Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recorda les nits de festa de fa 50 anys a l’exposició ‘Oci & Nit’, amb fotografies de Juli Barber


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/08/2019 07:07:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes recorda les nits de festa de fa 50 anys a l’exposició ‘Oci & Nit’, amb fotografies de Juli Barber

Organitzada per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament, la mostra inclou una quarantena d’imatges sobre l’oci nocturn blanenc del període 1967-1977, coincidint amb l’esclat del turisme

Aquesta tarda s’ha inaugurat a la Sala Casa Oms, situada al cèntric Carrer Ample de Blanes, una exposició molt adequada per a l’època de l’any en què ens trobem. Presentada sota el títol ‘Oci & Nit’, és una mostra de petit format realitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes on s’hi pot trobar una tria de 40 imatges del fotoperiodista Juli Barber (Blanes, 1950).


Exposició 'Oci & Nit'
Les instantànies ens parlen visualment de com es vivia l’oci nocturn blanenc entre els anys 1967 i 1977, coincidint amb les gran transformacions urbanes que hi va haver a Blanes, i el naixement de nous barris. Era quan s’estava consolidant el turisme de masses, fruit de la gran demanda dels visitants arribats des de Gran Bretanya, Alemanya, França i, en menys quantitat, d’Holanda i Dinamarca, que cercaven l’anhelat sol i platja, descans, però també diversió.


A la dreta de la imatge, l'alcalde Àngel Canosa i
el fotògraf Juli Barber
L’acte inaugural l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del protagonista de l’exposició, el fotògraf Juli Barber, així com el cap i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. També han assistit regidors i regidores del consistori, així com una gran quantitat de blanencs i blanenques que han reviscut l’època que es recull a l’exposició, on també hi ha autèntic material dels locals d’oci nocturn, com per exemple el mobiliari de la discoteca ‘El Celler’.

Instantànies de l’oci i la nit blanenca a cavall entre els anys 60 i 70

L’exposició retrata el canvi que es va fer entre finals de la dècada dels anys 60 i finals dels anys 70 (1967-1977) pel que fa al model turístic que havia imperat fins llavors a la Costa Brava. L’autor de les fotografies és Juli Barber i Andreu, qui va introduir-se en el món del fotoperiodisme a través de Joaquim Abril, de la Revista Recvll de Blanes. El fotògraf feia el seguiment dels actes més importants de la vila a la secció ‘Blanes Notícia’.


Imatge de la Discoteca 'El Celler'
Fotografia: Juli Berber - Fons de l'Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
L’obra de Juli Barber reflecteix el Blanes que sempre s’ha caracteritzat pel seu caràcter festiu, amb celebracions representatives d’aquell període, com per exemple les despedides de quintos. Una de les que hi ha a l’exposició és la que es va celebrar l’11 de novembre de 1970 al Night Club Acapulco, situat a l’edifici que actualment allotja les dependències de l’Arxiu Municipal.

Hi ha fotografies dels concerts més destacats d’aquella època, com per exemple l’actuació de Raimon del 1968, o bé els que també van protagonitzar Lluís Llach, Quico Pi de la Serra i La Trinca. Altres temes són els sopars i balls que es feien a les Festes de Primavera del barri d’Els Pins, i la presència de ‘famosos’ que habitualment venien a Blanes per feina.


Durant aquest període van actuar en alguns dels locals nocturns de renom que tenia Blanes el Rei de la Rumba, Peret; l’actor i humorista Cassen; el cantautor Ovidi Montllor; el grup català de música pop ‘Los Diablos’; i el grup ‘Afro Kings’, entre d’altres. Una altra font d’instantànies de les nits de festa blanenca són les que va fer al popular local ‘Los Tarantos’, que regentava el cantant i showman blanenc Esteban; les actuacions flamenques i de música del moment a l’’Acapulco’, i la gresca que hi havia a la ‘Discoteca El Celler’ cada vegada que es feien les eleccions de Miss Bronceado o Miss Bikini.


L’encert de les imatges de Juli Barber rau en què mostra no tan sols l’alliberament de la grisor de les obligacions quotidianes –o fins i tot de les rígides imposicions de l’època franquista-, sinó també perquè capten moments d’excepció a l’hora de descriure l’activitat dels homes i les dones més enllà de les seves ocupacions diàries. Veiem homes i dones ensenyant a càmera el seu vessant més lúdic, distès i amable, un Blanes que vol fugir dels prejudicis de l’època.

Juli Barber, un fotògraf inquiet i auto-didacta

Si bé Juli Barber va ser un fotoperiodista principalment autodidacte, va tenir un padrí d’excepció: el fotògraf professional Josep Romaní, Josepet. Va ser col·laborant amb ell que va aprendre la tècnica de l’ofici. Barber també va treballar amb el fotògraf Planchart de Calella, i va ser membre del’AFIC, l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.


Quan va tornar del Servei Militar Obligatori, va disminuir força la seva activitat fotogràfica, així com les seves col·laboracions amb la revista Recvll, i a partir del 1975 pràcticament ja no n’hi ha. Abans d’extingir tota activitat, però, també va col·laborar amb el diari ‘L’Indépendant en l’edició de la Costa Brava entre els anys 1968 i 1976; així com algunes feines per al Noticiero Universal, Los Sitios i Villa de Blanes, entre d’altres.

Els anys posteriors es va dedicar a la fotografia de caire familiar i va començar a conrear la fotografia digital. Una part del seu extens legat personal, amb més de 10.000 imatges, el va cedir a l’Arxiu Municipal de Blanes, on s’hi conserven. L’exposició ‘Oci & Nit’ estarà allotjada a la Sala Casa Oms fins al 7 de setembre, i es pot visitar de dimarts a dissabte: als matins d’11 a 13 h i a les tardes de 17’30 a 20’30 h.
Data de realització: 08/08/2019 | Data de la darrera actualització: 08/08/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300