Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes demanarà que la Generalitat concedeixi la Creu Sant Jordi a la Revista Recvll


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/28/2019 09:40:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes demanarà que la Generalitat concedeixi la Creu Sant Jordi a la Revista Recvll

La publicació blanenca complirà 100 anys al 2020. El ple d’avui també s’ha adherit a la iniciativa de demanar que ‘El Caminito del Rey’ d’Ardales es declari Patrimoni Mundial per la UNESCO

En la sessió plenària corresponent al mes de novembre, celebrada aquest vespre per l’Ajuntament de Blanes, s’han aprovat dues destacades qüestions relacionades amb sengles reconeixements. Una d’elles és la sol·licitud que es farà arribar a la Generalitat de Catalunya perquè es concedeixi la Creu Sant Jordi a la Revista Recvll de Blanes, amb motiu que al 2020 complirà el centenari de la seva primera publicació.


Vots a favor per demanar que la Generalitat concedeixi la
Creu Sant Jordi a la Revista Recvll
La intenció del consistori blanenc també és que, d’aquesta manera, es reconegui la contribució de la revista a la tasca cultural i social de compromís amb Blanes i Catalunya. El punt s’ha aprovat amb 16 vots a favor d’ERC, PSC, BECP i JxB; i 3 en contra de C’s. L’acord es traslladarà al conseller de Cultura de la Generalitat per a la obtenció del guardó, així com a les institucions i entitats relacionades amb l’àmbit de la Revista Recvll als efectes de demanar la seva adhesió i suport.

Segon any en què una entitat de Blanes es proposa per la Creu Sant Jordi

Si finalment el govern català tria la llegendària publicació blanenca perquè li sigui lliurat el reconeixement al 2020, seria el segon any consecutiu en què una entitat blanenca rep la Creu Sant Jordi. Aquest 2019, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya, va ser concedit a la Fundació Aspronis, en aquest cas pels seus 50 anys de vida.

La Creu Sant Jordi va ser creada al 1981 per distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin fet serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat, pot demanar que s’atorgui aquest guardó. Es tramita a través del Departament de Cultura del govern català, i la sol·licitud ha d’estar recolzada amb signatures de suport, en bloc o individuals.


Guanyadors i guanyadores Premis Recvll 2019
El primer número de la Revista Recvll es va publicar el 12 de juny de 1920, escrit a mà i impulsat per un grup de joves blanencs sota el nom de ‘Recvll d’Or’. Entre els primers col·laboradors de la revista cal recordar destacades signatures. Hi havia Joaquim Ruyra, Joan G. Junceda, Josep i Emerencià Roig i Raventós, Vicenç Coma i Soley o Joan Estelrich, entre altres autors.

Als anys 30, durant la Segona República, el xoc ideològic i els posicionaments expressats des de la revista van fer que el juliol de l’any 1936 desaparegués la publicació, que no va tornar a veure la llum fins 13 anys més tard. Abans de tornar a publicar-se, i en vista de la impossibilitat de recuperar la publicació original, els col·laboradors feien un programa de festa major del Centre Catòlic de Blanes molt complet, amb alguns articles que pretenien ser d'opinió, encara que fos d'una manera velada.


El president de la Revista Recvll, Salvador Roca,
entrevistant als guanyadors d'un dels guardons 2019
El Nadal de 1949, finalment, va reaparèixer la revista, i el 1952 va començar la celebració de la seva festa anual coincidint amb la diada de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes catòlics. Anys més tard, en un dels cafès de sobretaula al llegendari establiment de Can Patacano, va néixer el primer concurs literari, de caràcter local, que a partir de 1964 ja tindria projecció nacional. En la primera edició, el premi estava dotat amb 5.000 pessetes.

Declaració del ‘Caminito del Rey’ d’Ardales Patrimoni Mundial UNESCO

L’altra punt destacat del ple d’avui ha estat en relació a un altre reconeixement singular i universal. En aquesta ocasió, referit a la població agermanada de Blanes, el municipi malagueny d’Ardales. El consistori blanenc ha aprovat –en aquest cas, amb la unanimitat de tots els grups polítics- adherir-se a la campanya per declarar el ‘Caminito del Rey’ i el seu entorn com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.


'Caminito del Rey'
Es tracta d’un dels paisatges més impressionants de la geografia universal, dotats d’una espectacularitat fora de mida. Inclou el Paratge Natural del Congost dels Gaitans, les Preses d’El Chorro/Conde Guadalhorce i Gaitanejo, les passarel·les del Salt Hidroelèctric, l’Estació de Ferrocarril, els ponts sobre els Gaitans, així com la Cova Paleolítica d’Ardales, la Necròpolis prehistòrica de las Aguilillas i l’Església rupestre mossàrab de Bobastro.

La campanya l’ha posat en marxa la Diputació de Málaga, i s’ha preparat en base a set fites sota el nexe de la singularitat geogràfica i natural de l’enclavament, la presència humana des de la Prehistòria i el patrimoni industrial. Una de les parts més impactant del ‘Caminito del Rey’ està localitzada a Ardales, ja que el paratge està situat al centre de la província de Màlaga, on es troben les comarques d’Antequera, Guadalteba i Guadalhorce.

Resta de punts a l’ordre del dia

Altres punts que també s’han aprovat al ple d’avui han estat tres mocions debatudes en la seva part final. La primera, de l’Agrupació Participativa de Blanes, ha aprovat que es preservi la Font Gòtica dels atacs del pas del temps. L’han recolzat els 5 vots de BECP, ERC ha votat en contra i la resta de grups s’han abstingut, sumant 11 vots.


Ple Municipal 13 Novembre
La segona moció l’ha presentat el PSC amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les dones, que ha prosperat per unanimitat. Per últim, la tercera proposta d’acord presentada per Blanes En Comú Podem ha estat finalment aprovada per 17 vots a favor i 7 en contra, aquests darrers d’ERC i C’s. l’objectiu de la moció és rebutjar l’actual plantejament del projecte de llei de contractes de serveis a les persones, coneguda també com la ‘Llei Aragonès’.
Data de realització: 11/28/2019 | Data de la darrera actualització: 11/28/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300