Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes estrena la mostra itinerant ‘Cases Noucentistes’, de la Fundació Masó i el Col·legi d’Arquitectes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/14/2019 10:09:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Foto de la Casa SaladrigasBlanes estrena la mostra itinerant ‘Cases Noucentistes’, de la Fundació Masó i el Col·legi d’Arquitectes

El vespre del passat divendres es va inaugurar la mostra que s’acull a ‘Casa Saladrigas’, un representatiu exemple noucentista dissenyada per Isidre Puig, deixeble d’Antoni Gaudí

Aquest passat divendres Blanes va acollir el primer dels actes organitzats aquesta tardor pel Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Es tracta de l’exposició itinerant de la Fundació Masó ‘La Casa Noucentista: Arquitectura Unifamiliar a Catalunya (1913-1932)’.


Casa Saladrigas acull l'exposició 'La Casa Noucentista:
Arquitectura Unifamiliar a Catlaunya (1913-1932)'
La demarcació gironina del COAC i l’Ajuntament de Blanes col·laboren en la itinerància de la mostra. L’exposició inicia el seu periple en aquesta població on comença la Costa Brava perquè precisament aquí s’hi pot visitar una de les mostres més representatives d’aquesta temàtica: Casa Saladrigas, que allotjarà l’exposició fins a l’11 d’octubre.


Jordi Falgàs (Fundació Masó), Àngel Canosa (alcalde de Blanes)
i Sílvia Musquera (COAC)
La inauguració ahir al vespre la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de Sílvia Musquera, vocal de Cultura del COAC a Girona; i Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, que té la seva seu a Girona. Precisament la intervenció de Falgàs va enllaçar amb una breu conferència sobre la temàtica de l’exposició, de la qual se’n va fer una visita guiada.

Un passeig per les millors representacions de les cases noucentistes

La visita de l’exposició permet endinsar-se en una temàtica relativament desconeguda pel públic en general. Inclou una selecció de les cases més representatives del Noucentisme, i evidencia fins a quin punt el substrat polític i cultural que va donar forma al moviment noucentista també va crear una determinada arquitectura i decoració d’interiors domèstics, al servei de la nova burgesia catalana.


Al mateix temps, durant les dues dècades d’apogeu del Noucentisme, l’arquitectura de cases unifamiliars va ser una manifestació de l’impuls de modernització per acostar Catalunya a les tendències de renovació arquitectònica que hi havia arreu d’Europa. Tal com s’afirma en el pròleg del catàleg de l’exposició, fidel a la seva voluntat de promoure l’estudi i el coneixement de l’arquitectura moderna, la Fundació Masó té com a prioritat donar a conèixer l’obra de Masó i la seva rellevància, per això l’exposició que ha iniciat la seva itinerància es va poder visitar de manera estable a la seu de la Fundació Masó de Girona, la Casa Masó.

Casa Saladrigas de Blanes; un dels edificis més representatius

L’edifici que allotja la mostra ja és un exemple sòlid i plausible del què vol transmetre-s’hi. En aquest sentit, s’hi inclouen imatges de plànols i dibuixos originals, a més a més de fotografies antigues i modernes d’una selecció de 13 edificis dels arquitectes més representatius del moviment, entre les quals destaca la Casa Saladrigas de Blanes.


Per aquest motiu, l’Arxiu Municipal de Blanes ha col·laborat en l’exposició aportant diversos elements significatius que li confereixen encara més interès. No tan sols els plànols originals que s’hi conserven, sinó també fotografies i documents que per a la ciutadania de la vila faran encara més atractiva la seva visita. A banda dels edificis de Masó, també hi ha els dels arquitectes Lluís Bonet, Josep Danés, Raimon Duran, Adolf Florensa, Francesc Folguera, Josep M. Martino, Josep M. Pericas i els germans Antoni i Ramon Puig Gairalt.

Casa Saladrigas, d’Isidre Puig i Boada, deixeble d’Antoni Gaudí

Capítol a banda mereix justament l’edifici que allotja l’exposició, Casa Saladrigas, de l’arquitecte barceloní Isidre Puig i Boada. Mentre estudiava arquitectura ja va conèixer Antoni Gaudí, de qui esdevindria deixeble i col·laborador. A més a més, fou un gran estudiós de l’obra del seu mestre, i al 1929 va publicar un treball sobre la Sagrada Família del què se n’han produït diverses edicions, fruit de la coneixença de la manera de pensar que tenia Gaudí.


Va ser codirector de les obres de la Sagrada Família durant la dècada dels anys 50, i director entre 1966 i 1974. Fou el responsable de la restauració de les maquetes de guix malmeses durant la Guerra Civil i, en col·laboració amb Francesc de Paula Quintana i Lluís Bonet, es van encarregar de la nova façana de la Passió. També va dissenyar els plànols de la sagristia ajustant-se a la idea original de Gaudí.

Casa Saladrigas la va construir entre 1926 i 1931 per encàrrec de l’empresari Manuel Saladrigas, un industrial que tenia una fàbrica tèxtil al Poble Nou de Barcelona i estiuejava a Blanes. Les seves façanes donen a tres carrers i és de planta rectangular on destaquen les dues balconades a les dues cantonades amb baranes de ferro forjat molt ben treballades.

A la cantonada de mar, entre el primer i el segon pis, hi ha un rellotge de sol, i inclou un magnífic vitrall que simbolitza el Palau i les fonts de Montjuic de Barcelona. La casa va resistir l’embat constructiu dels anys 60 fins que va ser protegida per l’Ajuntament de Blanes als anys 80 al incloure-la a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.


Fotografia Arxiu Municipal de Blanes, anys 30
A finals dels anys 90 el consistori blanenc la va adquirir, i l’abril del 2003 es va inaugurar la restaurada Casa Saladrigas com a Sala d’Exposicions en un acte multitudinari. Després de la seva estada a Blanes, l’exposició viatjarà el 15 d’octubre a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, a Olot.Data de realització: 09/14/2019 | Data de la darrera actualització: 09/14/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300