Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes fa un Pessebre de 200 m2 sobre el Vescomtat de Cabrera, amb motiu dels 700 anys de la Parròquia


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/29/2019 07:44:10 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes fa un Pessebre de 200 m2 sobre el Vescomtat de Cabrera, amb motiu dels 700 anys de la Parròquia

El muntatge quadruplica la superfície habitual, i l’han dissenyat per 27è any l’Agrupació Pessebrista de Blanes amb el suport d’un centenar d’alumnes de l’Institut Serrallarga

Aquests darrers dies ha començat el muntatge del Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes, que des de fa 27 anys engalana els voltants de l’edifici consistorial amb motiu de les festes de Nadal. En aquesta ocasió, però, es tracta d’un esdeveniment que sense cap mena de dubte deixarà bocabadat a tothom qui s’acosti per visitar-lo a partir del 5 de desembre, quan està prevista la seva inauguració.


Pessebre Monumental de Blanes en fase de muntatge
Una de les raons que el fa més especial que mai és la superfície total que ocupa: 200 m2, una mesura que quadruplica el què habitualment sol mesurar el pessebre, uns 55 m2. Això ha suposat que s’hagi hagut de traslladar del lloc on s’ha estat instal·lant els darrers 26 anys, el Passeig de Dintre. Ara s’ha muntat a la Plaça dels Dies Feiners, a la part del darrera de l’edifici consistorial, on s’ha erigit una monumental carpa per enquibir-lo.

Des de fa 27 anys el disseny és de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, i els darrers 7 anys participen activament un centenar d’alumnes de l’Institut Serrallarga, una suma intergeneracional que fa que l’experiència sigui encara més enriquidora. Ho realitzen alumnes de CFGS de Màrqueting i Publicitat, del FIAP de pintura, i alumnes d’ESO de l’Aula Oberta. El coordinador que aglutina i fa de nexe entre els dos col·lectius és un artista dels muntatges a Blanes, Rafa Guzman.

Dedicat al Vescomtat de Cabrera amb motiu dels 700 Anys de la Parròquia

L’altre motiu que contribueix a fer el 27è Pessebre Monumental de Blanes encara més especial que mai, és que està dedicat al Vescomtat de Cabrera. Des que es va instaurar la tradició de fer el Pessebre Monumental, el seu objectiu ha estat representar o recuperar fets històrics i llocs característics del municipi. Aquest 2019 la coincidència amb la commemoració dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria va fer molt fàcil triar a què es podria dedicar el muntatge nadalenc.


Maqueta del Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera a Blanes
La Parròquia Santa Maria va néixer a redors de l’antic Castell Palau dels Vescomtes de Cabrera, el conjunt arquitectònic més important que conserva Blanes del seu passat medieval. El Pessebre Monumental de Blanes inclou una reproducció de l’aspecte original d’aquest edifici, una edificació que no s’havia vist mai en forma de maqueta tan grossa, així com dels més representatiu del vescomtat que hi ha arreu de la comarca de la Selva.

El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX, i s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Al llarg de molts segles va funcionar com un autèntic estat, amb la seva pròpia administració, fiscalitat i, fins i tot, el seu propi exèrcit.

El Castell de Montsoriu, l’Església de Breda i el Castell d’Hostalric

Com no podia ser d’una altra manera, a l’hora d’anar a buscar referents del Vescomtat de Cabrera per incloure al pessebre, s’han reproduït a petita escala diversos edificis localitzats arreu de la Selva. Un dels més representatius, en aquest cas cedit pel Patronat del Vescomtat, és el Castell de Montsoriu, una construcció que data d’entre els segles X i XV. Durant aquest període va reedificar-se per adaptar-se a les diferents necessitats estratègiques i defensives, i va acabar convertint-se en el Palau Gòtic de residència dels Vescomtes de Cabrera.


Altres construccions són el Castell i el poble d’Hostalric, l’Església de Breda, així com elements arquitectònics de Blanes que també testimonien la petjada del vescomtat. Un d’ells és la Font Gòtica que es conserva al Carrer Ample, al bell mig del centre del municipi on comença la Costa Brava. S’hi reprodueix a la seva part frontal, la més representativa, l’escut dels Cabrera.


L’any 1319 Santa Maria va esdevenir parròquia independent, quan Blanes voltava el miler d’habitants. A partir de 1382 Bernat IV de Cabrera convertirà Blanes en capital dels seus dominis, i va encarregar al prestigiós arquitecte Arnau Bagués la construcció d’un palau que, posteriorment, va continuar realitzant son fill, Bernat Joan, qui va fer construir la font pública del Carrer Ample acabada l’any 1443, avui dia un notable exemple del gòtic civil català. El Pessebre Monumental també inclou la reproducció de les Voltes del Carrer Ample que hi ha al costat de la Font Gòtica, on hi ha la fornícula que guarda les imatges dels copatrons de Blanes, Sant Bonós i Sant Maximià.
Data de realització: 11/29/2019 | Data de la darrera actualització: 11/29/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300