacat punt. Es tractava de l’acord extra-judicial per resoldre un litigi urbanístic relacionat amb un edifici alçat al barri de Mont-Ferrant, que es remunta a molts anys enrere. El punt ha prosperat amb la unanimitat de tots les forces polítiques, que han coincidint en valorar molt positivament haver pogut resoldre favorablement la qüestió.


Aprovació amb la unanimitat de totes les forces polítiques
de l'acord extra-judicial
També s’ha aprovat amb el recolzament de tots els grups l’aprovació provisional de la modificació de la Ordenança per a l’Impuls de l’Activitat Econòmica i de foment d’activitats d’interès públic. Per contra, l’aprovació del Compte General de 2018 ha prosperat amb 13 vots a favor (PSC, PDeCAT, ERC, CUP i PP); 6 en contra (ICV-EUiA i Batega per Blanes) i 1 abstenció (C’s). Per últim, la modificació dels llocs de treball de 2019, ha prosperat per unanimitat.
Data de realització: 04/30/2019 | Data de la darrera actualització: 04/30/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300