Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El pregoner de la Festa Major, Salvador Macip, demana un espai d’entesa pel context polític nacional i destaca el niu de creativitat que hi ha a la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/22/2019 10:00:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El pregoner de la Festa Major, Salvador Macip, demana un espai d’entesa pel context polític nacional i destaca el niu de creativitat que hi ha a la vila

El pregó també ha reivindicat l’essència mediterrània de la vila i la preservació del mar de plàstics. S’ha completat amb un espectacle literari amb autors lligats a Blanes, i música

Blanes ha encetat aquest vespre la Festa Major de Santa Anna 2019, que s’allargarà fins diumenge vinent, amb l’acte institucional més destacat: el pregó d’inici de festes. Com és habitual, la Plaça dels Dies Feiners s’ha quedat petita per donar cabuda al prop d’un miler de persones que s’hi ha aplegat per no perdre’s detall.


Salvador Macip i Àngel Canosa
Fotografies: Josep Salip
L’alcalde, Àngel Canosa, ha presentat al pregoner en un missatge de benvinguda que ha inclòs com a novetat la incorporació en el seu parlament de tres entitats de la vila. En aquesta ocasió, el batlle li ho ha demanat a la Comissió dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria, la Fundació Aspronis –que enguany ha estat guardonada amb la Creu Sant Jordi- i a l’Esbart Joaquim Ruyra. Per últim, després de reivindicar els valors de convivència, sinceritat i estima, ha donat pas a Salvador Macip.

El pregó de Salvador Macip: entre nostàlgic i reivindicatiu

Bona part del pregó de l’investigador en medicina i escriptor Salvador Macip ha estat presidit per la nostàlgia, com l’ha influït Blanes des de la seva infantesa, i l’ha format en diverses: com a persona, metge, lector, científic, lector de llibres i còmics, escriptor, cinèfil i músic. A través d’aquest passeig per la seva memòria, ha esmentat personatges i indrets característics de la vila on comença la Costa Brava.


Fa més de 20 anys que treballa fora de la població, que afirma portar sempre al seu cor, però sempre torna a casa per vacances, i ha comparat el cap de Súnion que esmenta Carles Riba al poema que va escriure a l’exili, amb el castell de Sant Joan, que indica tothom qui torna a la vila que està a punt d’arribar-hi. El pregoner ha remarcat que es tracta d’un municipi que bull de força, d’energia i de creativitat.

També s’ha referit a l’actual context polític nacional i estatal, lamentant que una terra d’acollida com sempre ha estat Blanes ara alimenti l’odi d’alguns sectors pel senzill fet de portar un llaç groc o penjar una pancarta: “Hem de recordar que la gràcia és que tots som diferents. La gràcia és que pensem diferent (...) Ara, a més, estem dividits en independentistes i unionistes i sembla que això, ara si, ens hagi de portar a la guerra. Un dels principis bàsics de la democràtica és la lliberta de pensament i d’expressió, i això no ho hauríem de perdre mai de vista. Hem de celebrar la dissidència”.

Per resoldre aquest conflicte d’idees, ha apel·lat tant a la societat com a la classe polítics per tornar a aprendre a viure i conviure en pau. Salvador Macip ha enllaçat aquesta temàtica amb els casos d’abusos sexuals i violència de gènere que recentment estan proliferant de manera alarmant: “Hem de crear un espai lliure d’odis i abusos. Un espai on tots ens sentim segurs (...) El repte és crear un entorn on el color de la pell, l’idioma, la religió, les idees o la identitat sexual no siguin raó per a l’exclusió, la marginació o la violència”.


El darrer tram del seu discurs també ha reivindicat la necessitat que preservem el mar i s’ha referit a la dramàtica situació que viuen els refugiats que moren intentant travessar-lo: “Vull una Mediterrània que reparteixi esperances, no que sigui la tomba dels somnis”. Per això, el seu darrer missatge ha estat carregat de vida i sentiments positius, reivindicant el fet de ser blanenc: “Vull que Blanes sigui per a tothom el què ha sigut sempre per mi quan creixia: un petit paradís”.

Espectacle literari reivindicatiu de l’essència i el mar Mediterrani

Les paraules del pregoner han enllaçat amb la segona part de l’acte, quan diversos actors, actrius i rapsodes han donat veu i vida a les diferents visions del mar, d’escriptors i escriptores lligades a Blanes, comptant amb la col·laboració dels grups de teatre Mirall, Xiroia i Ralek. Els dos primers que s’han interpretat han estat ‘Dentro de mil años’, de Roberto Bolaño; i ‘El mar de Blanes’, de Pere Puig i Llensa.


L’han seguit ‘Jo no vull ser pescador’, de Montserrat Medalla; ‘Abans no es mori el mar’, de Joan Adell; i ‘El bram de l’aigua’, de Maria Aladern, els han llegit els seus propis autors, i ha arribat llavors un dels moments culminants d’aquesta part del pregó. Dos actors –la Sílvia i en Sergi- han donat vida a l’escena final del suïcidi de la narració de Joaquim Ruyra que pren el títol de la seva protagonista ‘Jacobé’.


Els actors que estaven donant vida a la Jacobé i en Minguet han representat l’escena des d’un balcó de l’Ajuntament. Després el centre d’atenció ha tornat dalt l’escenari, on el propi Salvador Macip ha llegit el seu text extret de ‘Tots els símbols de la por’. Això ha donat pas a un Grande Finale, on diversos actors i actrius han recreat l’escena que culmina l’obra teatral ‘Oceans’, de Pep Alum, qui s’ha encarregat de la direcció escènica del pregó.


Val a dir que, per remarcar encara més l’aspecte sensorial del pregó lligat amb l’essència mediterrània, s’ha repartit entre el públic assistent branques de romaní, comptant amb la col·laboració de la Fundació Carl Faust, del Jardí Botànic Marimurtra. S’ha demanat a tothom que tanqués els ulls i flairés la planta aromàtica mentre escoltaven el text de Maria Aladern.

Lliurament de la Font Gòtica i del Trofeu del Concurs de Focs 2018

Complint la tradició instaurada pels volts dels anys 70, l’alcalde ha lliurat a Salvador Macip la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Blanes, una reproducció de la Font Gòtica. Àngel Canosa ha demanat llavors que pugessin dalt l’escenari tant el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, com els portaveus de cadascun dels grups polítics –Olga López, Jordi Urgell, Pepa Celaya, Mia Ametller i Sergi Atalaya- per entregar el Trofeu Vila de Blanes al guanyador del Concurs Internacional de Focs d’Artifici 2018.


L’ha recollit un representant de la Pirotècnia Hermanos Ferrández, actual tricampiona després que ha guanyat el concurs les tres darreres edicions consecutives. Ha estat llavors quan l’alcalde de Blanes ha pronunciat les conegudes paraules que han donat inici oficial del cicle festiu: “Que comenci la Festa Major!!”, coincidint amb una espectacular pluja de confetti que ha fet esclatar el públic de nou en aplaudiments.

Interludi musical amb el jove estudiant blanenc Enzo Poblete

El punt i final del pregó d’inici de festes l’ha posat un breu interludi musical a càrrec d’una banda formada per tres músics, liderats pel jove estudiant de l’Institut Serrallarga de Blanes Enzo Poblete. L’han acompanyat Jordi Molina i Cèlia Tresseres, que han interpretat tres temes relacionats amb la temàtica que ha presidit tot el pregó: ‘S’Auguer’, ‘Les ones’ i ‘Brilla el sol’. Tres temes que, amb el seu to alegre i digne del mateix Marck Knopfler, han entusiasmat al públic.


Enzo Poblete, Jordi Molina i Cèlia Tresserras
Enzo Poblete va ser convidat a participar en el pregó amb motiu de l’actuació que ja va protagonitzar en l’acte de lliurament dels premis als millors treballs de recerca dels instituts blanencs. Enzo Alejandro Poblete Orellana va oferir al públic assistent diverses peces de rock amb la guitarra que formava part del seu propi treball, el ‘Projecte Teodora’, consistent en crear i construir el seu propi instrument, la guitarra elèctrica que també ha utilitzat durant la seva actuació en el pregó d’avui.

Emissió en directe del pregó d’inici de festes

Per primera vegada en la història del pregó, aquest s’ha pogut seguir en viu i en directe a través de televisioblanes, que ha emès en streaming l’acte. Ho ha fet amb multicàmera, amb càmeres instal·lades en diferents indrets d’arreu de la Plaça dels Dies Feiners perquè els espectadors no es perdessin cap ni un detall.


La realització en directe s’ha pogut seguir a través de l’enllaç de televisioblanes https://www.youtube.com/watch?v=9vuWzp0mBks&feature=youtu.be, i l’enregistrament íntegre es podrà tornar a visionar allotjat en el mateix canal de televisió per internet.
Data de realització: 07/22/2019 | Data de la darrera actualització: 07/22/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300