Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la ‘14a Marxa de Torxes’ tot i el mal temps, precedida per un cine-fòrum sobre la lluita noviolenta


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/11/2019 10:03:20 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

11Setembre2013Blanes celebra la ‘14a Marxa de Torxes’ tot i el mal temps, precedida per un cine-fòrum sobre la lluita noviolenta

La vigília de l’11-S es va encetar amb la projecció d’un vídeo sobre el pacifisme i la lluita noviolenta. La hissada de l’estelada final es va haver de demorar a causa de l’acció d’uns espontanis

Com és tradicional des de fa 14 anys, Blanes ha celebrat la vigília de l’11 de Setembre amb la Marxa de Torxes, que aquest any s’ha hagut d’alterar un xic a causa del mal temps. D’entrada, la primera part de l’acte ja es va haver de traslladar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes enlloc de fer-se a la Plaça dels Dies Feiners, on s’havia previst inicialment.


Primera part 'Marxa de Torxes', amb una sessió de vídeo-forum
L’acte es va encetar amb la projecció del documental ‘Les nostres accions, el nostre poder: del pacifisme a la lluita noviolenta’, una producció d’Uniunfandos per a l’Assemblea Nacional Catalana realitzada per Roger Reig. Explica d’una manera directa i clara en què consisteix la lluita noviolenta i com desenvolupar-la. Es tracta de l’estratègia cabdal que utilitzen tant l’ANC com Òmnium Cultural per enfortir el moviment independentista i seguir treballant per complir el seu objectiu.


El documental vol ser alhora una eina didàctica i una mitjà per interpel·lar a l’espectador, i després de la projecció es va obrir un col·loqui que va comptar amb la participació de Joaquim Arnau, membre del Secretariat Nacional de l’ANC. Abans que comencés la projecció, mentre el públic anava entrant a la sala, va haver-hi la intervenció musical a la guitarra de Pepe Ardanuy, que va interpretar tres peces acompanyat per les veus del públic.

14a Marxa de Torxes: en defensa de la república

La primera part de l’acte es va tancar amb la lectura del manifest elaborat per les entitats organitzadores: l’ANC, Òmnium i el CDR. Al text es recorda que durant tots aquests anys la Marxa de Torxes que es fa a Blanes i d’altres indrets d’arreu del territori reclama la independència per construir una societat lliure i justa, i per construir la república catalana.


Tal com es diu textualment: “La república catalana no és un projecte en contra de ningú, és justament el contrari, és un projecte que té com a objectiu garantir les llibertats i el bé comú. No es tracta d’un simple canvi de bandera”. D’altra banda, també s’hi remarca el caire popular d’aquesta reivindicació: “La societat civil ho tenim clar. Per això estem avui aquí i per això demà centenars de milers de persones omplirem de nou els carrers de Catalunya”.


Per últim, el manifest tanca recordant les persones exiliades i les preses: “Des de Blanes recordem totes les persones exiliades i preses per defensar l’autodeterminació, la democràcia i per respectar la voluntat democràtica d’un poble. Una abraçada. Us volem a casa, us volem a totes i tots al carrer (...) Aquesta marxa va per a tots vosaltres”. En aquest darrer sentit, aquesta dedicatòria també inclou els joves d’Altasu, que esperen la resolució de la seva sentència emesa pel Tribunal Suprem, prevista per la setmana vinent.

Marxa de Torxes i Ofrena Floral de les entitats

La segona part de la vigília de la Diada Nacional de Catalunya va quedar centrada en la 14a Marxa de Torxes, amb alguns canvis en previsió del mal temps. Només es van encendre simbòlicament dues torxes en representació de les entitats. Després de fer un breu recorregut pel centre de la vila –més curt del què és habitual-, la comitiva es va aturar davant el Monument a Lluís Companys.


Aquesta part de l’acte es va encetar amb la interpretació al violí del ‘Cant dels Ocells’, a càrrec de Martí Delgado. Tot seguit, diferents entitats van anar dipositant la seva corresponent ofrena floral: ANC, Òmnium, CDR, l’Agrupació Sardanista, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, l’Associació Cultural La Focal, l’Associació Taller d’Havaneres i Cançó de Taverna, la Casa del Poble, el Centre Catòlic, la Colla de Diables Sa Forcanera, la Colla Gegantera, Jovent Republicà, la Penya Barcelonista i l’Associació Recvll.

Accidentada Hissada de l’Estelada

La darrera part de la marxa de torxes, que consisteix en substituir la senyera que oneja dalt del conjunt rocós de Sa Palomera per una estelada, es va haver d’alterar substancialment. Un grup de quatre persones –tres homes i una dona- feia estona que s’esperaven dalt la roca. La dona, embolcallada amb una bandera de l’estat espanyol, estava encadenada al màstil per impedir la hissada de l’estelada.


Diversos efectius de la Policia Local de Blanes van intervenir-hi fins aconseguir que la dona es deslligués de mutu propi, identificant posteriorment a tot quatre espontanis. Va ser posteriorment, quan el fort vent que bufava va minvar un xic més, que finalment els organitzadors de la Marxa de Torxes –ANC, Òmnium Cultural i CDR- van pujar fins el cim de Sa Palomera per hissar l ‘estelada.

Data de realització: 09/11/2019 | Data de la darrera actualització: 09/11/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300