Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

700 persones participen en la Xocolatada que ha encetat el dia més oficial de la Festa Major Petita de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/21/2019 12:59:11 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

700 persones participen en la Xocolatada que ha encetat el dia més oficial de la Festa Major Petita de Blanes

Aquest 21 d’agost és la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, els copatrons de Blanes, per això es fan els actes més institucionals, que han inclòs una Ofrena Floral i una Missa

Blanes viu avui dimecres el dia més institucional de tot el cicle de la Festa Major Petita, ja que el 21 d’agost se celebra Sant Bonós i Sant Maximià, els copatrons de la vila. El motiu que se celebri justament avui és perquè la llegenda explica que fa 1963 anys, l’any 156 després de Crist, tots dos van morir martiritzats en la mateixa vila que posteriorment, l’any 1668, els va nomenar els seus copatrons.


Xocolatada Popular 2019
La jornada central de la Festa dels Copatrons s’ha encetat amb una tradició recuperada de temps enrere, i que aquest 2019 s’ha celebrat per 16è any consecutiu: la Xocolatada Popular. Es va recuperar fa setze anys després que feia més de mig segle que s’havia deixat de fer. Sigui com sigui, aquest matí una llarga cua de vilatans i visitants s’ha situat fent cua per arribar fins on es servia el dolç esmorzar: sota l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample.

S’han servit més de 700 racions de xocolata desfeta des de les 9 del matí i fins que s’han buidat les tres peroles que el personal del departament de Cultura i Festes s’ha encarregat d’anar servint. L’esmorzar popular l’han degustat gent de totes les edats i, com és habitual, era apta per celíacs, igual que els melindros que l’han acompanyat.


Malgrat la tradició de servir xocolata desfeta s’havia perdut en el temps fins que al 2003 es va recuperar, val a dir que avui dia encara es conserven vestigis que recorden aquesta celebració. Sota l’Arc dels Copatrons on se serveix la xocolatada encara hi ha una argolla clavada al bell mig de la pedra. Aquí antigament s’hi penjava la balanç pública de pesos, i és on també s’hi penjava la gran perola de xocolata desfeta temps enrere.

Actes Oficials en Honor a Sant Bonós i Sant Maximià

A mig matí ha arribat el moment de celebrar l’acte més oficials de la jornada, amb, que s’ha tornat a emplaçar en aquest significatiu indret: sota l’Arc dels Copatrons. Aquí l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores del consistori, ha encapçalat l’Ofrena Floral que s’ha dipositat davant les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià protegides per una fornícula.


L'alcalde, acompanyat de regidors i regidores, després
de l'Ofrena Floral sota l'Arc dels Copatrons
Després, part de la comitiva ha pujat fins l’Església Santa Maria, on s’ha fet una missa en honor als dos màrtirs. Seguint la tradició de tots aquests darrers anys, l’ofici solemne ha comptat avui amb un acompanyament relacionat amb els copatrons. I és que tothom qui ha volgut ha pogut venerar les seves relíquies que es guarden en una arqueta que estava instal·lada dalt l’altar.


Missa oficiada per Mossèn Josep Perich
La jornada d’avui es tancarà amb un concert de la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria que es farà a les 7 de la tarda a la Plaça de l’Església, formant part dels actes commemoratius dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria. Per últim, a partir de les 9 de la nit, hi haurà una Cantada d’Havaneres al Banc dels Músics del Passeig de Mar. Primer actuarà el grup ‘Cabotatge’ de Blanes i després ‘Xarxa’, de Barcelona, i en acabat se servirà rom cremat.
Data de realització: 08/21/2019 | Data de la darrera actualització: 08/21/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300