Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La 1a Fase del projecte Mou-te pel Mar recull 10 tones de brossa en diverses sortides de plogging a la Costa Brava


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/27/2019 02:42:03 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La 1a Fase del projecte Mou-te pel Mar recull 10 tones de brossa en diverses sortides de plogging a la Costa Brava

La plataforma Twinapp prepara una jornada internacional pel 2020. Blanes ha organitzat aquest diumenge 1 de desembre una jornada de neteja ciutadana amb un grup de voluntaris a la Penya dels Padrets

La primera fase del projecte Mou-te pel Mar s’ha tancat amb un balanç de 10 tones de brossa recollides, per terra i mar. S’ha fet a través de diverses sortides de plogging realitzades a quatre poblacions del litoral gironí: Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Roses i Blanes.Teresa Ferrés, Àngel Canosa i Eusebi Esgleas

Aquesta iniciativa, impulsada pel pescador Miquel Ferrés, ha comptat amb la participació d’un miler de persones. També hi han col·laborat diverses escoles, entitats, clubs esportius i uns 300 pescadors de les confraries dels quatre municipis. Alhora, han estat recollint la brossa trobada a alta mar durant la seva activitat pesquera. La major part dels residus han estat bosses de plàstic, llaunes i fins i tot electrodomèstics.


Aquest matí s’ha fet a Blanes la roda de premsa de balanç del projecte, que s’ha allotjat a la Sala d’Actes de la Confraria de Pescadors de Blanes, al recinte pesquer. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de la vila, Àngel Canosa; la impulsora de Twinapp, Teresa Ferrés i el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas. També han assistit regidores de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, així com el gerent de la Confraria de Pescadors, Xavier Domènech

Jornada de neteja ciutadana a la Penya d’Els Padrets de Blanes

L’alcalde, Àngel Canosa, ha valorat de manera molt positiva haver pogut acollir la campanya ‘Mou-te pel Mar’ al municipi on comença la Costa Brava: “Va ser una jornada molt especial, on es va demostrar que tots som importants a l’hora de lluitar pel nostre medi ambient: des de la ciutadania fins les institucions públiques i administracions. Tots i totes sumen”.Recollida deixalles Jornada 'Mou-te pel Mar' de Blanes

En la jornada de Blanes es van recollir 4 tones de deixalles, i van participar 150 voluntaris i voluntàries. L’èxit de l’experiència ha mogut a l’Ajuntament de Blanes a organitzar una jornada similar que tindrà lloc diumenge vinent, 1 de desembre, per fer una neteja de la Penya dels Padrets. L’actuació es farà a partir de les 10 del matí i compta amb el suport dels veïns del barri de Sa Massaneda on hi ha Els Padrets.

Properes accions de ‘Mou-te pel Mar’: un plogging internacional

Per la seva banda, Teresa Ferrés s’ha mostrat en aquest mateix sentit, remarcant la importància que en la primera fase de l’experiència d’aquest 2019 hagin participat un miler de persones, sobretot famílies. També ha avançat les properes accions en el marc de Mou-te pel Mar, un projecte que la primavera del 2020 serà l’eix conductor d’una jornada internacional de plogging.Teresa Ferrés i Àngel Canosa

Hi participaran promotors i experts d’arreu del món d’aquesta nova tendència esportiva nascuda a Suècia i que ja s’ha escampat a tot el planeta. La jornada servirà per posar en comú experiències i compartir projectes similars que ja s’estan duent a terme a molts països d’Europa i els Estats Units. Al mateix temps, s’ha anunciat que al llarg dels propers mesos s’organitzaran noves sortides de plogging a diversos municipis de la Costa Brava que també en volen acollir.

Teresa Ferrés també ha destacat l’interès en eixamplar el projecte Mou-te pel Mar cap a la demarcació de Barcelona, arran de l’interès d’algunes confraries de pescadors d’aquesta zona. I no només els pescadors impulsen el creixement d’aquesta iniciativa, sinó que amb Twinapp hi han contactat nombroses entitats i escoles interessades en compartir la iniciativa i a promoure els valors de l’esport, la salut i el medi ambient.

Perill del futur de la pesca pels efectes del canvi climàtic

El patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, ha elogiat la iniciativa de Twinapp, així com la implicació de les administracions públiques i institucions que hi ha donat suport. No tan sols perquè és una excel·lent manera de fer difusió sobre els greus efectes que està suposat el canvi climàtic, sinó també perquè és una lluita amb la que el col·lectiu dels pescadors de tot el litoral català hi està implicat des de fa temps.Eusebi Esgleas amb una de les deixalles recollides per un vaixell de pesca

No tan sols per la consciència ecològica que sempre han tingut els qui viuen dels fruits de la mar, sinó també precisament per les greus conseqüències que està suposant pel seu futur econòmic. Eusebi Esgleas ha advertit que durant els darrers 15 anys s’han perdut el 50% de les embarcacions i pescadors, tot i que s’està encara per sobre del rendiment màxim sostenible.

En aquest mateix sentit, també ha donat a conèixer una altra dada prou alarmant. Cada grau de temperatura que està augmentant l’aigua del mar està provocant que els bancs de peixos emigrin cap al nord, a la recerca de temperatures més adequades. Això, a la llarga, provocarà que països del nord d’Àfrica com Gàmbia i Senegal, que tenen com a principal sector econòmic la pesca, es vegin greument afectats.

Esport, salut i consciència mediambiental

En un altre ordre de qüestions, durant la roda de premsa d’avui s’han recordat els tres eixos del projecte “Mou-te pel Mar”, que s’ha posat en marxa aquest any amb la col·laboració de RunWomanRun, una entitat sense ànim de lucre que fomenta les pràctiques esportives.A través de Twinapp es coordinen les diferents sortides, tant per mar com per terra, i des del llançament de l’app s’ha creat una gran capacitat de relació entre els usuaris, que comparteixen la seva afició per l’esport, la promoció d’hàbits saludables a través de l’esport i la preocupació pel medi ambient.

Una aplicació premiada per la seva missió socialitzadora

Des de la seva posada en marxa, l’aplicació Twinapp s’ha posat al servei de les persones per oferir aquesta proximitat entre els usuaris que comparteixen la mateixa inquietud de practicar esport i contribuir a millorar el medi ambient. Precisament per aquest motiu, pel fet de socialitzar el moviment de lluita contra el canvi climàtic a través de les noves tecnologies, Twinapp ha rebut aquest novembre el Premi E-Tech, atorgat per l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG), com a millor iniciativa de màrqueting digital.
Data de realització: 11/27/2019 | Data de la darrera actualització: 11/27/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300