Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Quique Ballesteros, del CEAB, parla a Blanes sobre les novetats del projecte ‘Pristine Seas’ de National Geographic


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/15/2019 05:16:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Quique Ballesteros, del CEAB, parla a Blanes sobre les novetats del projecte ‘Pristine Seas’ de National Geographic

L’investigador va protagonitzar ahir al vespre una xerrada-col·loqui que va incloure la projecció d’un documental de NG sobre l’expedició a l’illa ‘Malpelo’, del projecte ‘Pristine Seas’

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes es va omplir ahir al vespre per acollir una interessant xerrada al voltant del projecte ‘Pristine Seas’, de National Geographic (NG). Després d’una breu introducció a càrrec de Gemma Agell, del CEAB, l’experiència i coneixements de Quique Ballesteros, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, van tornar a captivar al públic assistent per segon any consecutiu.


Quique Ballesteros, investigador CEAB-CSIC
i membre de l'equip del projecte 'Pristine Seas', de National Geographic
Es tractava d’un dels actes inclòs dins el cicle de la Setmana de la Ciència que està celebrant aquests dies el centre d’investigació blanenc. Per parlar del projecte ‘Pristine Seas’, Quique Ballesteros ho va fer ajudat per la projecció d’un documental que, en la línia de les produccions de National Geographic, va hipnotitzar des del primer fins al darrer segon per la bellesa salvatge de les imatges i la impecable realització.

L’illa de ‘Malpelo’, del projecte ‘Pristine Seas’ de National Geographic

L’investigador del CEAB va tornar a parlar del projecte Nationial Geographic Pristine Seas. L’any passat ho va fer sobre l’expedició al Cap de Forns, i en aquesta ocasió sobre el projecte a l’illa de Malpelo, on també va participar-hi formant part d’un equip internacional. Es tracta d’un espai marítim de Colòmbia considerat com un veritable santuari de fauna i flora del Pacífic Tropical.

Allí, l’equip del Pristine Seas es va unir al de la Fundació Malpelo de Sandra Bessudo per fer aquesta expedició a l’illa, que forma part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, i estudiar els importants i ecosistemes marins encara intactes que hi ha en aquesta àrea. L’expedició ha estat la investigació més completa que s’ha realitzat fins ara a la remota illa colombiana.


La van dur a terme un equip de 17 membres, entre els quals s’hi comptava Quique Ballesteros. Fins ara el projecte ‘Pristine Seas’, que porta 10 anys de trajectòria, ja ha pogut protegir 25 reserves marines i més de 5 milions de Km 2 protegits a la pesca, és a dir: la superfície que ocupa la península ibèrica multiplicat per 10. L’illa de Malpelo, conjuntament amb les Illes Galápagos i l’Illa del Coco, són els tres referents pels taurons martell que ja s’han aconseguit protegir
Ara, la lluita està centrada en què els respectius governs de les tres illes –Colòmbia, Costa Rica i Equador- protegeixin igualment les rutes que les uneixen, ja que aquí és on els pescadors desaprensius aprofiten per fer captures. Es tractaria de trobar els mecanismes de protecció internacional necessaris perquè aquests corredors biològics marins estiguin guarits de la sobre-explotació.

Pristine Seas, un projecte liderat per l’investigador gironí Enric Sala

El projecte National Geographic Pristine Seas ha realitzat expedicions en més de 120 països des que es va posar en marxa l’any 2008. Està impulsat precisament per un altre científic gironí, Enric Sala, a qui Quique Ballesteros va conèixer fa molts anys, quan li va demanar que li dirigís la tesis doctoral, cosa a la qual l’investigador del CEAB li va haver de dir que no, accedint en canvi a dirigir-li un dels capítols dedicat a les Illes Medes.Posteriorment, Enric Sala va estar sis mesos al CEAB i actualment està a Washington, des d’on treballa per seguir desenvolupant el Pristine Seas. De fet, el científic és el cor de l’ambiciós projecte d’abast mundial. A través de l’exploració, la investigació científica, l’anàlisi polític i econòmic, i el compromís de la comunitat, treballen per establir reserves marines on la vida pugui prosperar, al mateix temps que assegurem la seva gestió efectiva en els anys posteriors.

Setmana de la Ciència al CEAB

Els actes organitzats pel CEAB amb motiu de la Setmana de la Ciència 2019 s’han completat amb sengles Jornades de Portes Obertes i Visites Guiades a la seu del centre. D’altra banda, divendres de la setmana vinent, 22 de novembre, es tancarà el cicle de la setmana amb una xerrada sobre ‘Herbeis de posidònia: boscos sota l’aigua’. Anirà a càrrec de Teresa Alcoverro, investigadora i subdirectora del CEAB-CSIC de Blanes.


La xerrada, en aquest cas, s’allotjarà a la Cocteleria ‘Oh la laa!’, situada a l’Esplanada del Port, 17, i començarà a 2/4 de 8 del vespre. Significarà el tret de sortida del cicle d’activitats organitzades per ‘Oh la laa!’ amb motiu d’un projecte social i responsable que es presenta sota el lema #CuidoLaPosidonia, amb l’objectiu de conservar aquesta planta a la Mediterrània. Durant la conferència, oberta a tothom que hi vulgui assistir, investigadors del CEAB-CSIC aportaran la seva expertesa dins aquest àmbit.
Data de realització: 11/15/2019 | Data de la darrera actualització: 11/15/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300