Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Continua la Festa Major Petita de Blanes amb la Tirada a l’Art, la Vermutada i la Cursa Córrer el Cós


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/19/2019 11:23:57 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLContinua la Festa Major Petita de Blanes amb la Tirada a l’Art, la Vermutada i la Cursa Córrer el Cós

La Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, culminarà el dia de la seva festivitat, el dimecres 21 d’agost, amb una Xocolatada Popular, una Ofrena Floral i Cantada d’Havaneres

A banda de la multitudinària XXXVI Caminada Popular Nit de Sant Bonós que es va viure a Blanes aquest passat dissabte, Blanes ha viscut un intens cap de setmana farcit d’activitats. Formen part d’un cicle propi, la Festa Major Petita, la Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià.


Ball de Gegants durant la 'Cursa Córrer el Cós'
La Festa Major Petita de Blanes culminarà aquest proper dimecres, 21 d’agost, coincidint amb la festivitat dels copatrons. La jornada inclourà una Xocolatada Popular, una Ofrena Floral, un concert amb la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria i una Cantada d’Havaneres amb els grups ‘Cabotatge’ de Blanes i ‘Xarxa’ del barri del Poble Sec de Barcelona.

La Cursa Córrer el Cós ha aplegat enguany 62 participants

Dissabte una altra de les activitat del programa que va tenir lloc durant la tarda va ser la ‘Cursa Córrer el Cós’, que va tenir lloc durant la tarda, poques hores abans que comencés precisament la Caminada Popular Nit de Sant Bonós. Es tracta d’una de les activitats que enllacen directament amb les característiques que defineixen la Festa Major Petita, farcida d’actes d’arrel popular i tradicional.


Sortida participants categoria infantil 'Cursa Córrer el Cós'
En aquest cas, les arrels de la Cursa Córrer el Cós s’enfilen entre els segles X i XI, quan els corsaris atacaven els pobles de la Costa Brava. Com és habitual, després de les inscripcions –on es van apuntar 62 persones-, la cursa es va encetar amb una cercavila amb diversos membres de la Colla Gegantera de Blanes, que van fer el mateix recorregut que després haurien de fer els participants: des del Passeig de Mar a l’alçada del Monument a Joaquim Ruyra fins la Plaça de l’Església.

Un cop arribats a aquest indret, els diferents membres de la Colla Gegantera es van disposar a la plaça per rebre els corredors i corredores que havien d’anar arribant-hi. Encarat al capdamunt de la pujada a l’Església Santa Maria s’hi va situar el gegant de Blanes, en Gastó, que duia presa a la mà la bandera de Blanes.


Guanyadors i guanyadores en les diferents categories
Tots i cadascun dels corredors i corredores han de tocar la bandera blanenca quan arriben a dalt de tot, donant així per tancada la seva participació en la cursa. En total, aquest 2019 han participat 62 sumant les dues categories: dels 2 als 11 anys –la més nombrosa quant a dorsals-, i la de majors de 12 anys. En tots dos casos, les dues categories inclouen tres primers premis en nens i nenes / homes i dones.

En la categoria de 2 a 11 anys les tres primeres corredores tenen totes tres la mateixa edat: 9 anys. Són Laia Alum (primera), Brisa Piguillem (segona) i Mariona Vall-Llobera (tercera). Per la seva banda, els tres primers d’aquesta mateixa categoria han estat Roger Alum, d’11 anys (primer), Guillem Martín, de 10 anys (segon) i Ulam Martín, també de 10 anys d’edat (tercer).


En la categoria de corredors i corredores majors de 12 anys les més ràpides han estat enguany Clàudia Gil (primera), Marta Macià (segona) i Anna Ruiz (tercera), i els més ràpids Albert Martínez (primer), Xavi Marina (segon) i Tomàs Llorens (tercer). En la categoria infantil se’ls va premiar amb diferents obsequis, mentre que en la dels majors de 12 anys els trofeus són un pernil (primer premi), un formatge (segon premi) i una llonganissa (tercer premi).


Independentment, tots i cadascun dels corredors i corredores van rebre una medalla commemorativa en agraïment a la seva participació en la cursa. L’entrega de premis la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores del consistori, que també van ajudar a lliurar les medalles per a tothom, i els obsequis als diferents classificats.

Tirada a l’Art, Sardinada i Vermutada Popular

Ahir diumenge el programa de la Festa Major Petita de Blanes va incloure diverses activitats, també d’eminent característica tradicional. La primera i més matinera enllaçava directament amb les arrels marineres de la vila: la Tirada a l’Art que es va fer a la Platja de S’Abanell. Més d’un centenar de persones de totes les edats –principalment adults- van aplegar-se a les vuit del matí per participar-hi. Entre ells s’hi comptaven l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, així com regidors i regidores del consistori.


Tirada a l'Art a la platja de S'Abanell
L’Associació de Veïns d’Els Pins es va encarregar de col·laborar activament en la organització d’aquesta activitat, ja que des de fa més de 40 anys forma part del cicle de les festes pròpies d’aquest veïnat que es fan a la primavera. Una vegada més, van comptar amb la col·laboració de Salva Martínez i la seva embarcació ‘El Valent’. Es tractava de reivindicar un art de pesca antic, perdut en el temps, que consisteix en estirar des de la platja una xarxa d’arrossegament que té dos caps.


Es necessiten moltes mans per tibar dels dos extrems de l’art des de la sorra amb sengles cordes fins que s’aconsegueix recollir la seva part central amb forma de bossa de grans dimensions on, temps enrere, s’hi aplegaven els fruits de la mar. En aquesta ocasió, a diferència de l’any passat en què es van pescar un bon grapat de sonsos, ahir només es va poder arreplegar un solitari peixet i dues meduses. Un cop acabada la tirada, la jornada matinera i marinera es va tancar amb una sardinada. Es van servir 25 kg de sardines a la brasa acompanyada de pa i vi.


Vermutada Popular
Hores més tard es va fer una Vermutada Popular, que enguany ha canviat la seva ubicació habitual per traslladar-se a la Plaça d’Espanya, molt més cèntrica i ampla que sota l’Arc dels Copatrons. Possiblement això va fer que comptés amb el doble de participants del què és habitual, esgotant les existències de begudes i pica-pica que havien preparat els membres de la Colla Gegantera. Per amenitzar la vetllada es va comptar amb les cançons versionades i pròpies del grup blanenc ‘Súmole’.

Sardanes i Espectacle Musical amb el grup Nabac

La jornada d’ahir diumenge es va tancar a la tarda-vespre amb dues activitats més que ja formen part del programa des de fa temps. La primera va ser una audició de Sardanes amb la Cobla Rossinyolets al Banc dels Músics del Passeig de Mar i la segona, tancant la nit, un espectacle que es va allotjar a la Plaça dels Dies Feiners, plena de gom a gom de públic, seguidors i seguidores que no es perden mai aquest esdeveniment.


Sardanes amb la 'Cobla Rossinyolets'
Aquí s’hi va presentar l’espectacle de playback ‘Records per a tu’ del grup blanenc Nabac. Els artistes de l’entitat van omplir l’escenari de música, balls i sobretot molt bon humor. Com és habitual, van haver-hi cançons de tots els temps, com per exemple ‘Dile’, de Luis Aguilé; el cuplé ‘Focs Artificials’, de Núria Feliu; ‘Quisiera ser’, del Duo Dinámico; ‘Color Esperanza’, de Diego Torres; ‘Lola la piconera’, de Juanita Reina; o bé el ‘Shake it off’ de Taylor Swift.


Espectacle 'Records per a Tu' amb el grup NABACData de realització: 08/19/2019 | Data de la darrera actualització: 08/19/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300