Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comencen a Blanes les primeres excavacions pel projecte de recuperació del Jaciment Romà d’Els Padrets


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/02/2019 01:45:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Comencen a Blanes les primeres excavacions pel projecte de recuperació del Jaciment Romà d’Els Padrets

Aquest desembre s’estaran fent els sondatges necessaris per a l’elaboració de la memòria d’execució, inclosa en un projecte de 615.600 € que també preveu l’estabilització del talús

El matí d’avui dilluns han començat les primeres prospeccions al Jaciment Romà d’Els Padrets de Blanes, situat en la característica penya que domina el cèntric barri de Sa Massaneda. Es tracta del primer pas d’un ambiciós projecte que té per objectiu recuperar un dels tresors històrics del qual es porta molt de temps parlant en aquest municipi on comença la Costa Brava.


Primeres treballs de prospecció al jaciment d'Els Padrets
Al final de la primera jornada ja s’han començat a deixar a la vista algunes traces de l’antic nucli que hi havia aquí. Igualment, s’han delimitat els primers vestigis d’estructures que podrien ser habitatges, així com restes del què podrien ser carrers d’accés, i alguns trossos d’estris i objectes d’ús quotidià i domèstic.

El Jaciment romà d’Els Padrets amaga vestigis de l’època romana en un període situat entre l’any 75 abans de Crist i l’any 50 després de Crist. És el què equivaldria a l’antiga ciutat romana de Blanda, el nom amb què es coneixia Blanes en l’antiguitat. És una de les poques ciutats romanes que encara resten per descobrir i estudiar a fons arreu del territori català.

Primers treballs al Jaciment Romà d’Els Padrets

Les primeres prospeccions que s’estaran fent durant aquest mes de desembre han de poder delimitar l’abast del jaciment sobre el terreny, i així avaluar tant la superfície total que ocupa a la penya, com la seva importància. Les dades i sondejos serviran per poder elaborar el projecte d’excavació global definitiu més detallat, i serà la primera vegada en què es farà de manera exhaustiva.


A l'esquerra de la imatge, l'arqueòleg Joan Llinàs
Aquest primer estudi preliminar el du a terme ‘Atri, Cultura i Patrimoni’, per un import de 4.500 €, i compta amb una llarga expertesa en aquest àmbit. L’empresa selvatana la comanda l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, un dels tècnics que millor coneix el període de l’antiguitat a la nostra comarca, tal com demostra el seu reputat currículum.

Inclou haver estat el director de diverses excavacions a l’altra ciutat romana més important que hi ha a La Selva: Caldes de Malavella (Aquae Voconiae). L’arqueòleg Joan Llinàs ha encapçalat diverses excavacions d’urgència a Blanes que s’han reflectit en publicacions de prestigi en l’àmbit acadèmic. També és el president del Centre d’Estudis Selvatans, i és qui millor coneix les recerques arqueològiques que s’han realitzat i s’estan fent arreu de la comarca en general i a Blanes en particular.


L'arqueòleg Joan Llinàs i l'arxiver Toni Reyes
La coordinació de tot el projecte va a càrrec del director de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, Toni Reyes, qui ha destacat la importància del projecte que s’està endegant ara des del consistori blanenc. L’excavació serà la més ambiciosa que s’haurà fet en relació als vestigis que hi ha en aquest jaciment.


Restes d'objectes que s'han trobar el primer dia
L’anterior més referenciada es va fer durant la dècada dels anys 70, uns treballs que van apuntar sobre l’evidència clara de restes sobre el terreny. Malgrat els experts consideren que llavors no es va poder fer de manera exhaustiva com es pretén fer ara 50 anys més tard, sí que van poder sortir a la llum diverses cases romanes disposades de manera perpendicular sobre el terreny que corona un dels promontoris que ofereix una privilegiada panoràmica de Blanes.

El darrer jaciment romà per descobrir al litoral català

Segons el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, les restes que es van descobrir llavors podrien ser coetànies a dues altres ciutats que contenen destacats jaciments de principis de l’època romana. Es tracta dels assentaments de Iluro, a Mataró, i Bétulo, a Badalona. La diferència respecte aquests dos altres jaciments a territori barceloní és que, a priori, la ciutat de Blanda (Blanes) es creu que presentarà un perímetre inferior en la seva totalitat.

Un cop s’hagin realitzat les prospeccions d’aquest mes de desembre, s’elaborarà un Informe i una Memòria d’Execució per coordinar i pormenoritzar l’excavació a fons posterior. Aquests treballs formen part del projecte genèric que inclou tant l’excavació i museïtzació de les restes, com la mateixa estabilització del talús de la penya d’Els Padrets. El projecte compta amb un pressupost total de 615.600 €, i és un dels dos presentats al PUOSC, el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat.


Per facilitar les tasques que han començat avui dilluns, la setmana passada ja es va procedir a fer un treball de desbrossada en diversos sectors sobre el terreny. D’altra banda, aquest passat diumenge es va fer una Jornada de Neteja Ciutadana per recollir les deixalles que hi havia. Una cinquantena de voluntaris i voluntàries van recollir 1’5 tones durant la sessió que va començar a les 10 del matí i es va allargar fins a quarts d’una del migdia.
Data de realització: 12/02/2019 | Data de la darrera actualització: 12/02/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300