Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, encapçala la Festa dels Pescadors a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/29/2019 03:37:18 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, encapçala la Festa dels Pescadors a Blanes

L’han acompanyat el Patró Major, Eusebi Esgleas, i l’alcalde, Àngel Canosa, qui s’ha compromès a estretar els lligams del consistori amb el sector i a estudiar una de les seves històriques reivindicacions: que no paguin l’IBI més elevat de tots els ports

La 67a Festa d’Homenatge a la Vellesa dels Pescadors que des de fa més de mig segle celebra la Confraria de Pescadors de Blanes ha estat enguany més lluïda que mai. Enguany ha comptat amb una convidada d’excepció, en la que ha estat la seva primera visita oficial a Blanes, la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Teresa Jordà, qui ha encapçalat la celebració d’avui.


El patró major, Eusebi Esgleas, la consellera, Teresa Jordà,
i l'alcalde, Àngel Canosa
L’han acompanyat el Patró Major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, així com l’alcalde, Àngel Canosa. Tots tres han encapçalat la festa que cada any s’organitza coincidint amb el patró d’aquest ofici, Sant Pere, que s’escau avui dissabte. També han participat Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims; Elisabet Sànchez, directora dels serveis Territorials del DARP a Girona, el regidor Quim Romero, i membres de la Confraria de Pescadors de Blanes.

Compromís d’estudiar la revisió de l’IBI, el més car de Catalunya

En el torn de parlaments, l’alcalde de Blanes ha destacat els lligams familiars que té amb el sector pesquer, per la qual cosa ha afirmat conèixer molt bé la duresa d’aquest ofici. Àngel Canosa ha avançat el compromís que des de l’Ajuntament de Blanes es treballarà per estremir més els lligams amb el sector pesquer, remarcant que no s’oblidessin que podien comptar amb el consistori per treballar plegats.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa
En aquest sentit, ha explicat que des de l’Ajuntament de Blanes s’estudiarà posar solució a una de les reivindicacions històriques de la Confraria de Pescadors: que deixi de ser el port que paga l’IBI més elevat d’arreu de Catalunya. Àngel Canosa ha remarcat que es treballarà perquè es reconsideri aquest impost. Segons el patró major, a Blanes es paga més del triple que a Palamós i Roses.


Actualment la Confraria de Pescadors de Blanes paga uns 18.000 €, mentre que a Palamós i Roses l’IBI que es paga és de 5.000 € i escaig. En aquest mateix sentit, Eusebi Esgleas ha recordat que a Sant Carles de la Ràpita l’Ajuntament d’aquest municipi fins i tot els dispensa de pagar-lo. El patró major ha valorat positivament el compromís de l’alcalde, per poder ajudar un sector en perill de desaparèixer.

La Confraria de Pescadors de Blanes, una de les més destacades del país

En el seu respectiu torn de parlaments, la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha elogiat la tasca que s’està fent a Blanes, qualificant l’entitat com “una de les confraries-insígnia” d’aquest país. Tanmateix, ha destacat que la seva tasca ha contribuït a mantenir viu i amb expectatives de futur el patrimoni marítim català a través d’una gestió integrada.


També ha lloat la tasca del seu patró major, Eusebi Esgleas, per la seva implicació en el sector pesquer, no tan sols al litoral gironí o a Catalunya, sinó a nivell internacional. Per la seva banda, el patró major ha recordat durant el seu discurs l’advertiment que ja va fer durant aquesta mateixa festa l’any passat: cal tenir cura entre tots del medi ambient per seguir lluitant contra el canvi climàtic.

Un record pels 60 anys d’història del Restaurant Can Flores

Per últim, a nivell més local, ha esmentat el recent tancament del restaurant més emblemàtic que durant molts anys ha estat funcionant a la zona del port: el Restaurant Can Flores. Va obrir les seves portes l’any 1949, per tant enguany ha complert justament 60 anys de vida. Eusebi Esgleas ha explicat que es trobarà a faltar molt, ja que la família que el regentava ha estat durant molts anys el referent per a una gran quantitat pescadors, així com per a la mateixa confraria.


El patró major ha recordat que representava un lloc on tothom s’hi sentia a gust, i ha fet esment d’un llarg llistat de pescadors que hi ha passat moments irrepetibles i inoblidables. Tanmateix ha agraït tant a la família Flores com al personal que hi treballava les bones estones que van contribuir a fer passar a tothom. L’emblemàtic restaurant va tancar l’activitat dimarts passat.

67è Homenatge a la Vellesa del Pescador

La Festa dels Pescadors 2019 s’ha encetat amb la inauguració d’una exposició de fotografies de Quimet Malvasí, seguida després per la trobada dels pensionistes i jubilats pescadors, així com els convidats. La missa oficiada a la Llotja del Port ha estat el següent ingredient, culminant amb un torn de parlaments on han intervingut Eusebi Esgleas, Àngel Canosa i Teresa Jordà.


Aquesta part de la celebració s’ha tancat amb el tradicional reconeixement lliurat als mariners i pescadors jubilats d’un donatiu econòmic. Se n’han repartit 53, i aquesta part de l’acte s’ha completat amb dos reconeixements molt especials que Eusebi Esgleas ha lliurat a Quimet Malvesí i Josep Torres per la seva col·laboració envers la confraria.


Finalment, la cloenda del 67à Homenatge a la Vellesa del Pescador ha quedat centrada en un dinar de germanor, de nou encapçalat per la consellera, Teresa Jordà; l’alcalde, Àngel Canosa; i el patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas. L’àpat ha comptat amb prop d’uns 200 comensals.
Data de realització: 06/29/2019 | Data de la darrera actualització: 06/29/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300