Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

25 efectius fan les platges més segures amb el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/09/2019 11:24:40 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ProteccioCivil25 efectius fan les platges més segures amb el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes

L’any 2008 Protecció Civil de Blanes va passar a gestionar directament el servei, i des de llavors no s'ha hagut de lamentar cap víctima mortal a les platges blanenques

Des d’aquest cap de setmana del 8 i 9 de juny les platges de Blanes són encara més segures del què és habitual, amb la posada en marxa del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme. A diferència d’altres municipis, el gestiona directament l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Protecció Civil. Ho fa des del 2008, i durant tots aquests anys no s’ha hagut de lamentar mai cap víctima mortal.


Un dels tres Llocs de Socors que s'han posat en marxa
El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, remarca que el temps de reacció és vital: “Davant una potencial situació de perill cal avançar-se i actuar abans que sigui massa tard. Si veiem que una persona porta massa temps a l’aigua, ens hi acostem i li preguntem si està bé. No es tracta d’espantar, sinó de ser el màxim de curosos, oferir un servei al cap i a la fi”.


És precisament aquesta constant vocació de servei la que ha aconseguit que durant els 11 anys, el còmput de víctimes mortals continuï a zero: “Tots els cossos de seguretat i emergència sabem que una de les pitjors situacions que hem d’afrontar és quan hem de mirar als ulls d’una persona i dir-li que no podrà tornar a abraçar el seu ésser estimat. Ets el missatger de la pitjor notícia”.

Un total de 25 efectius en temporada alta i 16 en temporada baixa

Aquest any s’incorporaran un total de 25 efectius, tres més que al 2018, quan la incògnita que va planar va ser si es podria seguir donant el servei, a causa de l’enduriment de la normativa de Salvament i Socorrisme Aquàtic. Hi va haver el perill de no poder comptar amb els 22 efectius mínims que calien per donar cobertura a les tres principals zones de bany del municipi.


Finalment, la intensa feina del cap del Departament de Protecció Civil va donar els seus fruits, i aquest 2019 i els següents continuarà sent així. La major part de socorristes procedeixen de la bossa de treball dels alumnes que han superat el grau mig de Salvament i Socorrisme que s’imparteix a l’Institut Roca-Grossa de Lloret.

El servei que s’ha posat en marxa aquest cap de setmana funcionarà fins a l’11 de setembre, amb dues temporalitats. Ara, del 8 al 30 de juny, així com des del 2 a l’11 de setembre, és la Temporada Baixa, mentre que des de l’1 de juliol i fins l’1 de setembre és la Temporada Alta. Durant el pic de l’estiu hi haurà 25 efectius, mentre que en les dues franges de Temporada Baixa n’hi haurà 16.


Cobriran les tres principals zones de bany de Blanes: S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona. En total, hi ha instal·lades 7 torres i/o cadires altes de vigilància, la major part concentrades a S’Abanell, amb un total de 4, mentre que a Blanes Centre n’hi haurà 2 i a Sant Francesc 1. L’horari de funcionament és des de 2/4 d’11 del matí fins 2/4 de 7 de la tarda de manera ininterrompuda.

Des del 2018 cadascun dels tres llocs de socors compten amb una cadira amfíbia per facilitar el bany a les persones amb dificultats de mobilitat. La de la platja de S’Abanell és l’única que compta amb un servei assistit prèvia demanda: els socorristes acompanyen a la persona que es vol banyar a la mar per a garantir encara més la seva seguretat. En canvi en els altres dos llocs de socors la utilització és lliure, i està a la disposició de qui s’acosti a demanar-la.

Valors afegits del Servei de Socorrisme a Blanes

Un valor afegit de les platges de Blanes en comparació amb d’altres municipis és que des de fa set anys són Territori Cardioprotegit: els tres llocs de socors compten amb DEA, Desfibril·ladors Externs Automàtics. Tanmateix, es compta amb una embarcació de vigilància i salvament que dóna suport i controla la zona dels banyistes. Amb l’ajuda de l’embarcació, també es participa en rescats, ja sigui del mateix Departament de Protecció Civil i Policia Local de Blanes, o bé en col·laboració i suport de tasques endegades per Bombers i Mossos d’Esquadra.


Els socorristes treballen en estreta relació amb la Policia Local de Blanes. No supleixen cap de les seves funcions: el què fan és informar-los i alertar-los en cas que hi hagi algun perill potencial que hagin detectat durant la vigilància. Casos com ara consum d’estupefaents, persones perdudes, avisos de robatoris, activitats sospitoses, venda ambulant (està prohibida), o bé una de les activitats més perilloses que hi ha a les costes durant l’estiu: els salts dels banyistes des de les roques. Els socorristes no poden prohibir ni actuar en fets delictius, però sí que informen a la Policia Local perquè ho facin.

Formació complementària amb nocions bàsiques a tenir en compte

Prèviament a l’entrada en funcionament d’aquest cap de setmana, s’han fet sengles sessions informatives perquè tots els efectius que formen part del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme tinguessin clars els objectius i les tasques a complir. També es tractava de la primera presa de contacte de tot el grup amb el comandament i els coordinadors.


Sessió Informativa impartida a la Sala de Plens l'1 de juny
Les sessions van tenir lloc ara fa una setmana, l’1 de juny, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, a càrrec del cap de Protecció Civil. Josep Lluís Pouy va impartir un curs de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn en què treballen. La jornada formativa es va completar ahir amb els treballs d’adequació dels tres llocs de socors perquè tot estigués a punt per la seva entrada en funcionament aquest cap de setmana .





Data de realització: 06/09/2019 | Data de la darrera actualització: 06/09/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300