Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Allau de peticions en les visites per conèixer la història de la Parròquia Santa Maria coincidint amb els 700 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/16/2019 11:25:10 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Allau de peticions en les visites per conèixer la història de la Parròquia Santa Maria coincidint amb els 700 anys

S’ha hagut de programar una nova jornada pel proper diumenge 25 d’agost per la gran demanda que hi ha hagut en les visites d’ahir, coincidint amb la Mare de Déu d’Agost

Aquest passat dijous, coincidint amb la jornada festiva de la Mare de Déu d’Agost, patrona de la Parròquia Santa Maria, van tenir lloc dues visites guiades per conèixer la seva història de la mà d’un especialista en la matèria. L’experiència formava part de l’intens programa d’activitats que estan tenint lloc al llarg d’aquest 2019 per commemorar els 700 anys de la fundació de la parròquia.


Visita Guiada a la Parròquia i els vestigis del Castell-Palau
dels Vescomtes de Cabrera
L’allau de peticions que s’havien rebut, i que ahir dijous es van incrementar al llarg del matí, han provocat que se n’hagin programat dues més de cara al proper diumenge 25 d’agost. De fet, al veure la positiva resposta que hi havia hagut de cara a la jornada d’ahir, ja s’havien ampliat el nombre de places i s’havia començat a confeccionar una llista d’espera per si alguna de les persones que havia fet la reserva la cancel·lava.


Joan Llinàs, historiador i arqueòleg, l'encarregat
de fer les Visites Guiades
La Comissió dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria, que treballa des de fa més d’un any en l’organització i coordinació de tot el reguitzell d’activitats commemoratives, ha valorat de manera molt positiva aquest allau de peticions. Per això, ahir mateix els seus membres es van posar mans a l’obra i, després de parlar amb l’empresa que s’està encarregant de les visites guiades, van concertar-ne una de nova.

Les dues noves visites que es faran diumenge vinent també seran gratuïtes, igual que les d’ahir. Se n’ha programat una per a 2/4 de 6 de la tarda i, si torna a haver un allau de peticions, n’hi haurà una altra a rengló seguit, a 2/4 de 7. Per participar-hi, cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme de la Plaça de Catalunya, oberta al púbic cada dia de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.

La història de la Parròquia a redors del Palau dels Vescomtes de Cabrera

Finalment van participar en les dues visites guiades d’ahir dijous més d’una seixantena de persones, que van poder conèixer de primera mà la història d’un dels indrets de Blanes més interessants de descobrir. Ja no tan sols pels visitants de fora del municipi, sinó també pels mateixos vilatans, que de fet van ser bona part dels qui ahir van fer els dos recorreguts.


Qui se’n va encarrega de fer les visites guiades és l’historiador i arqueòleg Joan Llinàs, de l’empresa ‘ATRI, Cultura i Patrimoni’, qui és també president del Centre d’Estudis Selvatans. La visita va començar a l’exterior de l’edifici, on la reproducció de l’escut dels Comtes de Cabrera en una pedra de grans dimensions que formava part de l’estructura.

Pocs anys després de 1319, any d ela fundació de la parròquia Santa Maria, es va començar bastir l’església. La façana exterior que encara es conserva correspon al conjunt format per l’Església Santa Maria i l’antic Palau dels Vescomtes de Cabrera: el campanar i la façana, que han esdevingut en un dels símbols de Blanes, és el què resta de la construcció gòtica de finals del segle XIV.

Sortint a l’esquerra, hi ha l’antiga porta del Palau, avui de l’Esbarjo Parroquial, de mig punt i grans dovelles. A sobre s’hi conserven dues finestres gòtiques trevolades. Amb l’incendi de principis de la Guerra Civil, al 1936, es van esfondrar les voltes i gran part dels murs. La reedificació va durar deu anys, del 1939 al 1949, i va ser dirigida pels arquitectes Francesc Folguera i Lluís Bonet.


Al llarg d’una hora de visita, es van rebel·lar dades poc desconegudes i d’altres que els blanencs i blanenques coneixen abastament. En tot cas, va ser un passeig i un descobriment d’una de les parts de la història de Blanes més emblemàtiques, ja que la parròquia és molt més que un espai on es viu la fe cristiana en comunitat. Al seu voltant hi ha nascut i trobat aixopluc nombroses institucions i entitats blanenques.

A més a més, al haver nascut a redors de l’antic Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera, li dóna una dimensió encara més important. El vescomtat fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins el segle XIX que s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona.


Durant molts segles va funcionar com un veritable estat, amb la seva pròpia administració i fiscalitat, i fins i tot el seu propi exèrcit. El Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera és el conjunt arquitectònic més important que conserva Blanes del seu passat medieval. Actualment de l’antic palau se’n conserven únicament dues estances: una és on ara s’hi allotja la sagristia, a l’interior de l’església, i a l’altra s’hi accedeix per darrera l’edifici, un espai soterrani que utilitza el CAU, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa.
Data de realització: 08/16/2019 | Data de la darrera actualització: 08/16/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300