Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Alumnes dels Cursos de Català per a Adults de Blanes homenatgen Pere Calders fent una lectura en veu alta


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/25/2019 10:57:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

OficinaCatalaAlumnes dels Cursos de Català per a Adults de Blanes homenatgen Pere Calders fent una lectura en veu alta

El Teatre de Blanes va allotjar ahir el III Certamen de Lectura en Veu Alta, dedicat enguany a Pere Calders amb motiu del 25è aniversari de la seva mort

Aquest passat divendres el Teatre de Blanes va allotjar una experiència molt enriquidora, com poques que es fan en l’actualitat. Un grup d’alumnes dels Cursos de Català per a Adults de Blanes van participar en el III Certamen de Lectura en Veu Alta que s’ha fet per tercer any consecutiu.


Fotografia de Família de l'alumnat i professorat
Van participar un total de 54 persones que han assistit durant el curs 2018-2019 a les classes de l’Oficina de Català de Blanes. Són alumnes de totes les edats, des de gent molt jove, passant per adults fins a gent gran. Tots ells i elles amb diferents nivells d’aprenentatge i destresa amb la llengua, que procedeixen igualment de diverses nacionalitats, amb moltes ganes per aprendre un seu nou idioma.


Benvinguda a càrrec d'Elisa Sola, director de l'Oficina de Català
La sessió es va encetar ahir a la tarda amb una presentació i benvinguda a càrrec de la directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, qui va agrair als alumnes la implicació que han esmerçat en l’experiència. També va fer una breu pinzellada de l’escriptor a qui es dedicava la sessió, Pere Calders. Després, van ser els i les diferents alumnes qui van omplir l’escenari de riques sonoritats literàries.

Projecte Pedagògic de l’Oficina de Català de Blanes

El III Certamen de Lectura en Veu Alta forma part d’un projecte pedagògic global impulsat per l’Oficina de Català de Blanes. El seu objectiu és treballar la producció de textos orals i escrits en tots els nivells d’aprenentatge, com un instrument més per ajudar els alumnes a sentir-se més còmodes en aquest nou idioma que aprenent i/o perfeccionen des dels diferents nivells de base dels què parteixen.

A través de la lectura en veu alta es pretén incidir en moltes habilitats relacionades amb l’aprenentatge de la llengua: la comprensió de textos, la puntuació la pronunciació, la dicció, l’expressió oral i escrita... En definitiva, en la comunicació entesa des dels seus principals punts de vista: quan s’escriu i quan es parla.


Per aquest darrer motiu, una setmana abans que va tenir lloc el certamen al Teatre de Blanes –el divendres 17 de maig- els alumnes van rebre una formació de l’actriu i narradora Jordina Biosca. Ella els va ensenyar a comunica a través del taller de lectura en veu alta que organitza la Institució de les Lletres Catalanes, una experiència que es va obrir perquè pogués participar també el públic en general.

L’Oficina de Català de Blanes és la més veterana que hi ha en aquesta tasca d’ajudar a aprendre i/o perfeccionar l’idioma, tant a blanencs i blanenques que fa temps que viuen aquí, com als nouvinguts. Fa més de 30 anys que hi treballa, sempre adaptant-se als nous temps i circumstàncies, als nous recursos que els canvis en la tecnologia han significat.

Homenatge al 25è aniversari de la mort de Pere Calders

El leitmotiv de les lectures que es van fer ahir divendres va ser el 25è aniversari de la mort de Pere Calders, a qui es va retre homenatge a través dels seus microcontes, als que els diferents alumnes van donar veu amb els rics accents de procedència afegits: tant des d’Àfrica com des de països americans i d’Europa de l’est, així com també d’arreu de l’estat espanyol.


Enguany ha estat el tercer any consecutiu que s’ha organitzat el certamen, que es dedica a alguna personalitat destacada en cada nova edició. L’any passat va ser Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement, i en aquesta ocasió l’homenatjat és Pere Calders, un escriptor que malgrat va haver d’exiliar-se a Mèxic per motius polítics l’any 1939, no va ser oblidat a Catalunya, sinó que ha estat molt editat, i va ser la llavor de la narrativa breu catalana que va venir després d’ell.

Un escriptor contemporani, Quim Monzó, se’n declarava un gran admirador, com exemple de l’empremta que ha deixat en moltes grans plomes. La gent entesa en la matèria sentencia que sense Pere Calders la narrativa catalana posterior no hauria estat la mateixa: tant per la llengua com per aquest punt d’ironia i humor de vegades càustic que impregnen les seves lletres.Data de realització: 05/25/2019 | Data de la darrera actualització: 05/25/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300