Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 200 efectius policials i sanitaris vetllaran per la seguretat al 49è Concurs de Focs d’Artifici de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/18/2019 12:44:31 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Més de 200 efectius policials i sanitaris vetllaran per la seguretat al 49è Concurs de Focs d’Artifici de Blanes

El Pla de Seguretat i Emergències dissenyat per Protecció Civil de Blanes mobilitzarà cada dia, del 23 al 27 de juliol, la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers, Guàrdia Civil i sanitaris

El 49è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que es farà a Blanes del 23 al 27 de juliol, mou al seu voltant una estructura organitzativa que garanteix la seguretat del més de mig milió de persones que hi assistiran sumant les cinc nits. Són tot un seguit de mesures incloses al Pla d’Autoprotecció (PAU) i al Pla de Seguretat i Emergències, dissenyat i coordinat per Protecció Civil de Blanes. Des de fa quatre anys també s’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista.


Joan Garcia (cap Policia Local), Àngel Canosa (alcalde de Blanes),
Josep Lluís Pouy (cap Protecció Civil), Josep Marco (sots-cap ABP Selva Litoral)
Per presentar les principals característiques d’aquest pla, aquest matí ha tingut lloc una roda de premsa al Despatx d’Alcaldia de l’Ajuntament de Blanes. L’ha encapçalat l’alcalde, Àngel Canosa; el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy; el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; i el sots cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral amb seu a Blanes, Josep Marco.

Més de 200 efectius vetllaran per la seguretat de 500.000 espectadors

El prestigi i la llarga tradició d’aquest espectacle, fa que les previsions d’assistència al 49è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava del 23 al 27 de juliol voltin els més de 500.000 espectadors, que enguany es concentraran sobretot les nits del divendres i dissabte. El PAU i el Pla de Seguretat i Emergències estan dissenyats per donar una efectiva cobertura i ràpida resposta a qualsevol tipus de contingència en aquests dos àmbits.


Imatges d'Arxiu Pla de Seguretat i Emergències
Perquè sigui així, el pla multidisciplinar mobilitzarà cada nit més de 200 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística. Estan tots preparats per donar resposta a tot tipus de possibles incidències previstes, i no deixar res a la improvisació. Es delimiten diverses zones de seguretat on l’accés del públic està restringit, ja sigui durant tots els dies o unes hores en funció de l’espai específic.

Grups Operatius del Pla de Seguretat i Emergències

Hi ha quatre grups d’actuació. El Grup d’Ordre (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada); i el Grup Sanitari (comandament del SEM, Transport Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Sanitaris Mòbils i la col·laboració de SERVIMED.


Per la seva banda Grup d’Intervenció es circumscriu als Bombers de la Generalitat; el Grup Logístic l’encapçalen les Brigades Municipals; i al Dispositiu Marítim hi ha el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra i el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE).

La Policia Local de Blanes coordina les mesures de trànsit i mobilitat

Una de les qüestions cabdals perquè siguin efectives les directrius incloses al PAU i al Pla de Seguretat i Emergències és que cal tenir les principals vies d’entrada i sortida de Blanes expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l’accés dels vehicles d’emergència si fos necessària la seva intervenció. La Policia Local de Blanes s’encarrega d’implementar les mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d’Artifici.


Regulació tancament trànsit Policia Local de Blanes
El dispositiu compta diàriament amb un important contingent d’agents, amb un màxim de 34 policies en una sola jornada, per aplicar les mesures des les 7 de la tarda fins les 12 de la mitjanit, aproximadament. Es pot avançar o retardar en funció de la densitat de trànsit que hi hagi, o bé si s’ha previst algun esdeveniment que així ho requereixi, com per exemple un correfoc o una cercavila, etc. El tancament i obertura de la circulació es fa a través de cercles concèntrics amb destacaments de la Policia Local situats en diversos punts.

Mesures implementades en matèria de lluita antiterrorista per MMEE

Els plans que contemplen les mesures de seguretat i emergències són documents vius que s’adapten contínuament en funció dels canvis per complir normatives supra-municipals inherents a espectacles d’aquestes característiques. També es modifica diàriament per factors específics de la jornada. Quant a normatives, des del 2016 es van haver d’incorporar actuacions més exhaustives a càrrec de diverses branques operatives dels Mossos d’Esquadra (MMEE), comptant a Blanes amb el suport de la Policia Local i les Brigades Municipals per implementar-les.


S’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista que hi ha actualment a Catalunya, sobre el màxim de 5 que preveuen els nivells d’alerta antiterrorista. El POE afecta tots els esdeveniments d’alta participació com és el cas del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes. Les mesures incorporades tenen a veure sobretot amb la circulació de vehicles i camions, i reforçar la seguretat policial especialment al voltant de la zona de llançament dels artificis pirotècnics

Redistribució places d’estacionament gratuïtes a l’esplanada del pavelló

Una de les principals novetats implementades per la Policia Local de Blanes en matèria de mobilitat és la redistribució de les places d’aparcament a la zona de l’esplanada del costat de l’antic pavelló d’esports, al centre de la vila. En total, hi ha més d’un miler de places d’estacionament gratuïtes específicament senyalitzades, al haver-se ampliat la zona en l’espai de l’antic camp de futbol de terra.

La redistribució s’ha fet al haver variat també l’espai que ocupen les parades de la Fira d’Atraccions de la zona d’Els Pins, arrenglerades en paral·lel a l’Avinguda Catalunya enlloc de concentrar-se a l’antic camp de futbol de gespa. L’accés dels vehicles també s’ha alterat, de manera que s’hi ha d’accedir per l’Avinguda Gaudí.


La Policia Local i Protecció Civil fan cada any una crida a la ciutadania de Blanes perquè utilitzin itineraris alternatius d’arribada als domicilis. Quan són conductors d’altres poblacions que venen per veure els focs, se’ls recomana que arribin amb prou temps a Blanes i no esperin a darrera hora per no trobar-se amb retencions.

Quan finalitzen els espectacles pirotècnics –pels volts de les 11 de la nit- també s’aconsella que no es faci una sortida de cop i que esperin un temps prudencial per facilitar que el flux de vehicles per marxar de Blanes sigui esglaonat i no hi hagi aglomeracions. Aquest 2019 els dies en què s’espera que hi hagi una major afluència de visitants seran el divendres 26 i el dissabte 27 de juliol.
Data de realització: 07/18/2019 | Data de la darrera actualització: 07/18/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300