Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’escriptora blanenca Maria Aladern presenta el seu darrer llibre, ‘L’hoste inesperat’, a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/12/2019 11:18:09 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’escriptora blanenca Maria Aladern presenta el seu darrer llibre, ‘L’hoste inesperat’, a Blanes

La seva novel·la ha vist la llum aquest estiu, i en la presentació l’han acompanyat la també escriptora blanenca, Montserrat Medalla, i la directora de l’Oficina de Català a Blanes, Elisa Sola

La Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes va acollir ahir divendres la presentació del darrer llibre de l’escriptora blanenca Maria Aladern Sagrera: ‘L’hoste inesperat’. L’acte va comptar amb una presentació a càrrec de la també escriptora blanenca, Montserrat Medalla, i la directora de l’Oficina de Català del CNL a Blanes, Elisa Sola.


Abans, la directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró, va donar la benvinguda al públic, que omplia la sala de gom a gom. Entre els assistents s’hi comptaven familiars i amics personals de l’escriptora, així com l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. També va participar-hi una nodrida representació de l’àmbit cultural blanenc: l’escriptor Joan Adell; el membre del Jurat dels Premis Recvll, Salvador Roca; i el director teatral Pep Alum, entre d’altres.Presentació a càrrec d’Elisa Sola i Montserrat Medalla

La directora de l’Oficina de Català del Consorci de Normalització Lingüística a Blanes, Elisa Sola, va fer una emotiva introducció, destacant la riquesa del llenguatge que utilitza l’escriptora. En aquest sentit, va emfatitzar la recuperació de paraules i expressions catalanes i blanenques que va reivindicar com a part de la memòria col·lectiva cultural que cal no perdre en l’oblit.


Per la seva banda, la també escriptora blanenca Montserrat Medalla es va encarregar de la part més descriptiva del llibre que es presentava. Ho va fer en format de FAQS, és a dir: preguntes freqüents plantejades com si es tractés d’una entrevista en viu i en directe a la col·lega i amiga. Així va ser com el públic va poder anar descobrint, pas a pas, l’entrellat de la novel·la.

‘L’Hoste Inesperat’, una novel·la amb tints feministes

La història de ‘L’Hoste Inesperat’ arrenca la nit de Nadal, quan els efluvis etílics d’unes quantes copes d’escumós ajuden les dues protagonistes –la Teresa i la Júlia- a fer un repàs de la seva vida i les relacions amb la família. Troben a faltar els homes, però també brinden per la seva llibertat i ni tan sols la perspectiva de la mort fa que perdin la son.


El què no saben, ni de bon tros, és que l’endemà mateix un hoste inesperat trucarà a la seva porta. El retrobament de l’oncle Mateu serà un revulsiu per a la família en el decurs d’un dinar on aviat quedarà clar que tothom té un cadàver a l’armari, alguna cosa per amagar. L’autora, amb un peculiar sentit de l’humor, vesteix la novel·la amb un diàleg engrescador, amb un final que li dóna la volta a tota la ruta mental que s’havia plantejat el lector, com en les millors novel·les de misteri on l’assassí no sempre és el majordom.

Maria Aladern Sagrera

Va néixer a Blanes el 17 d’octubre de 1941. Filla de pescadors i néta de pagesos, ha dedicat gran part de la seva vida al comerç. Va ser al deixar les seves obligacions professionals quan va començar la seva carrera literària després de formar-se en l’aprenentatge de tècniques de narració a l’Ateneu Barcelonès. La seva primera novel·la, ‘Camins d’Arrels’, va guanyar el IV certamen Paraules a Icària, convocat per l’Ajuntament de Barcelona i Edicions Saragossa.


Dos anys més tard va publicar ‘El bram de l’aigua’, i al 2017 ‘Escales amunt’, que també va ser guanyadora en la IX edició del certamen Paraules a Icària, més concretament a la categoria ‘El Cistell’. Totes quatre creacions, inclosa l’actual, les ha publicat a través d’Edicions Saragossa.

Maria Aladern, juntament amb Joan Adell, Montserrat Medalla, Anna Torroella, Núria Baldrich i diversos actors i actrius del grup de teatre ‘El Mirall’, van participar el passat juliol en el Pregó d’Inici de la Festa Major de Blanes a càrrec de l’escriptor blanenc Salvador Macip. El magnífic treball de muntatge i coordinació del director artístic Pep Alum va fer possible un acte inoblidable, on la literatura blanenca es va escriure i reinterpretar amb lletres majúscules.Data de realització: 10/12/2019 | Data de la darrera actualització: 10/14/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300