Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Continuen les Ballades de Sardanes estiuenques a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/15/2019 10:43:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOContinuen les Ballades de Sardanes estiuenques a Blanes

S’han programat 20 audicions durant aquests mesos, coincidint amb l’arribada del bon temps. La darrera va tenir lloc diumenge, amb la Cobla ‘La Flama de Farners’

Amb l’arribada del bon temps, una de les activitats culturals que compta amb un cicle propi programat al llarg de diferents mesos són les Ballades de Sardanes, organitzades per l’Agrupació Sardanista de Blanes amb el suport de l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes i la Diputació de Girona. Enguany se n’han programat un total de 20, que s’estan fent durant aquests mesos i finalitzaran el 22 de setembre.


Audició Sardanes 11 d'agost - Cobla 'La Flama de Farners'
Hi toquen diferents cobles, si bé la més assídua –que col·labora molt activament en les audicions- és la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes. Quan hagi acabat la programació d’aquest 2019 haurà ofert nou concerts, a banda d’altres intervencions que fa al llarg de l’any paral·lelament al cicle ja concertat amb l’Agrupació Sardanista i el consistori blanenc.


La darrera audició de sardanes va tenir lloc diumenge passat, 11 d’agost, amb la Cobla ‘La Flama de Farners’. La formació selvatana va encetar la ballada precisament amb la composició d’un músic blanenc: ‘Als quatre vents’, de Jordi Molina, i va continuar amb una peça de Ferran Carballido: ‘Si encara hi fos’. Al llarg de la vetllada van sonar sardanes d’autors com Jordi Feliu, Alfred Abat, Carles Rovira i Francesc Mas, entre d’altres.

Doble celebració centenària amb ‘Blanes Festiu’ i amb Joaquim Illas

També van haver-hi dos moments especialment intensos. Un d’ells va ser al final, quan es va tancar la vetllada amb ‘La Santa Espina’, i l’altre amb la interpretació de ‘Blanes Festiu’, composada l’any 1947 pel músic blanenc Josep Maria Albertí Busquets. Enguany es commemora el centenari del seu naixement, l’any 1919, i per això està formant part del repertori d’una gran quantitat d’audicions que s’estan fent arreu del país.


Josep Maria Albertí va escriure una trentena de sardanes al llarg de la seva trajectòria com a compositor, però la que li va donar més popularitat és Blanes Festiu, apreciada per la seva tonada alegre i festiva. A Blanes es va commemorar aquest centenari el mes passat, coincidint amb el dia central de la Festa Major de Santa Anna –que s’escau el 26 de juliol-, interpretada després del tradicional Ball de Morratxes.

La coincidència va voler que un dels espectadors de l’audició de sardanes del passat diumenge pugui explicar que ha sentit aquesta sardana en multitud d’ocasions, no tan sols perquè li agrada aquesta música, sinó per la seva longevitat. Es tracta de Joaquim Illas i Illas, conegut a Blanes com en Falet, que precisament el passat 26 de juliol va celebrar els 110 anys de vida. Diumenge passat en Falet va compartir la vetllada durant una estona amb en Nil, un nen de 2 anys d’edat a qui el propi Joaquim Illas explica que li fa de padrí tot i no ser-ne.


Joaquim Illas i Illas ('Falet'), de 110 anys,
amb en Nil, de 2 anys
La propera audició de sardanes tindrà lloc diumenge vinent, 18 d’agost, amb la Cobla Rossinyolets, a partir de 2/4 de 8 de la nit, al Banc dels Músics. Gairebé totes les audicions de sardanes que s’han programat enguany s’allotgen al Banc dels Músics del Passeig de Mar, al costat del qual hi ha precisament l’escultura del Monument al Sardanista. Altres indrets també són al Passeig de Dintre, a la Plaça dels Dies Feiners, i al Monument a Joaquim Ruyra.Data de realització: 08/15/2019 | Data de la darrera actualització: 08/15/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300