Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes s’omple de ‘Fal·lera Gegantera’ amb centenars de persones de públic en la 21a Trobada Gegantera d’ahir


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/01/2019 12:16:05 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes s’omple de ‘Fal·lera Gegantera’ amb centenars de persones de públic en la 21a Trobada Gegantera d’ahir

Les 13 colles participants, el major nombre fins ara, van sortir com a novetat des de la Plaça dels Països Catalans en una festiva cercavila amb 37 gegants i gegantons i 300 integrants

A Blanes, i possiblement a la majoria d’indrets de Catalunya, els actes que atrauen sempre una gran quantitat de públic són els que protagonitzen els gegants i capgrossos, quan surten als carrers i els omplen de música, festa i color. En aquest municipi on comença la Costa Brava la Colla Gegantera de Blanes porta més d’un quart de segle de vida encarregant-se que aquest element no falti mai a les festes assenyalades del municipi.


XXI Trobada Gegantera de Blanes
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
Ara bé, també ho fan per celebrar la seva pròpia festa, i aquesta sense cap mena de dubte és la Trobada Gegantera celebrada ahir dissabte, que aquest 2019 ha arribat ja a la seva 21a edició. I ho ha fet amb diverses novetats i havent assolit un rècord de participants, el major nombre dels darrers anys de vida de la colla blanenca. Això va fer que la trobada s’hagi viscut enguany amb més intensitat que mai.

13 colles i entitats han participat en la XXI Trobada Gegantera

Aquest 2019 han participat un total de 13 colles i entitats. A banda dels gegants, gegantons i capgrossos de la Colla Gegantera de Blanes, també van ser-hi les colles de Platja d’Aro, Arenys de Mar, Hostalric, Lloret, Rodal de Sabadell, Santa Eugènia de Ter, Caixa de Trons de Girona, Can Fornaca, Santa Coloma de Farners, i Torelló. També hi van ser els gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra, i la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle.


Vista aèria Plaça dels Països Catalans, des d'on va
sortir la cercavila per primera vegada
En total, la multitudinària cercavila va comptar amb unes 300 persones, entre portadors i musics, i un altre rècord: 37 gegants i gegantons. Tots ells i elles van anar desfilant pels carrers més cèntrics de la vila al llarg de la tarda-vespre d’ahir dissabte enmig dels aplaudiments i els crits de joia de la canalla, que són els qui més gaudeixen dels actes protagonitzats pels gegants.

Una de les novetats de la Trobada Gegantera de Blanes ha estat el canvi de lloc de sortida de la cercavila. Enlloc de fer-ho des del Passeig de Mar com havia estat en les 20 darreres ocasions, es va sortir des de la Plaça dels Països Catalans, on es va fer la plantada de gegants i s’hi van anar arrenglerant les diferents colles a mesura que anaven arribant a Blanes.


Al llarg de la cercavila, els diferents components aprofitaven per lluir els gegants i gegantons amb balls acompanyats de la música a càrrec dels respectius grups de gralles i percussió. La cercavila va enfilar pel Passeig de la Marina i va travessar la Plaça Catalunya. Va continuar pel nucli històric de la vila i va finalitzar al Passeig Pau Casals, davant l’escenari del Banc dels Músics. Aquí es va encarar el darrer tram de la festa gegantera, amenitzada per dos mestres de cerimònia d’excepció: Xavier Pascual, i Guillem Bitlloch, dues persones vinculades a moltes entitats locals i que, a més a més, saben aportar-li a aquesta part de l’acte l’adequat i particular tot d’humor i complicitat.

Balls de Gegants i Lliurament de Records

Conforme anaven arribant davant del Banc dels Músics, totes les colles van fer el ball dels respectius gegants. També els van fer els membres de l’Esbart Joaquim Ruyra i de la Colla Gegantera de Blanes, que en va fer dos d’especialment significats. Primer el gegantó Vadô Set-Trossos, un personatge de la novel·la de Joaquim Ruyra El rem de 34.


El gegantó va dansar amb la música composada per Xavier Pendon i interpretada per la primera cobla més gamberra del país, els Biflats, que precisament van visitar Blanes aquesta passada Festa dels Copatrons. A rengló seguit van ballar els dos gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina. La dansa dels vescomtes que tants cops han pogut gaudir blanencs i visitants és obra del compositor blanenc Rafel Comas, arranjat també pel músic Xavi Pendon.


Després dels balls, va arribar el moment d’agrair a les colles i entitats que havien desfila en la multitudinària cercavila la seva participació en la Trobada Gegantera de Blanes. El lliurament el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el cap de la colla de Blanes, Esteve Rams, acompanyats de regidors i regidores dels diferents grups municipals.

8è Concurs Internacional de Fal·leres per cloure l’acte

Abans del lliurament de premis i els balls de la Colla Gegantera de Blanes, es va celebrar tota una tradició plenament consolidada en la trobada de Blanes: el Concurs Internacional de Fal·leres, que enguany ha arribat ja a la seva vuitena edició. Les colles trien un representant per cridar una fal·lera, el crit de guerra geganter, amb la màxima intensitat sonora i duració possibles.


La fal·lera més llarga, que ha batut el rècord pràcticament de totes les edicions, amb una duració de 32’07 segons, la va guanyar la colla de la Caixa de Trons de Girona, seguits per Lloret de Mar amb 27 segons, i Santa Coloma de Farners, amb 26’50 segons. Finalment, la XXI Trobada Gegantera de Blanes es va tancar amb un ball col·lectiu de tots els integrants, completat poc després amb un sopar popular de fi de festa que es va allotjar al punt de partida: la Plaça dels Països Catalans.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 09/01/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300