Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes decretarà una nova reducció horària per abastar tota la Zona d’Oci Nocturn d’Els Pins


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/10/2019 11:01:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes decretarà una nova reducció horària per abastar tota la Zona d’Oci Nocturn d’Els Pins

L’objectiu és solucionar els problemes de seguretat i actes incívics que es concentren en aquesta zona les nits dels festius, malgrat l’activa presència de Policia Local i Mossos d’Esquadra

La setmana vinent es farà arribar als responsables de les discoteques, sales de ball i sales de festes de la zona turística i d’oci nocturn del barri d’Els Pins un decret de reducció horària de tancament. Afecta els locals delimitats pels carrers Astúries, Lluís Companys, Passeig de S’Abanell, Enric Morera, Cristòfol Colom i Formentera. Inclou almenys vuit locals que reuneixen aquestes característiques.


Imatges d'Arxiu: Zona d'Oci Nocturn d'Els Pins
El decret dictamina una reducció d’horari de tancament de dues hores durant un període de nou mesos, de manera que hauran de finalitzar l’activitat, en funció dels dies, dues hores abans del què és habitual. Hi ha dues tipologies: l’ordinari, en què els dies de cada dia el tancament haurà de ser a les 3 de la matinada, i en canvi a les 4 la matinada dels divendres, dissabtes i vigília de festius.

Per la seva banda, en períodes de vacances i determinats festius, l’horari de tancament genèric serà a ¾ de 4 de la matinada, mentre que les matinades de divendres, dissabtes i vigílies de festius serà a ¾ de 5 de la matinada. A diferència dels decrets de tancament emesos fins ara, està previst que hi hagi 10 dies d’audiència per veure què n’opina el sector abans que pugui fer-se efectiu.

Posar solució als problemes de seguretat i actes incívics i vandàlics

Una vegada més, l’objectiu d’aquesta mesura és posar solució als problemes de seguretat i a la proliferació d’actes incívics i vandàlics que es concentren a la Zona d’Oci Nocturn d’Els Pins. S’arrosseguen des de fa molt de temps i no semblen tenir aturador malgrat l’activa i continuada presència de patrulles de la Policia Local amb el suport dels Mossos d’Esquadra. El detonant per aquesta nova mesura excepcional, que va ser informada ahir al vespre per l’alcalde, Mario Ros, en Junta de Portaveus, cal anar a buscar-lo en els aldarulls que es van produir fa 10 dies.


El dimarts 30 d’abril, la vigília de la Festa del Treballador, es va detectar un rebrot dels actes incívics i vandàlics que ningú no s’esperava que tinguessin lloc el dia abans d’un festiu entre setmana. El balanç va ser especialment negatiu, amb destrosses en vehicles estacionats al carrer, actes incívics, molèsties als veïns, baralles i inclús un jove menor d’edat que va resultar ferit lleu per arma blanca.

Si bé els efectius de seguretat de la Policia Local de Blanes i Mossos d’Esquadra van reforçar la seva presència ajudant a contenir els aldarulls, la inhabitual alteració de l’ordre públic va provocar que dos dies més tard es convoqués una reunió d’urgència amb els caps dels dos cossos, Joan Garcia i David Castro, respectivament, presidida per l’alcalde de Blanes. Durant la trobada es va acordar que els dos responsables policials efectuarien un informe.

Mesures excepcionals per posar solució a la problemàtica

En l’informe policial emès pels caps de la Policia Local de Blanes i de l’ABP de la Selva Litoral s’arriba a la conclusió que s’hauria de valorar l’ampliació de l’àmbit d’aplicació de la reducció horària a tota la zona lúdica, tal com s’ha acabat decidint ara amb la nova mesura. Això és perquè, després que el passat 1 d’octubre es va emetre un decret de tancament que afectava la Discoteca Arena, el 26 de novembre l’Ajuntament va haver d’emetre’n un altre per la Discoteca Sala Vega.


Els efectius policials havien pogut comprovar com aquest darrer establiment –que habitualment no funciona durant l’hivern-, es posava en marxa poc abans que finalitzés l’horari de tancament de la Discoteca Arena, fent un traspàs de clients que com a conseqüència, donava continuïtat a la problemàtica que es volia evitar. Ara, aquest trasllat dels usuaris –al no poder fer-se amb la Sala Vega- s’ha detectat que es fa amb d’altres locals, però especialment cap a la Discoteca Essència.

Per aquest motiu, s’ha considerat que cal que el decret afecti com a mínim tota la zona, ja que els tres locals fins ara esmentats pertanyen a una mateixa empresa, que disposa de més establiments en aquest perímetre. Els caps de les dues forces de seguretat recorden en què en anteriors informes anàlegs ja han remarcat: la problemàtica la originen majoritàriament joves d’entre 16 a 18 anys que venen d’altres poblacions.

A banda de provocar soroll i baralles en la zona lúdica, quan surten dels locals i es dirigeixen a l’Estació de Tren originen molèsties, aldarulls, baralles, actes incívics i danys en mobiliari i vehicles. Darrerament els efectius policials no tan sols han hagut d’anar a donar suport als vigilants de l’Estació de Tren, també ho han hagut d’anar a fer a l’Estació d’Autobusos, a requeriment dels conductors.


Per últim, en l’informe policial també es recomana que es busqui un consens amb tots els locals d’oci nocturn, especialment els què estan situats en la zona lúdica per treballar en comú en una millora de l’ambient i de la problemàtica de la zona. I és que, si no hi ha la col·laboració dels locals o es prenen mesures més restrictives, entenen que no n’hi ha prou amb actuacions d’àmbit policial.

Petició al Departament d’Interior de la Generalitat i Reunió amb Veïns

Paral·lelament, dimecres passat l’alcalde es va posar en contacte amb el director territorial del Departament d’Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta, qui coneix abastament la problemàtica al haver participat en un gran nombre de Juntes de Seguretat celebrades a Blanes. El batlle va comunicar al delegat la intenció de fer el decret que afectaria tota la zona lúdica nocturna, una mesura que va ser recolzada pel representant del govern català.


Durant la conversa, Mario Ros també va remarcar a Albert Ballesta que també caldria reforçar la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra perquè donin suport a la continuada tasca de la Policia Local de Blanes ja que, en definitiva, és la Policia Autonòmica la responsable d’Ordre Públic. Tanmateix, l’alcalde de Blanes va demanar al director territorial d’Interior que es tornessin a muntar Operatius Via a l’Estació de Tren, que considera molt efectius alhora que dissuassoris.

Plataforma d’Afectats, veïns d’Els Pins i La Plantera

Per últim, abans de la reunió de la Junta de Portaveus celebrada dijous al vespre, l’alcalde també va mantenir una trobada amb un grup de ciutadans de la zona d’Els Pins-La Plantera. Els veïns van exposar a Mario Ros la seva intenció de crear una plataforma ciutadana per conscienciar sobre aquesta problemàtica al voltant de la seguretat que hi ha al municipi.


Si bé van fer arribar a l’alcalde el seu agraïment i reconeixement envers l’esforç que s’està fent per part de la Policia Local i l’Ajuntament per intentar resoldre-ho, consideren que cal anar més enllà. En aquest darrer sentit, assenyalen la Discoteca Arena com el focus de tota la problemàtica, i aviat es constituiran en una Plataforma d’Afectats que actuaran al marge de les associacions de veïns, iniciant una recollida de signatures.
Data de realització: 05/10/2019 | Data de la darrera actualització: 05/10/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300